Gündem Vatan sana minnettar! Bokuman'a veda... Ardında İkinci Ayla filmi öyküsü bıraktı

Vatan sana minnettar! Bokuman'a veda... Ardında İkinci Ayla filmi öyküsü bıraktı

Paylaş
Vatan sana minnettar! Bokuman'a veda... Ardında İkinci Ayla filmi öyküsü bıraktı

Rum kökenli Türk vatandaşı Arnavutköylü Vasil Bokuman bir gaziye yakışır şekilde askeri törenle son yolculuğuna uğurlandı. Kendini, 'Hem Türk'üm, hem Rum'um, hem de Kore Gazisi'yim' diye tanımlayan Vasil Bokuman'ın 'Ayla' filmi ile benzerlik gösteren hikayesi dikkat çekti.

Rum kökenli Türk vatandaşı Arnavutköylü Vasil Bokuman 22 yaşındayken Kore'ye gönüllü gidip savaştı. Onlarca çatışmaya katıldı, gazi olarak Türkiye'ye döndü. Kendini, "Hem Türk'üm, hem Rum'um, hem de Kore Gazisi'yim" diye tanımladı. 95 yaşında hayata veda eden Vasil, son yolculuğuna bir gaziye yakışır şekilde askeri törenle uğurlandı.

Haberin Devamı
Kore Gazisi Vasıl Bokuman son yolculuğuna uğurlandı

22 YAŞINDAYKEN GİTTİ

1950'de başlayan Kore savaşında görev alan 21 bin Türk askeri içinde İstanbul Arnavutköy'de doğup büyüyen Rum asıllı Türk vatandaşı Vasil Bokuman da vardı. Türk askerleri özellikle Kumyangjang-ni Muharebesi'nde çok önemli zafer kazanmıştı. İşte o zaferin mimarlarından biri de Vasil'di. Vasil, 22 yaşında Ankara'da askerlik yaparken Kore'ye gidecek birliğe gönüllü olarak yazılmıştı. Ailesine bile haber vermeden İskenderun Limanı'ndan yola çıktı, 29 günde Güney Kore'nin Pusan Limanı'na ulaştı.

İKİNCİ 'AYLA' ÖYKÜSÜ

Vasil Bokuman 95 yaşında hayatını kaybetti. Dün İstanbul Arnavutköy Profitis İlyas Kilisesi'nde tören düzenlendi. Törende eski dostları Vasil'in gizli kalan bir hikayesini de paylaştı. Bir Türk subayın Kore'de sahiplendiği ve Ayla adını verdiği çocuk gibi, Vasil de kimsesiz Koreli bir kızı valiz içinde İstanbul'a getirmek isterken yakalanmıştı. Çocuğu, o dönemin Yunanistan Kraliçesi Frederika himayesine almıştı. Vasil ölene kadar da o çocukla irtibatını sürdürmüştü.

Haberin Devamı