Gündem Havva Ana: Ölüm var dönüm yok

Havva Ana: Ölüm var dönüm yok

Paylaş
Havva Ana: Ölüm var dönüm yok

'Devlet bizim sayemizde devlettir. Halkım ben halk' sözleriyle Rize'deki Yeşil Yol direnişin sembol ismi haline gelen Havva Ana, canlı yayında Rize Valisi'ne seslendi. Mücadelenin devam edeceğini kaydeden Havva Ana 'ölüm var dönüm yok' diye konuştu

Gerçek ismi Rabia Bekar olan 4 çocuk annesi 63 yaşındaki Havva Ana yaylarları birbirine bağlayan yollara neden karşı olduğunu CNN Türk canlı yayınında anlattı. İşte Türkiye'nin konuştuğu Havva Ana'nın o isyanı:

Haberin Devamı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer33112","33112","201507","33112-332712.jpg","1", "0","Havva Ana: Ölüm var dönüm yok");

BU YOL YEŞİL YOL DEĞİL BATAKLIK YOLU

Yeşil Yol'u kesinlikle istemiyoruz. Bu yeşil yol değil bataklık yolu. Kesinlikle istemiyoruz. Zaten her yaylanın yolu var. Yaylalara gitmek isteyen gider. Bizim yürüyüş alanımızı kesinlikle kısıtlayamazlar. Biz bu topraklarda doğmuş büyümüşüz. Dedelerimizden aldığımız doğru şudur: Kesinlikle yaylalar birbirine bağlanmayacak. Dedelerimden duymuşum, babamdan duymuşum. Yollar birbirine bağlanmayacak.

MADEM O KADAR YOL YAPMAK İSTİYORLAR MEZRALARIMIZIN YOLLARINI YAPSINLAR

Biz yola karşı değiliz yaylaların birbirine bağlanmasına karşıyız. Yaylaya çıkan kişinin o çiçeği yoklaması lazım, o toprağa taşa basması lazım. Oraları dolaşması lazım. Madem o kadar yol yapmak istiyorlar bizim köylerimizin mezralarımızın yolları orman oldu. Gelsinler mezralarımızın yollarını yapsınlar. Köylerimizin yollarını düzenlesinler.

Haberin Devamı

O GÜN ALLAH BANA HE-MAN GÜCÜ VERDİ

O günkü yaşadığımı bugün sana anlatamam. O gün kaldırdığım taşı bugün kaldıramam. O gün Allah-u Ütala bana HE-MAN gücü verdi. Dedelerim bana yardım etti. O yolu yaptık geçtik. Bugün o taşı kaldır desen bugün belki kaldıramam. O gün içimde bir hırs vardı. Neden? Kavrun Yaylası'nda araç durduruldu neden gidip Samistal'da araç çalışmaya başladı. İstemiyoruz ya, halk biz değil miyiz ya? Bu taşın toprağın sahibi biz değil miyiz? Biz burayı korumasaydık kim gelip de burayı böyle bulacaktı. Biz taşına toprağına, her şeyine biz sahibiz. Kimse sahip değil buraya. Biz elimizi çeksek yok olur gider.

BURAYA GELEN TURİST ZATEN ARABASIZ GEZMEYE GELİYOR

Buraya gelen turist zaten arabadan inip buraya tırmanmak için geliyor. Zaten şehirlerde arabalardan arabalara giderler. Gelip taşı toprağı, çiçekleri koklayıp gezecekler. Biz Çamlıhemşinliler olarak kesinlikle buna karşıyız.

VALİ BEY ÇOK İYİ BİLSİN Kİ BİZ BURANIN TOPRAĞINDA HAYATI OKUMUŞUZ

Buradaki insanlar karşı geliyor. Dışarıdan gelenler de karşı geliyor. Vali olarak başımızın üzerinde yeri var. Sağ olsun var olsun. Bizimle ilgili güzel kelimeler kullanmış. Ama çok iyi bilsin ki biz buranın toprağında hayatı okumuşuz. Bunu çok iyi bilsin. Anlasın ve gelsin bizim derdimizi bi alsın. Bize sorsun ki kardeşim sizin derdiniz ne? Bize bu durumu izah edeceğine arkamızdan 3-5 çapulcu gibi kelimeler ediyor. Bizi neden çapulcu yapar? Çok üzgünüm. 3-5 çapulcu değiliz biz bunu çok iyi bilsin. Biz bu topraktan yoğrulmuş insanlarız. Kesin ve kesin biz o yeşil yola karşıyız. Vali Bey de gelsin yanımıza bir oturalım konuşalım. Bir aile olalım. Bizi görmedi, gelip oturup bir kelime konuşmadı. O bizim anamız babamız, canımız kardeşimizdir. Neden bizi bu duruma düşürüyor.

Haberin Devamı

ÖLÜM VAR DÖNÜM YOK

Mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Ölüm var dönüm yok! Ama tek ricam o makinelerin yayladan geri çekilmesin.