Gündem Yaptığı binada 370 kişi hayatını kaybetti! Müteahhidi depremzede kadınlar yakaladı

Yaptığı binada 370 kişi hayatını kaybetti! Müteahhidi depremzede kadınlar yakaladı

Paylaş
Yaptığı binada 370 kişi hayatını kaybetti! Müteahhidi depremzede kadınlar yakaladı

6 Şubat depremlerinde Hatay'da 370 kişinin hayatını kaybettiği Emlak Bank Konutları 1'inci kısımın müteahhidi Mehmet Özat, Ankara'da alışveriş merkezinde vatandaşlar tarafından tanınınca yakalandı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde Antakya ilçesi Cebrail Mahallesi’nde bulunan Emlak Bank Konutları 1’inci Kısım’da bulunan 96 daireden oluşan 6 blok yıkıldı. Yaklaşık 400 kişinin yaşadığı düşünülen blokların enkazından 370 kişinin cansız bedeni çıkarıldı.

Haberin Devamı

Yıkılan blokların hemen karşısında, aynı firmanın yaptığı Emlak Bank Konutları 2’nci Kısım’daki binalar ise yıkılmadı, ancak ağır hasar aldı. Depremin ardından konutların müteahhidi Mehmet Özat hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

 

ANKARA'DA ALIŞVERİŞ MERKEZİNDE YAKALANDI

Binada hayatını kaybeden kişilerin yakınları bugün Mehmet Özat'ı, Ankara'da bir alışveriş merkezinde gezerken gördü. Depremde yakınlarını kaybeden 2 kadın, Özat'ı yakalayıp polisi aradı. Alışveriş merkezine gelen polise teslim edilen Özat, sorguya alındı. Tepki gösteren kadınların Mehmet Özat'a müdahalesi ise cep telefonuyla görüntülendi.

Yaptığı binada 370 kişi hayatını kaybetti! Müteahhidi depremzede kadınlar yakaladı

YAKALAYAN DEPREMZEDE: GİTMEK İSTEDİ, GÖNDERMEDİM

Hatay'da depremde çöken, 370 kişinin hayatını kaybettiği Emlak Kent Konutları'nın müteahhidi Mehmet Özat (72), sitede aralarında annesi Zerrin Kenger ile anneannesi, kuzenlerinin de bulunduğu 9 yakınını kaybeden depremzede Sinem Boyacı'nın (36) dikkati sayesinde yakalandı. Sinem Boyacı'nın, arkadaşıyla Ankara'da AVM'de gezerken görüp, yakalattığı Mehmet Özat, işlemlerinin ardından Ankara Adliyesi'ne sevk edildi. Depremden sonra Ankara'ya yerleşen Sinem Boyacı, müteahhidin adliyeye sevk edilmesini de adliye önünde takip etti.

Haberin Devamı

DHA'ya açıklama yapan Sinem Boyacı, AVM'de bir stantta görevli olduğunu ve o sırada müteahhidi gördüğünü anlatarak, "Emin olmak için adını sormak istedim; ama önce saati sordum sesinden emin olabilmek için. Sonra adını sorduğumda kimi aradığımı sordu. 'Mehmet Özat mı?' diye sorduğumda 'hayır değilim' dedi. 'Kimliğini görmek istiyorum' dedim, vermedi. Sonrasında ben artık emin olduğumda itiraf etti, 'evet ben oyum' dedi. Gitmek istedi, ben göndermedim. 15-20 dakika arbede yaşandı, kaçmaya çalıştı. O orada ben tuttum, herkesten polisi aramasını istedim" dedi.

