Çölyak hastalığı, bağışıklık sisteminin vücuda gluten adı verilen bir protein içeren yiyeceklere yanlışlıkla saldırması sonucu ortaya çıkan bir otoimmün hastalıktır. Gluten, buğday, arpa, çavdar ve bazı yulaf türlerinde bulunan bir protein kompleksidir. Çölyak hastalığı olan kişiler gluteni sindiremezler ve bağışıklık sistemi ona saldırır. Çölyak hastalığında farkındalığın artırılması için her yıl kutlanan 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Gastroenteroloji Klinik Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, “Çölyak hastaları için tahta kaşığın içindeki glüten bile riskli" dedi.
Kansere karşı koruyuculuğundan, kemiklerin güçlenmesine, mide rahatsızlıklarının giderilmesine kadar sayısız faydası olan lor peynirinden yeterince yararlanılmadığına dikkat çeken uzmanlar, lor peynirinin özellikle bağışıklık sistemini güçlendirdiğini de belirterek, sofralardan eksik edilmemesi önerisinde bulunuyorlar.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının, doktora başvurmanın önde gelen sebepleri arasında yer aldığını belirten Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İdil Öztürk, "Mevsim geçişlerinde yaşanan ısı değişimleri birçok hastalık gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına da zemin hazırlıyor. Zayıflayan bağışıklık sistemiyle birlikte vücut direncinin düşmesi, bu dönemlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanmasına neden oluyor" diye konuştu.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının, doktora başvurmanın önde gelen sebepleri arasında yer aldığını belirten Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İdil Öztürk, "Mevsim geçişlerinde yaşanan ısı değişimleri birçok hastalık gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına da zemin hazırlıyor. Zayıflayan bağışıklık sistemiyle birlikte vücut direncinin düşmesi, bu dönemlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanmasına neden oluyor" diye konuştu.
Sormak, sizi yanıta yaklaştırır. Bu yüzden çekinmeyin; bilmediğinizi söylemekten, duysanız ya da önerilse de emin olmak istediğinizi ifade etmekten asla korkmayın. Hem bilgilerin üzerinden çift dikiş gitmenin ne zararı olabilir? Fazlaca kuşkuya ve evhama çevirmedikçe tabii.
Kayısı reçeli, kayısının doğal tatlılığını ve lezzetini korurken, içeriğindeki vitaminler, mineraller ve lifler sayesinde sağlığı destekler. C vitamini, antioksidanlar ve lif bakımından zengin olan bu reçel, bağışıklık sistemini güçlendirirken sindirim sistemi sağlığını da destekliyor.
Boyun bölgesinde oluşan kitleler genellikle iyi huylu olabilse de bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabiliyor. Enfeksiyonlardan, tiroid nodüllerine, lenf bezi şişliklerinden kansere kadar pek çok farklı nedenin boyunda kitleye neden olabildiğini söyleyen Kulak, Burun Boğaz ve Baş, Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Nihal Seden Boyoğlu, boyun bölgesinde herhangi bir kitle fark edildiğinde, yeni, eski, ağrılı veya ağrısız fark etmeksizin mutlaka bir hekime başvurması gerektiğinin altını çizdi.
Vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılayan pekmez, içeriğindeki demir ve kalsiyum nedeniyle kemik gelişimini sağlıyor, kansızlığa iyi geliyor. Bağışıklık güçlendiren pekmez hastalıklara karşı da koruma sağlıyor. Ancak pekmez alırken ve tüketirken bazı basit kurallara uymak gerekiyor.
Sağlıklı yaşamın temeli düzenden geçer. Aşırılıklar bize kısa süreli tatmin veya haz sağlasa da uzun vadede mutlaka daha çok bedel ödeten sonuçlara neden olurlar. Mesela hesapsızca yiyip içtiğimiz ve kendimizi güzel yemek yemenin hazzına bıraktığımız bir tatil sonrası, aldığımız kiloları verebilmek için oldukça uğraşırız.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücudun direncini artırmak için sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Özellikle bazı besinler var ki kan şekerini düzenlemeye, kalp sağlığını korumaya ve sindirim sistemini iyileştirmeye yardımcı oluyor. İşte vitamin ve mineral deposu olması sayesinde vücudu adeta yenileyen o besin...
Türkiye Acil Tıp Derneği'nden Doç. Dr. Özlem Dikme son yıllarda internet fenomenleri ve sosyal medyanın da etkisiyle moda haline gelen ve 'Atom', 'Vitamin kokteyli', 'Gençleşme iksiri' gibi sloganlarla vatandaşa sunulan hastane dışı serum uygulamaları nedeniyle acil servislere alerjik şokla getirilen hasta sayısında artış olduğunu söyledi. Doç. Dr. Dikme, “Kuaförde ya da evinde serum taktırıp alerjik şoka giren, hatta kalbi durup zor döndürülen vakalar var" dedi.
Bağışıklığı korumak ve hastalıklara karşı bağışıklık kazanmak için sağlıklı beslenmek gerekiyor. Günümüz modern dünyasında hele ki şehirlerde yaşıyorsak sağlıklı beslenmek oldukça zor. ABD'li New York Post gazetesi, en zararlı 10 yiyeceğini kamuoyu ile paylaştı.
