Pekmez, üzüm, incir, dut gibi meyvelerin suyunun kaynatılması ve ardından yoğunlaştırılmasıyla elde edilen bir tatlıdır. Türkiye'de yaygın olarak tüketilir. Genellikle kahvaltıda veya tatlı niyetine tüketilir. Pekmez, doğal bir tatlandırıcı olarak da kullanılır ve sağlıklı bir alternatif olarak görülür, çünkü rafine şeker içermez ve meyve özlerinden elde edilir. Ayrıca pekmez, demir ve kalsiyum gibi mineraller ile B vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağıdır. Peki, hangi pekmez nelere faydalı biliyor musunuz?
Pekmez, Türk, Balkan ve Ortadoğu mutfaklarında yaygın olarak bulunan geleneksel bir tatlı şuruptur. Meyve şırasının, genellikle üzümün yanı sıra incir, dut veya eriklerin kalın, melas benzeri bir şurup haline gelinceye kadar kaynatılmasıyla yapılır. Eskişehir’de kış aylarının gelmesiyle vatandaşlar hastalıklardan korunmak için pekmezi tercih ediyor. 120 liradan kapış kapış satılan pekmeze özellikle kış aylarında ilgi artıyor.