Gündem Yunanistan'dan TCG Anadolu itirafı! 'Caydırıcı olabilir'

Yunanistan'dan TCG Anadolu itirafı! 'Caydırıcı olabilir'

Paylaş
Yunanistan'dan TCG Anadolu itirafı! 'Caydırıcı olabilir'

Yunan basını Ege Denizi'ne gideceği duyurulan TCG Anadolu ile ilgili itiraf derecesinde bir habere yer verdi. TCG Anadolu'nun 'caydırıcı' bir etken olduğunu yazan Yunan basını, geminin Türk silah sistemleri içine giren en tehlikeli deniz sistemi olduğuna da değindi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Müstafi Amiral Doç. Dr. Cihat Yaycı ise önemli uyarılarda bulundu.

Ömer Faruk Ekinci - Posta.com.tr | Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi ve Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, yalnızca ülkemizde değil dünyada da büyük ses getirmeyi başardı. Ramazan Bayramı süresince İstanbul’da halkın ziyaretine açılan gemi, buradan Karadeniz’e doğru yola çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise TCG Anadolu’nun Karadeniz’den sonra İzmir’e gideceğini duyurdu.

Haberin Devamı

TCG Anadolu’nun resmen Ege Denizi’ne gireceğinin haberini alan Yunanistan tarafı ise hemen karalama haberleri yapmaya başladı.

DOSTA GÜVEN, DÜŞMANA KORKU SALIYOR

Yunan basınında çıkan haberler ile ilgili Posta.com.tr’ye konuşan Müstafi Amiral Doç Dr. Cihat Yaycı, TCG Anadolu’nun KIZILELMA ve Hürjet ile birlikte, çok maksatlı amfibi hücum gemisinden çok daha fazlası olduğuna dikkat çekti. Anadolu’nun yüzer bir kale, bir üs olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Yaycı, geminin dosta güven, düşmana ise korku saldığını söyledi.

Türkiye’ye düşmanlık eden, endişe ve korku duyanların Türkiye’nin gerçek düşmanı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yaycı, “Yunan basınında çıkan haberlere bakılırsa onların Türkiye’nin dostu olmadığını söyleyebiliriz. Türkiye hiçbir zaman Yunanistan’dan haksız, hukuksuz bir talebi olmamıştır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

TCG Anadolu’nun bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayacak bir gemi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yaycı, “Tahliye harekatları, insani yardım faaliyetlerinde TCG Anadolu, yaklaşık 5 bin kişiyi destekleyebilecek kapasitede. Barışı koruma, barışı destekleme ve tesis gemisidir” dedi.

BUNDAN DAHA DOĞAL NE OLABİLİR

Aynı ittifakta bulunan iki ülke arasında bu tarz söylemlerin kabul edilemez olduğunu belirten Doç. Dr. Yaycı, TCG Anadolu’nun ana üssünün Foça’da olduğuna dikkat çekerek, “Anadolu’nun bağlı bulunduğu filo da Foça’da. Bir geminin ana üssüne dönmesinden daha doğal ne olabilir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin kendi toprakları üzerinde herhangi bir yerde üs kurma, asker yerleştirme ve silah bulundurma konusunda kısıtı olmadığını dile getiren Doç. Dr. Yaycı, bu durumun Yunanistan için ise geçerli olmadığını, Yunan devletinin 23 adaya silah yerleştirme kısıtı olduğunu belirtti.

Yunanistan’ın bu tarz açıklamalarda Türkiye’yi dünya kamuoyunda saldırgan bir ülke olarak göstermeye çalıştığını ifade eden Doç. Dr. Yaycı, “Yunanistan yetkililerin yurt dışında Türkiye’yi kötülemediği tek bir demeç yoktur. Türkiye’de ise tam tersi Yunanistan’ı hiç ağzına bile almaz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Yaycı, Yunanistan’ın Megali İdea’sının yürürlükte olduğunu söyleyerek, “Yunan devleti bundan hiçbir zaman vazgeçmemiştir. Bu bir devlet politikasıdır. Hangi hükumet gelirse bunu sürdürecek” dedi.

YUNANİSTAN'IN HADSİZLİĞİ!

Yunanistan’ın Fransa’dan aldığı Rafale savaş uçakları ile ilgili Türkiye’nin hiçbir açıklamasının olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Yaycı, TCG Anadolu ile ilgili çıkan haberler için şöyle konuştu:

Bu söylemler, bu tarz haberler Yunanistan’ın hadsizliğidir. Bu ne cürretsizliktir. Yunanistan’ın açıklamaları devletler hukukuna kesinlikle aykırıdır, uluslararası barışa tehdittir. Yunanistan’ın iyi bir komşu olmadığı, dost olmadığı yeniden ortaya çıkmıştır.

ANADOLU'YU AŞİL'İN TOPUĞUNA BENZETTİ

Yunan Defence Point gazetesi TCG Anadolu için, ‘Aşil’in topuğu' benzetmesinde bulunarak Türk amfibi operasyon gemisinin Yunan savunma stratejisi için caydırıcı bir unsur olabileceğini vurguladı. Anadolu’nun Türk silah sistemi içinde giren en tehlikeli deniz sistemi olduğunu söyleyen gazete, bu geminin Ege Denizi'ne girmesi Türkiye'nin Ege Denizi'ndeki uluslararası hukuku ve Yunanistan'ın egemenliğini açıkça ihlal ettiğini ifade etti.

Yunan Stoxos gazetesi ise TCG Anadolu gemisinin Karadeniz’e çıktığı haberi manşetlerine taşıdı. Gazete, TCG Anadolu’yu “mini uçak gemisi” olarak isimlendirerek önümüzdeki haftalarda Ege Denizi’ne ineceğine de dikkat çekti.

Haberin Devamı