'AİLEMDEN 9 KİŞİNİN VEFATINA SEBEP OLDU'

Emniyet güçleri gelene kadar olay yerinde beklediğini, şahsı bırakmadığını söyleyen Boyacı, "Telefon açmak istedi, izin vermedim. 'Polis gelene kadar gidemezsin, kaçamazsın buradasın' dedim. Bu arada 'ben bir şey yapmadım, masumum, haberim yoktu arandığımdan' dedi. O kadar ana haberlere çıkan bir insan arandığından haberi yokmuş. Yüzlerce insanın vefat etmesine sebep olan kaçak müteahhit kendisi. Benim de ailemden 9 kişinin vefatına sebep oldu. Şu an ölenlerimizin sevdiklerimizin ruhunun rahat etmesi adına bütün mücadelem. Allah'a çok şükür karşıma çıkardı, tesadüf olduğunu düşünmüyorum. Onların ruhunun huzur bulması adına elimden geleni yapıyorum şu an, gerisi de artık adaletimize kalmış. İnşallah adalete de güveniyorum. Daha sonrasında emniyete devrettik. Şimdi de süreci takip edeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Mehmet Özat'ın Ankara Adliyesi'nde işlemleri sürüyor. 

TÜRKİYE'NİN ACI GÜNÜ: 6 ŞUBAT

Tarihler 6 Şubat 2023’ü gösterdiğinde tüm Türkiye büyük bir felakete uyandı. Kahramanmaraş’ta üst üste meydana gelen 2 deprem 10 ilimizde yıkıcı etkiye sebep oldu. Milyonlar tek yürek olduğu deprem sonrasında binlerce can kaybı yaşanırken milyonlarca insan evsiz kaldı. Yurt içinden ve yurt dışından ekipler arama kurtarma çalışmaları için akın etti. Deprem bölgesinde 41 bini aşkın binanın enkazı kaldırıldı.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ilk deprem 7,7 büyüklüğündeki 65 saniye; Elbistan ilçesindeki ikinci deprem 7,6 şiddetinde ve etki süresi ise 45 saniye olarak gerçekleşti.

DEPREMDEN HANGİ İLLER ETKİLENDİ?

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illeri etkilendi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden kişi sayısının 50 bin 96, yaralanan kişi sayısının ise 107 bin 204 olduğunu söyledi.

KAÇ BİNA YIKILDI VE HASAR GÖRDÜ?

Hazırlanan rapora göre, depremin yaşandığı bölgedeki toplam bina sayısı 717 bin 614 olarak açıklandı. Yaşanan afetin ardından yapılan çalışmalarda “ağır hasarlı ve yıkık” olarak belirlenen 90 bin 609 binanın acil olarak yıkılmasına karar verildi. Afet bölgesindeki toplam yıkılan bina sayısı ise 18 bin 200 olarak açıklandı.

Haberin Devamı

Hasarsız olarak kayıtlara giren bina sayısı 351 bin 426, bağımsız bölüm sayısı bir milyon 260 bin 659 oldu. 197 bin 825 bina ise az veya orta hasarlı olarak rapora geçildi. Acil olarak yıkılacak, ağır hasarlı ticarethane sayısı da 61 bin 890 oldu.

 

6,7 BÜYÜKLÜĞÜNDE ARTÇI

Sismologlar, sarsıntıyı son yıllarda meydana gelen en ölümcül depremlerden biri olarak tanımlarken, fay hattında da 100 kilometreden fazla yırtılmanın oluşmuş olabileceği yorumları yapıldı.

Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde meydana gelen sarsıntıdan sadece on bir dakika sonra bölge 6,7 büyüklüğünde bir artçı şokla sarsıldı. Afad, bölgede 2 bin 400'ün üzerinde artçının yaşandığını aktardı.

Saatler sonra ise 7.5 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi.

EN FAZLA YIKIM HATAY’DA MEYDANA GELDİ

Bakanlığın raporuna göre en fazla yıkım Hatay’da oldu. Toplam bina sayısının 130 bini bulduğu şehirde 5 bin 696 konut enkaza döndü. Bu konutlardaki daire sayısı ise 23 bin 90 olarak açıklandı. Hatay’da acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık bina sayısı 25 bin 822, daire sayısı 85 bin 724, ticarethane sayısı 19 bin 646, ahır sayısı 449 oldu. En fazla yıkılan bina 3 bin 79 ile Antakya’da meydana geldi. İlçeler arasında Kırıkhan’da 893, Samandağ’da 351, Altınözü’nde 263, Hassa’da 258, Defne’de 227, İskenderun’da 216 bina yıkıldı.