Gündem Hadi ipucu sorusu: Ankar dağları civarında 2.150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı hangi ildedir?

Hadi ipucu sorusu: Ankar dağları civarında 2.150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı hangi ildedir?

Paylaş
Hadi ipucu sorusu: Ankar dağları civarında 2.150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı hangi ildedir?

Hadi akşam ipucu sorusu belli oldu. Yarışmada Nemrut Dağı'nın hangi ilde olduğunun cevanını istiyor ve soruyu "Ankar dağları civarında 2.150 metre yüksekliğindeki dağ hangi ildedir?" şeklinde geçiyor.

Hadi bilgi yarışmasının akşamki ipucu soru geçildi. Ülkemizin en özel dağlarından biri olan Nemrut Dağı soruluyor ve hangi ilde olduğunun cevabı isteniyor. Yarışmacılara "Bugünkü ipucumuz ülkemiz sınırları içerisinde yer alan bir bölgeden geliyor hadiciler... Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Kahta ilçesi yakınlarında Ankar dağları civarında 2.150 metre yüksekliğinde bir dağdan bahsediyoruz. Bu dağ hangi ilimiz sınırları içerisinde acaba?" şeklinde sor geçiliyor.

Haberin Devamı

CEVAP: ADIYAMAN

Nemrut Dağı, Adıyaman ilindeki Kahta ilçesi yakınlarında Ankar dağları civarında 2.150 metre yüksekliğinde bir dağdır. Toros dağ silsilesinde bulunur. Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Adıyaman ili sınırları içindedir. 1988 yılında ilan edilmiştir. Yüz ölçümü 13.827 hektardır.

Adıyaman’ın Kahta İlçesi’nde 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı yamaçlarında hükümdarlık yapmış olan Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezarı, anıtsal heykelleri ve benzersiz manzarası ile Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılarından birisidir. Anıtsal heykeller doğu, batı ve kuzey teraslarına yayılmıştır. Doğu terası kutsal merkezdir ve bu nedenle en önemli heykel ve mimari kalıntılar burada bulunmaktadır. İyi korunmuş durumdaki dev heykeller kireçtaşı bloklarından yapılmıştır ve 8-10 metre yüksekliktedir. Varlığı bilinmekle beraber kral mezarı, henüz keşfedilememiştir.

Haberin Devamı