Dünya Hollanda'da yasal intihar rekoru

Hollanda'da yasal intihar rekoru

Paylaş
Hollanda'da yasal intihar rekoru

Ülkenin ilk ve tek özel ötenazi kliniğine geçen yıl başvuran 749 kişiden 133'üne ötenazi uygulandı. 2012'de ise 104 kişiye ötenazi uygulanmıştı

Ölümcül hastalara yasal ötenazi hakkı tanıyan ilk ülke Hollanda'da iki sene önce hizmete giren ülkenin ilk ve tek özel ötenazi kliniğine başvuranların sayısında artış olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

133 KİŞİYE ÖTENAZİ UYGULANDI

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Lahey kentinde hizmet veren kliniğe geçen sene 749 kişinin başvurduğu, bunların 133'üne ötenazi uygulandığı belirtildi. Klinikte 2012'de ise 104 kişiye ötenazi uygulanmıştı. Özellikle ötenazi istekleri doktorları tarafından reddedilen hastaların daha çok kendilerine başvuruda bulunduğunu kaydeden klinik yetkilileri, ötenazi uygulananlar arasında bunama ve psikolojik rahatsızlığı olanların da bulunduğunu dile getirdi.

2012 YILINDA HİZMETE GİRMİŞTİ

Gönüllü Hayatına Son Verme Derneği (NVVE) tarafından 2012 yılında hizmete açılan ve aralarında doktorların da bulunduğu 7 kişilik tıbbi ekibin görev yaptığı klinik, ülkedeki mevcut ötenazi yasasına göre çalışıyor. Ötenazi istekleri doktorları tarafından kabul edilmeyen 18 yaşın üstündeki herkesin başvuruda bulunabildiği klinikte genelde iyileşme umudu olmayan hastalara hizmet veriliyor.

Haberin Devamı

YAKINLARIYLA GÖRÜŞÜLÜYOR

Klinik yönetimi, başvuruda bulunan hastaların aile hekimleri ve yakınlarıyla görüşerek, bağımsız bir doktordan da rapor aldıktan sonra ötenaziye karar veriyor. Yasaların öngördüğü çerçevede hayatına son vermek isteyenlerin ötenazi işlemleri ilk etapta evlerinde yapılmaya çalışılıyor, bundan sonuç alınamaması durumunda ise hasta kliniğe yatırılarak ötenazi işlemi gerçekleştiriliyor. 2002 yılında ötenazi yasasının kabul edildiği Hollanda'da yılda yaklaşık 3 bin kişinin intihar ettiği belirtiliyor.