Gündem İkizdere'de HES protestosu

İkizdere'de HES protestosu

Paylaş
İkizdere'de HES protestosu

Rize'nin İkizdere İlçesi'nde yapımı planlanan Sarmakol Hidroelektrik Santrali (HES) projesi Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, yöre halkının tepkisi yüzünden yapılamadı.

Geçen yıl Doğal SİT alanı ilan edilen İkizdere Vadisi’nde, Çamlık ve Sivrikaya köylerinden geçen Köhser Deresi üzerinde Davraz enerji firması tarafından yapılması planlanan 6.22 megavat kurulu gücündeki Sarmakol HES projesi için Çamlık Köyü’nde bugün ÇED toplantısı yapılmak istendi. Ancak köy sakinleri İkizdere Vadisi’nin SİT, Ovit Dağı çevresinin de turizm bölgesi ilan edildiğini hatırlatarak, koruma öncelikli alanlarda HES istemediklerini belirtip, yasalara ve hukuka aykırı olduğunu ileri sürdükleri toplantıyı protesto etti.

Haberin Devamı

Çevre Müdürlüğü ve firma yetkililerinin, jandarmanın gözetiminde köy kahvesinde yapmayı planlatıkları toplantı öncesi konuşan Derelerin Kardeşliği Platformu İkizdere Temsilcisi İsmet Ekşi, bölgede HES projesi yapılmasını ve söz konusu HES’lere ilişkin herhangi bir ÇED toplantısı düzenlenmesini kabul etmediklerini kaydederek, toplantının yasaya, yönetmeliklere ve hukuka aykırı olduğunu söyledi. Ancak firma temsilcilerinin HES projesini anlatmaya başlaması üzerine köylüler ve İsmet Ekşi tepki gösterdi. Ekşi şunları söyledi:

"Sizi yasalara aykırı ve hukuksuz bir işlem yaptığınız doğrultusunda uyarıyoruz. Bu toplantıyı burada yapamazsınız. İkizdere Vadisi SİT alanı ilan edildi. Burada turizmin geliştirilmesini istiyoruz. Yaşam alanlarımızı ortadan kaldıracak, sularımıza el koyarak kontrol altına alacak, bizleri tarihi, sosyal ve kültürel değerlerimizden kopararak doğal yaşam alanlarımıza geri dönüşümsüz zararlar verecek bir proje hazırlıyorsunuz. Vadimizde ve ülkemizin hiçbir köşesinde bu tür projeler istemiyoruz."

Haberin Devamı

Tepkilerin artması üzerine toplantı iptal edildi.

78 KİLOMETREDE 26 HES

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, 22 Ekim 2010’da Doğal SİT Alanı ilan edilmesine karar verdiği yaklaşık 78 kilometrelik İkizdere Vadisi’nde biri deneme üretimine başlayan, 3’ünün inşaat çalışmaları sürdürülen 26 HES projesi bulunuyor. Rize İdare Mahkemesi vadideki 2 projenin ÇED projelerini iptal etmiş, 2 proje için de yürütmenin durdurulması yönünde karar vermişti.

İKİZDERE(Rize), (DHA)