Doğum Öncesi Hafta hafta hamilelik: Hamileliğin 1. 2. ve 3. haftasında neler olur?

Hafta hafta hamilelik: Hamileliğin 1. 2. ve 3. haftasında neler olur?

Paylaş
Hafta hafta hamilelik: Hamileliğin 1. 2. ve 3. haftasında neler olur?

Gebeliğin ilk haftaları pek çok annenin farkında bile olmadığı bir dönem. Gebeliğin bu dönemdeki ilk belirtisi adet gecikmesi olarak bilinir. Gebelik planlayan, adet gecikmesi ve hamilelik şüphesi yaşayanlar ilk belirtilerin neler olduğunu merak ediyor. Hamile kaldığımı anlar mıyım? Erken belirtileri nelerdir? Erken gebelik testi ne zaman yapılmalı? Hamileyken adet görülür mü? Üstüne görme nedir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Yalçın Bahat'a sorduk.

Gebeliğin ilk haftaları genellikle pek çok anne tarafından bilinmez. Pek çok annenin farkında bile olmadığı bir dönem olan gebelikte ilk bulgu adet rötarı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Yalçın Bahat, gebelik planlayan ve adet gecikmesi yaşayan her kadının mutlaka kanda gebelik testi yaptırması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Hamile kaldığımı anlar mıyım? Erken belirtileri nelerdir?

Hamile kaldığınızı genellikle ilk haftalarda anlamamız çok zor. En önemli bulgu adet gecikmesi. Bu dönemde yapılan idrar testi kesin sonuç vermeyebilir. En güvenilir yol kan testi yaptırmak.

Erken gebelik testi ne zaman yapılmalıdır?

Beklenen adet döneminden en erken 1 hafta önce veya şüphelenilen cinsel ilişkiden en erken 1 hafta sonra test yapılabilir. Kan testi en güvenilir sonucu verir. İdrar tahlillerinin yanlış sonuç verme ihtimali yüksek.

İlk haftalarda kanamalar normal mi?

Gebelik planlayan ve adet gecikmesi yaşayan her kadın mutlaka kanda gebelik testi yaptırmalı. İdrar testlerinin yüzde 100 doğru sonuç vermediği unutulmamalı. Bazı anne adaylarında geç döllenme olabileceğini göz önünde bulundurmalı ve bu nedenle testi yaptığı döneme dikkat etmeli. Yine benzer şekilde ilk haftalarda “bebeğin tutunma kanaması” dediğimiz kanamalar olabileceğini ve mutlaka hekim kontrolünde olmamız gerektiğini unutmamalıyız. Hormon değerlerimiz yeni yeni değiştiği ve bebeğimizin kesesinin dahi oluşmadığı bu dönemin çoğu zaman gebelik öncesi dönemden hiçbir farkı yok. Gebelik planlıyorsak öncesinde mutlaka doktor kontrolümüzü yaptırmış olmalı ve önerdiği destekleri kullanmaya başlamalıyız. Beslenme düzenimize özen göstermeli, hazır gıdalardan uzak durmalıyız. Ve unutmamalıyız ki artık iki kişiyiz, bundan dolayı kendimize çok daha iyi bakmalıyız.

Haberin Devamı

Hamileyken adet görülür mü? Üstüne görme nedir?

Hamileyken adet görülmez, ancak hastalarımız gebeliklerinin farkında olmadıkları erken dönemde oluşan tutunma kanamalarını veya düşük tehdidi oluşturan durumlara bağlı oluşan kanamaları adet kanaması olarak değerlendirirler. Hamile olduğunuzu biliyorsanız ve kanamanız varsa mutlaka hemen bir kadın doğum hekimine başvurarak gerekli ise ilaç tedavisine başlamalısınız.

Hamilelik sürecinde hangi vitaminleri almalıyız?

Hamileliğin ilk haftalarında hatta mümkünse hamilelik planlanmaya başlandığı dönemden itibaren folik asit alınmaya başlanmalı. Benzer şekilde gebelik planlamasına karar verilen dönemde mutlaka kan tahlilleri yapılmalı ve gerekli ise D vitamini ve multivitamin desteği alınmalı. Gebeliğin ilerleyen haftalarında anne adayları uygun dozda omega-3 desteği almalı. Yine benzer şekilde hamilelik ve emzirme döneminde kalsiyum ve magnezyum takviyesini uygun formlarda almalıdırlar. Kan değerlerine göre gerekirse demir desteğine de başlanmalı.

Haberin Devamı

Sağlıklı bir gebelik için yapılması gerekenler

Sağlıklı bir gebeliğin olmazsa olmazı düzenli ve dengeli beslenmek. Bu dönemde özellikle protein tüketimini arttırmak (bitkisel ve hayvansal), bol su tüketmek ve hazır gıdalardan kaçınmak sağlıklı bir hamilelik için çok önemli. Riskli bir gebelik geçirilmiyor ise gün içinde yürüyüş yapılmalı ve stresten uzak olabildiğince sakin bir gebelik geçirilmeli.

Hamilelikte stresi önlemenin yolları nelerdir?

Hamilelikte stres yönetimi çok önemli. Bunun için yoga ve meditasyon yapılarak rahatlama ve ruhsal dinginlik sağlanabilir. Benzer şekilde gün içinde ve yatarken aromaterapi yağları rahatlamak için faydalanılabilir. Bu yağların diffüzörler yardımı ile ortama yayılması veya masaj yapılarak uygulanması rahatlatıcı etki gösterir. Vücudun stres ortamı oluşturmaması için su tüketimi ve B vitamini takviyeleri de büyük önem taşır.

Birinci trimester döneminde anne adayı nelere dikkat etmeli?

İlk trimester dediğimiz ilk üç aylık dönem anne adayları için genellikle farkında olunmayan bir dönem olarak geçer. Bu dönemde ve öncesinde mutlaka sağlıklı beslenmeli, bol su tüketmeli ve olabildiğince kimyasallardan uzak durmalıyız. Şampuan, diş macunu, makyaj malzemelerimiz gibi ürünlerde temiz ürünleri tercih etmeye özen göstermeliyiz. Bu dönemde ve 2. üç aylık dönemde saçımızı zorunlu olmadıkça boyatmamalıyız. Doktorumuzun önerdiği takviyeleri almaya özen göstermeliyiz.

Haberin Devamı

Hamilelikte hormon değişiklikleri

Hamileliğimizde hormonal değerlerimiz hızla değişir. Bu değişim beraberinde fiziksel ve ruhsal değişimleri de getirir. Hormonlarımız tüm sistemlerimizi etkilediği için genel olarak bir değişim görülür. Vücudumuz doğum uygun olacak şekilde değişir ve gevşeir. Yine benzer şekilde uyku düzenimiz, hatta kan değerlerimiz bile hormonlarımızla birlikte değişim gösterir.

Editör: Betül Meral Sarıiz - betul.sariiz@posta.com.tr