Harika etler pişirmenizi sağlayacak püf noktaları

Et pişirmek ustalık isteyen bir konu. Eti kurutmadan ve mümkün olabilecek en lezzetli şekilde pişirmek istiyorsanız bazı püf noktalarını uygulamak gerek. İşte o önemli ipuçları...

08 Haziran 2019, Cumartesi 13:51 Son Güncelleme:
A A

Güzel bir et pişirmek için öncelikle iyi et seçimi oldukça önemlidir. Etiniz kalitesiz ise ne kadar çabalarsanız çabalayın istediğiniz sonuca ulaşamayacağınızdan bu noktaya dikkat edin. Ayrıca pişireceğiniz yemeğe uygun bir et tercih yapmaya özen göstermelisiniz.

Etleriniz satın alırken 1 parmak kalınlığında seçmelisiniz ve et dövme denilen işleme tabi tutmamalısınız.


Bu etin içerisindeki suyu kaybetmesine neden olur ve ince et pişerken kurur, sertleşir.

Dinlenmiş bir et almak piştiğinde daha leziz olmasını sağlayacaktır. Ancak böyle bir şansınız yoksa evde marine ederek etiniz dinlendirebilirsiniz.


Kırmızı et için ideal dinlendirme süresi 2 ila 24 saat arasında değişiklik gösterir. Etiniz marine ederken sosunun içerisine tuz eklemeyin ve marine edilmiş et pişirmeden önce oda sıcaklığına ulaştığından emin olduktan sonra pişirin.

Etlerin pişme süresi ve yöntem de oldukça önemlidir. Eti yavaş yavaş pişirmek en doğru seçim olacaktır. Böylece içi ve dışı aynı oranda pişmiş olacak.


Mangal yaparken etinizin yumuşak olması için çok fazla müdahale edilmemesi önemlidir çünkü etinizi ne kadar sık çevirirseniz o kadar sertleşecektir.

Izgara ya da kebap olarak pişirilmeyecek etler için fırın iyi bir tercih olabilir. Izgara yapacağınız zaman dökme tava ya da teflon tava tercih edebilirsiniz.


Etiniz tavanıza koyduğunuz zaman mutlaka cızırdamalı. Bunun için de tavanızı iyice ısıtmaya dikkat edin.

Etinizin pişme süresi tamamen sizin damak zevkinize bağlıdır. Az pişmişten iyi pişmişe kadar dünyada kabul görmüş 6 aşamalı pişirme derecesi vardır:

1. Blue: kanlı

2. Rare: az pişmiş, içi kanlı, dışı pişmiş görüntüde.

3. Rare-medium: biraz daha az kanlı, dışı pişmiş.

4. Medium: kan kaybolmuş, etin pembeliği duruyor

5. Medium-welldone: pembelik yarı yarıya azalmış.

6. Welldone: pembelik tamamen kaybolmuş.

Etiniz piştikten sonra tuz ilave etmelisiniz çünkü tuz etin sertleşmesine neden olur.


Etinizi pişirdikten sonra sulu ve yumuşak görüntüsünü koruması için mutlaka 1 – 2 dakika dinlendirin.

Sıradaki haber yükleniyor...