Son zamanlarda popüler hale gelen kolajen kullanımı, ölü cilt hücrelerinin yenilenmesinden bağışıklık sistemini desteklemeye kadar sayısız fayda sunuyor. Kimileri ilaç takviyesi olarak alırken kimileri ise bunu yiyeceklerden temin etmeye çalışıyor. Fakat öyle bir besin var ki bir dilim tüketildiğinde gençlik iksiri kolajen takviyesi alınabiliyor. Peki, bu besin hangisi? Nasıl tüketilmeli? İşte bütün detaylar…
Diyarbakır Dağkapı Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Acar, polen alerjisi uyarısında bulundu. Dr. Acar, baharın gelişi; doğanın canlandığı ve adeta yeniden doğduğu mevsimsel bir değişimi ve dönüşümü beraberinde getirirken bu değişimin, özellikle allerjen bünyeye sahip olanlar için hayatı zorlaştıran bir faktöre de dönüşebildiğini söyledi.
Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Acar, polen alerjisi uyarısında bulundu. Dr. Acar, baharın gelişi; doğanın canlandığı ve adeta yeniden doğduğu mevsimsel bir değişimi ve dönüşümü beraberinde getirirken bu değişimin, özellikle allerjen bünyeye sahip olanlar için hayatı zorlaştıran bir faktöre de dönüşebildiğini söyledi.
Sağlıklı bir vücut için ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak için beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Hastalıkların en büyük sebebi genellikle yanlış ve düzensiz beslenmekten kaynaklı ortaya çıkıyor. Vücut sağlığınız için günlük almanız gereken kalori miktarını karşılamanız gerekiyor. Bazı besinler var ki onlar vücut direncinizi korumakta adeta 1 numara. Bağışıklığı güçlendiren ve şifa deposu olan bu besinler vücudu adeta tamir ediyor.
Bahar aylarıyla birlikte polen alerjisi artıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Uluışık, polen alerjisinin özellikle bahar aylarında havaların ısınmasıyla ortaya çıkan polenlerin tetiklediği mevsimsel bir alerji türü olduğunu belirterek, “Özellikle sabah erken ve öğlen saatlerinde dışarıya çıkmayalım. Spor ve yürüyüş faaliyetlerinde mümkünse kapalı alanları tercih edelim” dedi.
Mevsim geçişlerinde bahar nezlesi sıklıkla görülüyor. Bahar nezlesinden vücudu korumak için bağışıklığı güçlü tutmak gerekiyor. Havaların ısınmasıyla birlikte bahar nezlesinden korunmak isteyen vatandaşlar, aktarların yolunu tuttu. En çok tercih edilen ürünlerin başında ise bağışıklık sistemini güçlendiren hatmi ve kış çayları yer aldı.
Yemek denilince akla ilk gelen malzemeler arasında baharat çeşitleri oluyor. Yemeğin daha da lezzetlenmesi için kullanılan baharatlar, kimi zaman dokunsa da kimi zaman sağlığımızı olumlu yönde etkiliyor. Peki en yararlı baharat çeşitleri nelerdir? İşte yemeklerde ve çaylarınızda kullanabileceğiniz en faydalı baharatlar...
Bir zamanlar sağlıklı ve dengeli beslenen hiçbir bireyin ek vitamin ve mineral takviyesine ihtiyacı yoktur ekolü ile eğitim almış ve okuduğu okuldan mezun olmuş biri olarak şunu söyleyebilirim ki işler maalesef artık eskisi gibi değil!
Bahar alerjisi çeşitli belirtilerle kendini gösteriyor. Doç. Dr. Ayşe Pelin Yiğider, bahar alerjisinden korunmanın yollarını Posta.com.tr okurları için anlatıyor.
Bahar ayları çocuklar için oldukça zor geçebiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aşkın Güra Bayık, çocuklarda alerjik nezle ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Tütün kullanımının neden olduğu kanserler arasında; akciğer, ağız ve boğaz bölgesi, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane ve böbrek kanserleri olduğunu belirten Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, “Akciğer kanserlerinin erkeklerde yüzde 91’i, kadınlarda ise yüzde 69’u tütün alışkanlığına bağlanmaktadır. Tütün, akciğer kanseri riskini, içmeyenlerde göre 15-30 kat, gırtlak kanser riskini 10 kat artırırken; bu risk oranı, idrar yolu kanserleri için 3 kat, yemek borusu için 5, kan kanseri, mide, nazofarenks (geniz) ve rahim kanserleri için 2 kat olarak bulunmuştur” dedi.
Bahar alerjisi ile birlikte kendini gösteren boğaz kaşıntısının giderilmesinde, en önemli tedavi yöntemlerinden birinin Anadolu propolisi olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Pınar Çakır, "Boğaz kaşıntısı için Anadolu propolisli ham ballı spreyler ile boğaz kaşıntısının hafifletilmesine ve boğazın yumuşatılmasına yardımcı olmak mümkün" dedi.