Gündem WhatsApp yazışmaları sebebiyle işten çıkarılan 3 işçi hakkında karar: Haberleşme hürriyeti!

WhatsApp yazışmaları sebebiyle işten çıkarılan 3 işçi hakkında karar: Haberleşme hürriyeti!

Paylaş
WhatsApp yazışmaları sebebiyle işten çıkarılan 3 işçi hakkında karar: Haberleşme hürriyeti!

AYM, WhatsApp grubundaki yazışmaları sebebiyle işten çıkarılan 3 işçi hakkında verdiği kararda, 'özel hayata saygı hakkı ve haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine' hükmetti.

Ordu'da bir kamu kurumunda bilgi işlem personeli olarak görev yapan Samet A., iş yerinde kullandığı bilgisayarda WhatsApp uygulamasını açık unuttuğu için yaşanan olay, gündemde geniş yankı uyandırdı. Samet A.'nın bilgisayarına oturan bir kişi, personellerin kendi arasında yaptığı grup yazışmalarını okuyarak, daha sonra yazışmaların ekran fotoğrafını çekti ve üstlerine okuttu. Bu durum sonucunda Samet A. ile birlikte grupta mesajlaşan Ertan E. ve Temel T., işten çıkarıldı.

Haberin Devamı

DAVANIN AŞAMALARI

Samet A. ile Ertan E., işe iade edilmeleri için Ordu İş Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak yerel mahkeme, WhatsApp yazışmalarının içeriği nedeniyle iş yerini haklı bularak, başvuruyu reddetti. Buna karşın, Samet A. ile Ertan E., kararı İstinaf Mahkemesi'ne taşıdı. Ancak İstinaf Mahkemesi de yerel mahkemenin kararını haklı bularak, itirazı reddetti.

AYM 'ÖZEL HAYATA SAYGI' DEDİ

Samet A. ile Ertan E., WhatsApp yazışmalarının hukuka aykırı delil olması nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı. Anayasa Mahkemesi, özel hayata saygı ve haberleşme hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Dosyanın yeniden incelenmesi gerektiğini belirten Anayasa Mahkemesi, Ordu İş Mahkemesi'ne yeniden yargılama yapılması talimatını verdi.

Haberin Devamı

İŞE İADE EDİLDİLER

Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından dosyayı yeniden inceleyen Ordu İş Mahkemesi, Samet A. ile Ertan E. hakkında işe iade kararı verdi. Bu kararla birlikte, WhatsApp yazışmaları nedeniyle işten çıkarılan işçilerin özlük hakları iade edilmiş oldu.