Magazin Hadi ipucu sorusu: Pandaların olmazsa olmazı nedir?

Hadi ipucu sorusu: Pandaların olmazsa olmazı nedir?

Paylaş
Hadi ipucu sorusu: Pandaların olmazsa olmazı nedir?

Hadi uygulaması günün ikinci ipucu sorusunu paylaştı. Uygulama takipçilerine pandalar hakkında genel olarak neler biliyoruz? Mesela olmazsa olmazları nelerdir? sorusunu paylaştı. İşte ipucu sorusunun cevabı…

Hadi uygulaması 13 şubat ikinci ipucu sorusunu paylaştı. Uygulama takipçilerine pandalar hakkında genel olarak neler biliyoruz? Mesela olmazsa olmazları nelerdir? sorusunu yöneltti. İşte pandalar hakkında bilmeniz gerekenler…

Haberin Devamı

CEVAP

Bambu

BAMBU NEDİR?

Dünyanın en hızlı büyüyen ağacı unvanına sahip olan Bambu yetiştirilmesi en kolay bitkilerden biri. Çin'in önemli gelir kalemlerinden biri olan bambu ağacı Lianhua bölgesinde yetiştiriliyor. Bir bambu ağacı ekimi ise şöyle gerçekleşiyor: Bambu tohumu beş yıl boyunca sulanıyor ve ağaç beş yıl sonunda topraktan filizlenmeye başlıyor. Beşinci yılın sonunda gözüken bambu fidanı, ardından sadece altı ayda 27 metreboya ulaşıyor.

Bambu, eski zamanlardan beri insanların günlük hayatında birçok alanda kullandıkları bir bitkidir. 500’den fazla türü olan bambunun kullanımı, evlerinin inşasında 2000 yıl, kağıt yapımında ise 1700 yıl öncesine uzanmaktadır. Günümüzde ise yemek çubuklarından, müzik enstrümanlarına; sandalyeden, masaya; zemin kaplamalarından, taşıma araçlarına; tekstil ürünlerinden, besine bir çok alanda kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Bambu, üretimi çok uzun olmayan, zirai mücadele gerektirmeyen ve tarımla uğraşanlar için avantajlı bir bitkidir. Üretim sırasında açığa çıkan yan ürünlerden birisi olan lignin; kağıt üretiminde ve zemin kaplamalarda kullanılan plakaların-parkelerin yapımında kullanılmaktadır. Bu sayede, ziraat, tekstil, kağıt endüstrisi ve zemin kaplama endüstrisi arasında ürün bağı- zincir kurulmaktadır.

Günde ortalama 10-13 cm uzayan bambu bitkisi, 6-7 ay gibi bir sürede 20-30 metreye kadar uzayabilen bambu tropik ve subtropik iklimin hakim olduğu bölgelerde 3500 m’ye kadar olan yüksekliklerde yetişmektedir. Boşluklu ve dairesel bir yapıya sahiptir olan gövdenin uzaması ile duvar çapı ve kalınlığı azalırken, bitkinin mukavemeti artmaktadır.