Gündem Ürküten birincilik

Ürküten birincilik

Paylaş
Ürküten birincilik

Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerinde ‘kızamık vaka sayısı’nda Avrupa’da birinci sırada yer aldı. Vakaların yüzde 86’sı İstanbul’da görüldü. İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Çınla Nişli Kaya, hastalığın Avrupa yakasının kuzey ve iç kesimlerinde yoğunlaştığını, en çok 9-18 ay arası çocuklarda rastladıklarını söyledi.

Son birkaç yıla kadar çocukluk çağı aşılama başarısında yüzde 98’lik aşılama oranlarıyla Avrupa’da ilk sıralarda yer alan Türkiye, pandemide birinci basamak aşılama süreçlerinin kesintiye uğraması, göç dalgaları, artan aşı karşıtlığı etkisiyle, Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerinde ‘kızamık vaka sayısı’nda Avrupa birincisi oldu.

Haberin Devamı

Kızamık vakalarının yüzde 86’sı İstanbul’da görüldü. İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Çınla Nişli Kaya, hastalığın Avrupa yakasının iç ve kuzey kesimlerinde yoğunlaştığını, özellikle 9-18 ay arası çocuklarda rastladıklarını söyledi.

DSÖ’nün 2022 Mayıs-2023 Nisan arasında tespit edilen kızamık vaka verilerini içeren son haritasında ilk üç sırada; Türkiye, Rusya ve Tacikistan yer aldı.

DAHA DA ARTTI

3-4 aydır yaşanan artışın, son birkaç haftadır daha da yoğunlaştığını vurgulayan Dr. Kaya, gebeler, bağışıklığı baskılanmış kişiler ve aşısız çocukların büyük tehlike altında olduğunu belirtti. Dr. Kaya şunları söyledi:

“Kızamık çok kolay bulaşıyor, çok hızlı ilerliyor ve kesin bir tedavisi de yok. Zatürre gibi ağır akciğer enfeksiyonlarına, beyin enfeksiyonlarına, merkezi sinir sistemi enfeksiyonları gibi uzun dönemde etkili olacak enfeksiyonlara sebep oluyor. Hasta kayıplarıyla karşılaşabiliyoruz. Aşılanmak, her zaman enfeksiyonu geçirmekten çok daha güvenli. Lütfen ihmal etmeyin.”

Haberin Devamı

TEŞHİS ZOR OLACAK

Dr. Çınla Nişli Kaya, okullar açıldığında kızamık vakalarında çok daha yoğun bir artış yaşanacağına dikkat çekerek, eksik aşılı ya da aşısız çocukların aşılarının bir an önce yaptırılması gerektiğini söyledi. Dr. Kaya, “Üzerine grip gibi başka bir takım viral enfeksiyonlar da ekleneceği için teşhis edilmesi çok daha zor olacak” dedi.