Gündem Hadi ipucu sorusu: Tek gözde, kaşın hemen altına sıkıştırılarak kullanılan gözlük camının ismi nedir?

Hadi ipucu sorusu: Tek gözde, kaşın hemen altına sıkıştırılarak kullanılan gözlük camının ismi nedir?

Paylaş
Hadi ipucu sorusu: Tek gözde, kaşın hemen altına sıkıştırılarak kullanılan gözlük camının ismi nedir?

Hadi ipucu sorusu belli oldu. Soru eski yıllarda çokça kullanılan bir gözlük türünden geliyor. Yarışma "Tek gözde, kaşın hemen altına sıkıştırılarak kullanılan gözlük camının ismi nedir?" sorusuna cevap arıyor.

Hadi bilgi yarışması saat 12.30'da başlayacak. 12. sorudan bir tanesi şu şekilde: "Bugünkü ipucumuz dilimize Fransızcadan geçmiş, mono(tek) ve occulaire(mercek) kelimelerinin birleştirilip kısaltılmasıyla elde edilmiş bir kelimeden geliyor sevgili hadiciler! Tek gözde, kaşın hemen altına sıkıştırılarak kullanılan gözlük camının ismini kimler biliyor?"

Haberin Devamı

CEVAP: MONOKL

Gözlük, çerçeveli mercek ya da merceklerden oluşan bir aksesuar, bir araçtır. Gözlüğün kullanım amacı, görme bozukluğunu gidermek ya da gözleri dış etkenlerden korumaktır. Gözlük, plastik ya da metal vb. bir çerçeve içine oturtulmuş, cam, plastik ya da cam ve plastik karışımı malzemeden özel olarak yapılır. Kaynakçı ya da dalgıç gözlüğü gibi özel amaçlı kullanılanları da bulunan bu araç, bir göz doktoru tarafından yapılan ölçüm ve araştırma sonucunda, yazılan reçeteye göre, konunun uzmanı olan yetkin kişilerce (optisyen) bilimsel yöntemlerle kişiye özel olarak hazırlanır.