Meme kanseri riskini azaltmanın yolları nelerdir?

Meme kanseri riskini azaltmanın yolları nelerdir?

26.10.2021
Meme kanserine yol açan risk faktörleri değiştirebileceğimiz ve değiştiremeyeceğimiz olarak iki gruba ayrılmaktadır. Değiştirebilen risk faktörleri olarak; erken doğum yapmak ve emzirmek gibi durumlar sayılabilir. Diyet meme kanseri gelişiminde etkilidir; vücut kitle indeksinin korunması ve fit bir vücuda sahip olmak meme kanserinin gelişme riskini azaltmaktadır. Bunların yanı sıra, doğum kontrol haplarını uzun süre kullanmamak meme kanseri riskini azaltmaktadır. Değiştirilemeyen risk faktörleri olarak; ailede meme kanseri olması ve meme kanserine yatkınlık, genlerde mutasyon taşıyıcılığı sayılabilir. Herkesin tanıdığı Angelina Jolie, mutasyon taşıyıcılığına örnek verilebilir. Jolie’nin aileden gelen mutant genlerinin meme kanserine yol açma ihtimali yüksek olduğu için her iki memesinin de boşaltılarak meme kanseri gelişimine karşı önlem alınmıştı. Bu işleme “profilaktik mastektomi” adı verilmektedir. Yüksek riskli hastalarda bu işlem ile meme kanserinin önüne geçilebilmektedir. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Serkan İlgün, meme kanseri risklerinin nasıl azaltılabileceğini sizler için anlattı.
Tüp bebek ve kısırlık tedavilerinde kullanılan ilaçlar kanser yapar mı?

Tüp bebek ve kısırlık tedavilerinde kullanılan ilaçlar kanser yapar mı?

7.02.2020
Tüp bebek ve kısırlık tedavisinde bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin doğurganlığını arttırmak ve başarı oranını yükseltmek amacıyla için hormon ilaçları kullanılıyor. Kullanılan hormon ilaçlarının kanser riskini arttırabileceği ihtimali çiftleri tedirgin ediyor. Peki, Peki, Tüp bebek ve kısırlık tedavilerinde kullanılan ilaçlar kanser yapar mı? Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun tüp bebek ve kısırlık tedavilerinde kullanılan ilaçların riskleri hakkında bilgi verdi.
Meme kanseri riskini azaltan beslenme önerileri

Meme kanseri riskini azaltan beslenme önerileri

16.11.2019
Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Atakan Sezer yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütüne göre her 8 kadından birinin meme kanserine yakalandığını söyledi. Atakan meme kanserinden koruyan besinleri açıkladı.