Gündem Ya hiçbir şeyi unutmasaydık?

Ya hiçbir şeyi unutmasaydık?

Paylaş
Ya hiçbir şeyi unutmasaydık?

Taş Kağıt Makas’ dizisiyle gündeme gelen Hipertimezi, bilinen adıyla ‘unutamama sendromu’ dünyada 30 kişide görülen nadir hastalıklardan. Kişinin hayatına dair hiçbir detayı unutmadığı bu durum için Psikolog Derya Yalçınkaya, “Bu hastalar yaşadıkları her anı fotoğraf karesi gibi hafızalarına kaydederler” dedi.

Kanal D’nin yeni dizisi ‘Taş Kağıt Makas’ ile çoğu kişinin ilk kez haberdar olduğu Hipertimezi, bilinen ismiyle ‘unutamama sendromu’, son derece az rastlanılan nöropsikolojik bir rahatsızlık. Dünyada kayda geçmiş 30 vaka bulunuyor. Bu sendrom kişinin kendi yaşantısına dair hiçbir şeyi unutmadığı, tüm detayları en ince ayrıntısına kadar hatırladığı bir düzlemde ilerliyor. Zihnin geliştirdiği bir korunma mekanizması mı yoksa bir travma tepkisi mi olduğu henüz bilinmeyen Hipertimezi, MRI taramasıyla tespit edilebiliyor.

Haberin Devamı

NADİR HASTALIKLARDAN

Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya, “Bu hastalar yaşadıkları her anı fotoğraf karesi gibi beynin hafıza alanına kaydederler” dedi. Nadir hastalıklar arasında yer alan Hipertimezi, anıları olağanın üzerinde, detaylı ve net hatırlama eğilimi nedeniyle kişinin duygusal ve zihinsel yüklerinin artmasına, dolayısıyla psikolojisinin olumsuz etkilenmesine yol açabiliyor. Kesin bir tedavisi bulunmayan hastalıkta profesyonel destek almak, başa çıkma stratejileri geliştirme açısından yardımcı olabiliyor.

Bu hastalığa sahip kişiler psikolojileri bozulduğunda sosyallikten uzaklaşabiliyor.