Gündem Uzay yolculuğu ertelendi! İşte nedeni

Uzay yolculuğu ertelendi! İşte nedeni

Paylaş
Uzay yolculuğu ertelendi! İşte nedeni

Astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu ertelendi. Türk astronotu taşıyacak araç 19 Ocak'ta fırlatılacak. 01.11'de gerçekleşmesi beklenen Türkiye'nin uzay yolculuğunun hava şartları nedeniyle ertelendiği duyuruldu.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu yarına ertelendi. Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın yer alacağı Axiom-3 uzay misyonuna ilişkin fırlatmanın 19 Ocak'a ertelendiği duyuruldu. Açıklamada, erteleme ile ekiplerin fırlatma öncesi kontrolleri tamamlamasına ve araç üzerinde veri analizi yapmasına olanak sağlayacağı ifade edildi.

Haberin Devamı

Fırlatmanın Dragon uzay aracının yeryüzüne iniş sırasında açtığı paraşütlerde yaşanan bir problem nedeniyle yaşandığı iddia edildi.

BAKANDAN AÇIKLAMA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İlk astronotumuz Alper Gezeravcı'nın da yer alacağı fırlatma ertelendi. Hedeflenen fırlatma zamanı; 19 Ocak 2024 00.49 (Türkiye saati ile) Bu sürede fırlatma öncesi teknik kontrollerin tamamlanması planlanıyor. Astronotumuz Alper Gezeravcı'nın bu tarihi misyonu başarıyla gerçekleştirmesi için heyecanla beklemeye devam edeceğiz" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, CNN Türk ekranlarında ertelenmenin sebebini açıkladı. Kacır şu ifadeleri kullandı: Teknik kontrollerin bir kısmı fırlatmadan birkaç saat önceden yapılıyor. Bunların yarına kadar yapılması ön görülüyor. Bizlere ifade edilen doğrudan bir sorun yok. Roket sistemlerinin alt sistemlerin kontrollerinin tamamlanması için biraz daha zaman alacağı için ek süre gerekti. Takip edenler bunu bilirler. Uydu fırlatmamızda da görmüştük, son 1 dakikada bile ertelendiğini gördük. Heyecanımızı kaybetmeyelim. Bunlar havacılık ve uzay meraklıları için sürpriz değil. Ümit ediyoruz bu teknik kontroller tamamlanmış olsun. Aslolan bunun Türkiye geleceğine katacağı anlam.

Haberin Devamı

'B PLANI DEVREYE GİRDİ'

CNN Türk editörü Gülşen Coşkun "Daha önce de bir ertelenme olmuştu. Sabah saatlerinden itibaren bu erteleme opsiyonu tutuluyordu. Bundan sonrası gelecek teknik açıklamalara bakacağız. Bir iptal söz konusu değil. Sadece bir gün gecikmeli olarak yapılacak yolculuk. Teknik aksaklıklar giderilikten sonra. Tabii hava koşullarında bir aksilik yaşanırsa yeniden ertelenebilir. Bakan Kacır buradaki ekibi ile görüşüyor. Açıklamalar geldikçe aktaracağız." ifadelerini kullandı.