Gündem Yeni dönem başlıyor! Trafikte yaşadığınız tartışmanın sonu cezaevinde bitebilir

Yeni dönem başlıyor! Trafikte yaşadığınız tartışmanın sonu cezaevinde bitebilir

Paylaş
Yeni dönem başlıyor! Trafikte yaşadığınız tartışmanın sonu cezaevinde bitebilir

16 Ocak’ta açılacak Meclis’te ilk görüşülecek konulardan olan 8. Yargı Paketi vatandaşların hayatında önemli değişiklikler yapacak. Henüz taslak aşamasında olan paketle tehdit ve basit yaralama gibi suçlara hapis cezası geliyor. Taslak metinle ilgili geçtiğimiz günler açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1 ay hapis cezası alan bir kişinin bile 12 gün cezaevinde kalabileceğini ifade etti. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Avukat ve Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ konuyu örnekleriyle anlattı.

ÖMER FARUK EKİNCİ / POSTA.COM.TR | Kısa süre içerisinde TBMM'ye sevk edilmesi beklenen 8. yargı paketinin içinde yer alan 5 yılın atındaki cezalara da infaz yolunu açan yargı reformu çalışmaları son sürat devam ediyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 60'tan fazla maddeden oluşan bir yargı paketi üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Buna göre bir ay hapis cezası alan kişi bunun %40 oranındaki süreyi cezaevinde geçirebilir.

Adalet Bakanı Tunç, söz konusu yargı paketinin 60 maddeden oluştuğunu belirterek Meclis sürecinde birtakım değişiklikler olabileceğini ifade etti.

“1 AY CEZA ALAN BİRİ 12 GÜN CEZA YATABİLİR”

Özellikle cezasızlık algısını ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılması noktasında kamuoyunda büyük bir beklenti bulunduğunu, bu beklentinin karşılanması gerektiğini dile getiren Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

Suç, işleyenin yanına kar kalmaması lazım. Yani 2 yılın altında cezaya hüküm giyen biri, koşullu salıverme süresiyle beraber denetimli serbestliği de dikkate aldığımızda hiç cezaevinde barındırılmadan tahliye oluyor. Bu da toplumda bir cezasızlık algısına neden oluyor. Bu anlamda denetimli serbestlik süresini otomatik 1 yıl şeklinde değil de bir oran getirerek, beşte 1 olabilir, bu tabii milletvekillerimizin takdirindedir. 1 ay cezası olanın bile 12 gün cezaevinde kalması gerekir diye düşünüyoruz. Bu bizim katıldığımız toplantılarda hep dile getirildi. Yine 2 yıl ceza alan birisinin özellikle koşullu salıvermesi 1 yıl. 1 yılın beşte biri denetimli serbestlik olduğunda da en az 9-9,5 ay gibi cezaevinde kalması, özellikle cezasızlık algısının ortadan kaldırılması açısından önemli diye düşünüyoruz. Teklif yasalaştığında cezası 5 yılın altındaki suçlar bakımından, bu suçları işleyenler bakımından cezaevinde kalma durumu söz konusu olacak.

ORANSAL DENETİMLİ SERBESTLİK GELİYOR

Yapılması öngörülen düzenlemeyle, her hükümlünün eşit süreyle denetimli serbestlikten yararlanması uygulamasından vazgeçilerek, koşullu salıverilme miktarına göre oransal olarak denetimli serbestlikten faydalanması ve ceza infaz kurumunda kalacağı sürenin de yine oransal olarak belirlenmesi sağlanarak, bu suretle ceza infaz adaletinin gerçekleştirilmesi amaçlanacak.

Haberin Devamı

DENETİMLİ SERBESTLİK AZAMİ 3 YIL OLACAK

Buna göre, açık ceza infaz kurumunda veya çocuk eğitimevinde bulunan ve koşullu salıverilme için ceza infaz kurumlarında geçirilmesi gereken sürenin beşte dördünü açık veya kapalı ceza infaz kurumunda geçiren hükümlü, cezasının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmını toplum içinde denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edecek. Ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezaları bakımından denetimli serbestlik süresinin çok uzun olmaması amacıyla azami üç yıllık denetimli serbestlik süresi getirilecek.

PARA CEZALARI ARTIYOR

Yargı Paketi’ne ilişkin yansıyan bilgilere göre, para cezalarında da artışa gidilecek. Bir gün karşılığı adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı 100 liradan 500 liraya çıkarılacak.

HER HÜKÜMLÜ BELİRLİ BİR SÜRE CEZAEVİNDE KALACAK

Yapılan düzenlemeyle, her hükümlünün belirli bir süre ceza infaz kurumunda kalması sağlanarak cezasızlık algısının ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Söz konusu maddede yapılan düzenlemeye göre öncelikli olarak koşullu salıverilme süresi belirlenecek, bu sürenin beşte dördü ceza infaz kurumlarında ve kalan beşte birlik kısmı ise denetimli serbestlik rejimi altında toplum içinde infaz edilecek.

Haberin Devamı

KADINA ŞİDDET UYGULAYAN HAPİSTEN KAÇAMAYACAK

Meclis’e gelmesi beklenen Yargı reformuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Avukat ve Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ, bahsedilen haliyle yasanın geçmesi halinde vatandaşın hayatında nasıl değişiklikler yapabileceğini yorumladı.
5 yılın altında ceza alan kişilerin hapis yatabileceğini ifade eden Karlıdağ, toplumda ve sosyal medyada infial yaratan olaylar sonrası serbest bırakılan kişilerin cezaevine girebileceğini belirtti.

Karlıdağ, “Adalet Bakanı tarafından yapılan açıklamayı dikkate alarak değerlendirme yapmak gerekirse, kadına şiddet vakalarında eşini tehdit eden ve yaralayan ancak hakkında hükmün açıklanması kararı verilerek hapis cezası infaz edilmeyen kişilerin, yeni yargı paketinin yasalaşması halinde tehdit veya basit yaralama suçlarından en az 5 ay hapis cezası alması halinde dahi bu sürenin 2 ayını cezaevinde geçirebilir” dedi.

Haberin Devamı

TRAFİKTEKİ TARTIŞMA BAŞINIZA DERT AÇABİLİR

Söz konusu yasa tasarısının henüz maddelerinin ortaya çıkmadığının altını çizen Avukat ve Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ, “Trafikte yaşadığınız tartışmada bir anlık hata ile söylediğiniz sözler ve yaptığınız şiddet eylemi nedeni ile hapis cezası ile karşı karşı kalabilirsiniz. Bu da hayatınızı altüst edebilir ayrıca maddi ve manevi olarak zor duruma düşürebilir” değerlendirmesini yaptı.

HAGB HAKİMİN TAKDİRİNE BIRAKILIYOR

Anayasa Mahkemesi "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" (HAGB) uygulamasını iptal etmişti. İptal kararının 1 yıl sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırılmıştı. Söz konusu 1 yıl süre 1 Ağustos 2024 yılında doluyor. 1 Ağustos tarihinden itibaren 2 yıl ve 2 yılın atındaki cezalara "hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kararı verilemeyecek.

Bu konuya da değinen Avukat ve Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ, “8. yargı paketinde de yer alan "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" uygulaması artık sanığın kabulüne değil hakimin takdirine bırakılacak. AYM’nin iptal ettiği HAGB uygulaması 8. Yargı paketi ile AYM’nin istediği düzenlemeler yapılarak devam ettirilmesi planlanıyor. Ayrıca yürürlüğe girmesi planlanan yasa tasarısına göre HAGB kararına karşı istinaf ve temyiz yoluna başvurulabilecek” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı