Siyaset HDP'li Baluken: Genelkurmay Başkanı sorgulanmalı
Paylaş
HDP'li Baluken: Genelkurmay Başkanı sorgulanmalı

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, darbe girişimi sonrasında bölgede görev yapan komutanların gözaltına alınmasını değerlendirirken, "Dün mecliste başka partiden Milletvekilleri bize, 'söylediklerinize inanmıyorduk, tepimize bombalar yağınca sizi anlamaya başladık' dediler" diye konuştu

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, yaşanan darbe girişiminden sonra Doğu ve Güneydoğu’daki başta Zırhlı birliklerin komutanları olmak üzere çok sayıda generalin gözaltına alınmasını değerlendirirken şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Bizim günlerdir, aylardır söylediklerimizin gerçekliği, son iki günde yaşadıklarımız ile bir kez daha ortaya çıktı. Biz bölgede insiyatifin askerlere verilmemesini, sivillerde olması gerektiğini sürekli gündeme getirdik. Biz bölgede yaşanan bombardımanların bir gün Ankara ve İstanbul gibi yerlerde de yaşanacağını söyledik. Bizim haklı olduğumuz darbe girişimi ile bir kez daha ortaya çıktı. Daha önce bize ’Asker bunu yapamaz, Devlet bunu yapamaz’ diyenler, aynı askerlerin meclisi ve sivilleri bombalaması ile bir kez daha gerçeği gördüler. Mecliste dün diğer partilerden Milletvekilleri bize ’Söylediklerinize inanmıyorduk, ama tepemize bombalar yağınca şimdi anlamaya başladık’ diyorlar."

BAŞKANIN DAVETİNE GENELKURMAY BAŞKANI NEDENİYLE KATILMADIK

Haberin Devamı

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, dün Meclis'te yapılan olağanüstü oturumdan sonra Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın makamındaki çay davetine katılmamalarının nedenini de şöyle açıkladı:

"Meclis Başkanı’nın davetine katılmadık. Genelkurmay başkanı ile aynı ortamda bulunmamız beklenemez. Çünkü Sur, Cizre, Silopi ve bölgeye yaşanan olaylarda talimatı veren, kentlerin havadan bombalanmasını, yaralıların hastanelere sevkini engelleyen kişidir. Ölümlerden sorumlu bir kişidir. Talimatı veren kişidir. Onunla HDP olarak aynı ortamda bulunmamız beklenemezdi."

GENELKURMAY BAŞKANI SORGULANMALI

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın , aynı zamanda darbeye kalkışan ordunun başında olan bir kişi olduğunu kaydeden Baluken, darbe planında rolü olup olmadığı önümüzdeki süreçlerde ortaya çıkacağını söyledi. HDP’li Baluken şöyle dedi:
"Ama her şeye rağmen başında bulunduğu ordunun bu kalkışmayı yapmasını engellemediği için bize göre orada da sorumluluğu vardır. Meclisi bombalayan ordunun başındaki kişi olarak Meclis'te alkışlanmasını utanç verici olarak buluyoruz. Darbe girişimi ile ilişkisi olmasa bile, bunu engelleyemediği ve sorumluluğunu neden yerine getiremediği sorgulanmalıdır."

DHA-Diyarbakır - Ferit ASLAN