"İftara ne pişirsem" diyenlere iftar menüsü (28 Nisan 2020)

Bugün iftarda ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler iftar menüsünde... Eğer "İftarda ne yesek, iftara ne pişirsem?" diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak kabak çorbası tarifi, biber dolması tarifi, cacık tarifi ve güllaç tarifleri.

28 Nisan 2020, Salı 12:32 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
Kabak çorbası tarifi

Kabak çorbası tarifi

Kabak çorbası malzemeleri

  • 3 adet orta boy kabak
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 litre sıcak su (et suyu da kullanılabilir)
  • Zeytinyağı
  • Tuz, istenilen baharatlar
  • Et bulyon (et suyu kullanıldıysa gerek yok)

Kabak çorbası yapılışı

Tüm sebzelerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Zeytinyağını tencereye alın, sebzeleri ekleyerek 4-5 dakika orta ateşte kavurun. Üzerine suyu ekleyerek sebzeler tamamen yumuşayana kadar orta ateşte pişirmeye devam edin. (Eksilirse üzerine su ekleyebilirsiniz.) Yumuşayan sebzeleri tenceredeyken pürüzsüz bir kıvam yakalayıncaya kadar blenderdan geçirin. Tuz ve baharatlarla tatlandırarak sıcak servis yapın.


Biber dolması tarifi

Biber dolması tarifi

Biber dolması malzemeleri

  • Yarım kilo dolmalık biber
  • 2-3 tane orta boy soğan
  • 1 su bardağı kadar pirinç
  • Sıvıyağ
  • Maydanoz
  • Kimyon
  • Nane
  • Yenibahar
  • Birkaç tane domates
  • Pişirmek için su
  • Zeytinyağı

Biber dolması yapılışı

Öncelikle biberlerin başını çıkarıp güzelce temizleyiniz ve yıkayınız. Ardından dolmanın iç harcını hazırlamak için uygun bir tencere içine yağı koyarak soğanları ince yemeklik doğrayıp yağın içinde iyice, pembeleşene kadar kavurunuz. Daha sonra soğanların üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ilave ediniz. Birer çay kaşığı kadar baharatları da ekleyerek iyice karıştırınız. Bu karışımı biraz kavurunuz.

Daha sonra temizlediğiniz biberleri harç ile doldurunuz. Doldururken ise çok fazla veya çok az doldurmayınız. Çok fazla sıkıştırmayınız. Çok fazla sıkıştırıp doldurursanız dolmalık biberleriniz çatlar ve pirinçler taşar. Daha sonra biberlerin üzerini domates ile kapatıp tencereye diziniz. Yarısına kadar sıcak su ilave ediniz. Üzerine bir tatlı kaşığı tuz ve üç dört yemek kaşığı sıvıyağı veya zeytinyağı gezdiriniz ve pişirmeye bırakınız. Biberler yumuşadığında ocağın altını kapatınız. Afiyet olsun.


Cacık tarifi

Cacık tarifi

Cacık malzemeleri

  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1,5 su bardağı soğuk su
  • 4 adet orta boy salatalık
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/4 demet dereotu

Servisi için:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı Sirke (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

Cacık yapılışı

Bol suda yıkayıp kuruladığınız salatalıkların uç kısımlarını kestikten sonra kabuklarını alacalı şekilde soyun. Salatalıkları küçük küpler halinde kesin, arzuya göre rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Küçük parçalar halinde kestiğiniz sarımsakları tuz ilavesiyle havanda ezin. Dereotunu incecik kıyın. Salatalık küpleri, ezilmiş sarımsak ve incecik kıyılmış dereotunu yoğurda katın. Azar azar eklediğiniz soğuk suyla karıştırdığınız cacığın kıvamını ayarlayın. Servis öncesinde zeytinyağı ve kuru nane ilave ettiğiniz cacığı servis kaselerine paylaştırın.


Güllaç tarifi

Güllaç tarifi

Güllaç malzemeleri

  • 12 yaprak güllaç
  • İki buçuk litre süt
  • İki buçuk su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı gülsuyu
  • 2 su bardağı dövülmüş ceviz

Süslemek için:

  • Toz antep fıstığı
  • Kiraz şekerlemesi ya da nar

Güllaç yapılışı

Güllaç için önce; süt, toz şeker ve vanilyayı bir tencerede kaynatın. Daha sonra büyükçe bir tepsiye boşaltın. Gülsuyu ilave edip karıştırın. Güllaç yapraklarının yarısını tek tek süte batırın ve ayrı bir tepsiye üst üste yayın. Ortasına ceviz serpin. Kalan güllaçları da aynı şekilde süte batırıp, cevizin üzerine üst üste yerleştirin. Tepsideki sütlü karışımı güllacın üzerine dökün ve 15 dakika bekletin. Ardından istediğiniz şekilde kesin. Üzerini toz antep fıstığı ve kiraz şekerlemesi veya nar taneleri ile süsleyip servis yapın.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Sahura ne yapabilirim? Pratik sahur menüsü