Gündem Hrant Dink davasında skandal ifade: Rahatlatmak için bayrak açtırdık

Hrant Dink davasında skandal ifade: Rahatlatmak için bayrak açtırdık

Paylaş
Hrant Dink davasında skandal ifade: Rahatlatmak için bayrak açtırdık

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Ermeni gazeteci Hrant Dink, İstanbul Şişli’de 19 Ocak 2007’de öldürülmüştü. Katil Ogün Samast, Samsun’da yakalanmıştı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 85 sanığın yargılandığı davada, cinayetin faili Ogün Samast'ın Samsun'da gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü emniyet binası içerisinde çekilen görüntüler izletilerek, görüntülere ilişkin jandarma görevlisi tutuklu sanıkların ifadeleri alındı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde jandarma görevlileri tutuklu sanıkların ifadeleri alındı. Tutuklu sanık Birol Ustaoğlu, olay tarihinde Samsun Jandarma İstihbarat Şubesinde görevli olduğunu anlatarak, kendisini arayan sanık Muammer Ay'ın İstanbul'da Hrant Dink'in öldürüldüğünü, katil zanlısının buradan geçebileceğini söylemesi üzerine durumu İl Jandarma Komutanlığına ilettiğini anlattı. Ustaoğlu, bu sırada İl Jandarma Komutanının yanında Asayiş ve İstihbarat şube müdürünün de bulunduğunu, daha sonra 3 araçla otobüs terminaline geçerek firmalarla irtibat kurduklarını dile getirdi.

Mahkeme Başkanı Ali İhsan Horasan, söz konusu görüntülerde Samast'a ne izletildiğini sordu. Dönemin Samsun İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli tutuklu sanık Birol Ustaoğlu, Samast'a emniyetteki çekilen görüntülerin izletildiğini söylemesi üzerine mahkeme başkanı Horasanlı, ''Daha önce fotoğraf demiştin ancak görüntülerde Samast' yaklaşık 2 dakika kadar bir şeyler izliyor. Fotoğraf değil.'' dedi.



Bunun üzerine sanık Ustaoğlu, ''Şunu söylemek istiyorum. Samast'ın görüntülerini onu rahatlatmak için çekildi ve bu konuda başsavcılıktan da onay aldık.'' iddiasında bulundu.

"ÜST MAKAMLARA İLETMEK İÇİN YAPTIM"


Mahkeme Başkanı Horasan, ''Sen istihbaratta görevlisin adli olaylara bakabilir misin? Cinayet işinde nasıl görev aldınız? İfadesini almadan hukuken mümkün değil. 24 saat içerisinde hakim huzuruna çıkarılması gerekirken başka işlemleri neden yaptın?'' sorusuna sanık Ustaoğlu, ''Zanlıdan alacağım bilgileri üst makamlara iletmek için yaptım. Biz genelde mülakat yapıyoruz. Samast ile de mülakat yapıldı. Bu görüntülerde o sırada çekilmiştir.'' cevabını verd