Siyaset Hamzaçebi: 4+4+4'ü milletin gözünden kaçırma stratejisi
Paylaş
Hamzaçebi: 4+4+4'ü milletin gözünden kaçırma stratejisi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "10 yılda dershanelerdeki öğrenci sayısını 2'ye katlayan AKP, bugün 4 4 4'ün bir pazarlama stratejisi olarak dershanelerin kalkacağını söylüyor. Bu teklifte böyle bir şey yok" dedi

Haydarpaşa Lisesi Konferans Salonunda yapılan Üsküdar İlçe Teşkilatı 9. Olağan Kongresi saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Haberin Devamı

Kongrenin divan başkanlığını yapan Hamzaçebi, burada yaptığı konuşmada, seçimlerin üzerinden bir yıllık zaman geçmemiş olmasına rağmen, Türkiye’de büyük bir siyasi gerginlik yaşandığını savunarak, seçimlerin daima ülkenin önüne bir fırsat çıkarmak ve siyasetteki tıkanıklığı aşmak üzere yapıldığını söyledi.

Seçimlerden sonra kurulan hükümetlerin, ülkenin önüne yeni fırsatlar sunmak üzere program ve projelerini açıklayarak muhalefetten destek istediklerini dile getiren Hamzaçebi, muhalefetin ise iktidarlara yardımcı olduğunu ve onları eleştirdiğini kaydetti.

Hamzaçebi, "Bu şekilde bir diyalogla ülkenin yönetilmesi gerekir. Ancak baktığımızda, 10 yıldır iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin böyle bir diyaloğa ihtiyacı olmadığı anlaşılıyor. AKP iktidarı, her seçim sonrası kurulan hükümetler, bir öncekini aratır hale gelmiştir. Bugün AKP, muhalefetle diyalog içinde, bir tartışma, değerlendirme içinde herhangi bir konuyu karara bağlamak istememektedir" dedi.

Haberin Devamı

Son günlerin konusunun, "4 4 4" olarak isimlendirilen ve 1997 yılından bu yana uygulanması nedeniyle Türkiye’nin, toplumun, çok büyük kazanımlar elde ettiği bir projenin ters yüz edilmesi olduğunu öne süren Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Son günlerin gündemi budur. İktidar partisi, muhalefetin, özellikle CHP’nin, TBMM görüşmelerini kötüye kullandığı yönünde bir izlenimi kamuoyuna vermeye çalışıyor. Bu yanlıştır. Demokrasilerde parlamentoda muhalefet partileri, görüşlerini açıklıkla ortaya koyma özgürlüğüne sahiptir. Bu özgürlüğü kısıtladığınız yerde demokrasi yoktur. Bugün bizi TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda ’çok konuştular’ diye eleştiren hükümetin, 1997 yılında, o zamanın Refah Partisi’nde olan mensupları, bugünkü partinin ağabeyleri, 1997 yılında 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülürken gösterdikleri muhalefeti unutmuş görünüyorlar. 1997 yılında 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim, TBMM komisyonlarında toplam 93 saat görüşülmüştür. O zamanın tasarısı sadece 11 maddeydi. Bugün görüştüğümüz teklif, CHP’nin çok konuştuğu iddia edilen teklif 26 maddedir ve son günkü komisyon görüşmelerine kadar komisyonda yapılan görüşmelerin toplamı 91 saattir."

Haberin Devamı

-Üniversite hazırlık kurslarının kaldırılması-

Akif Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Seul’e giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "artık dershanelerin kalkacağını" söylediğini hatırlatarak, "Sayın Başbakan’a sormak istiyorum, 10 yıldır iktidardasınız. 10 yıl önce dershanelere giden öğrenci sayısı 570 bindi. Bugün dershanelerdeki öğrenci sayısı 1 milyon 200 bindir. 10 yılda dershanelerdeki öğrenci sayısını 2’ye katlayan AKP, bugün ’4 4 4’ün bir pazarlama stratejisi olarak dershanelerin kalkacağını söylüyor. Bu teklifte böyle bir şey yok" şeklinde konuştu.

"Böyle bir tabloda Sayın Başbakan’ın ’dershaneleri kapatacağız’ cümlesi sadece ve sadece bir pazarlama stratejisidir" diyen Hamzaçebi, bunun, "4 4 4"ü milletin gözünden kaçırma stratejisi olduğunu savundu.

Türkiye’nin dünyada büyüme rekorları kırdığının ifade edildiğini belirten Hamzaçebi, "Ortada başarı diye sunulan tablo, bu hükümetin başarısızlığıdır. Ne siyaseten Türkiye iyi yönetilmektedir ne de ekonomik açıdan iyi yönetilmektedir. İyi yönetilen bir ekonomide, işsizlik 10 yıl önceye göre artmaz" dedi.

Haberin Devamı

Hamzaçebi, Türkiye’de 10 yıl önce işsizlik rakamının yüzde 10,3 olduğunu anlatarak, bugün bu oranın yüzde 10,4’e çıktığını kaydetti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mesaj gönderdiği kongreye, bazı CHP milletvekilleri de katıldı.