Gündem 'Yargı tartışmasının çözüm yeri anayasa'

'Yargı tartışmasının çözüm yeri anayasa'

Paylaş
'Yargı tartışmasının çözüm yeri anayasa'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yargıtay’ın, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararını ‘yetki aşımı’ olarak niteleyip 9 üyesi için suç duyurusunda bulunmasını değerlendirdi. Erdoğan, bu tartışmanın çözüm yerinin Anayasa olduğunu belirtip, “Anayasa değişikliği dahil, gerekeni yapacağız” dedi.

‘HAKEM KONUMUNDAYIZ’

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Atatürk’ün vefatının 85’inci yıl dönümünde, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlediği anmada konuştu. Erdoğan konuşmasında Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin tutuklu milletvekili Can Atalay hakkındaki kararına da değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Anayasanın 104’üncü maddesi, cumhurbaşkanı olarak bize yürütmenin başı olma yanında, devlet başkanı sıfatıyla devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin etme görevi de vermektedir. Dolayısıyla biz bu tartışmada taraf değil, hakem konumundayız” dedi.

‘BİR KENARA ATILAMAZ’

Yargının iki kurumu arasındaki yetki tartışmasının çözüm yerinin Anayasa olduğunu söyleyen Erdoğan, “Gerekirse, Anayasa ve yasa değişiklikleri dahil, tüm yöntemleri kullanarak tekrar böyle bir tartışmanın ortaya çıkmaması için gerekenleri yapacağız” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan dönüş yolunda aynı konuda yaptığı açıklamada ise şöyle konuştu: “Yargıtay’ın bir yüksek mahkeme olduğunu herhalde kimse inkar edemez. Anayasa Mahkemesi bu noktada maalesef birçok yanlışları da arka arkaya yapar hale geldi. Bu da bizi ciddi manada üzmektedir. Yargıtay’ın aldığı karar asla bir kenara atılamaz.”

Haberin Devamı

‘SABRIMIZI ZORLUYORLAR’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları konusunda “Filistin halkının binlerce yıldır yaşadığı topraklarını zorla gasbedenler, meşruiyetini bizzat kendi faşistlikleriyle tartışmalı hale getirdikleri bir devlet inşa etmeye çalışıyor” dedi. Erdoğan “Ülkemiz topraklarını da içeren ‘Vadedilmiş topraklar’ hezeyanıyla nükleer silah kullanma tehditleriyle sabrımızı zorluyorlar” diye konuştu.