Gündem Influenza (grip) nedir? Belirtileri neler?

Influenza (grip) nedir? Belirtileri neler?

Paylaş
Influenza (grip) nedir? Belirtileri neler?

Ünlü oyuncu Şevval Sam iki gün önce yüksek ateş ve halsizlik nedeniyle hastaye gitti. Oyuncuya influeanza teşhisi konuldu. Bu gelişme sonrası vatandaşlar, "Influenza nedir?" sorusunu sormaya başladı. İşte detaylar...

Şeval Sam sevenlerini korkuttu. Şu sıralar bir dizide boy gösteren ünlü oyuncu yüksek ateş ve halsizlik nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Oyuncunun menajeri "Perşembe gecesi hastanelik oldu. Halsiz ve ateşi vardı. Influeanza A seviyesinde olduğu söylendi. Doktor, 'En geç pazartesi taburcu olacak' dedi. İyileşmesini bekliyoruz" dedi. Bu üzücü olay sonrası "Influenza nedir?" sorusu sıkça sorulmaya başlandı.

Haberin Devamı

INFLUENZA NEDİR?

İnfluenza, başlıca burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyen, hafif veya ağır bir seyir gösterebilen, bulaşıcı viral bir hastalıktır. A, B, C olmak üzere 3 tip influenza virüsü vardır.

INFLUENZA NEDİR?

İnfluenza, başlıca burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyen, hafif veya ağır bir seyir gösterebilen, bulaşıcı viral bir hastalıktır. A, B, C olmak üzere 3 tip influenza virüsü vardır. Grip, hasta bir insanın öksürükle havaya attığı enfekte partiküllerin sağlam insanlar tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır. Kirli ellerle de yayılım mümkündür. Kalabalık ortamlarda kolayca insandan insana geçiş gösterir. Ilıman bölgelerde kışın yıllık salgınlar meydana getirir.

Haberin Devamı

BELİRTİLER

Mevsimsel grip yaklaşık 2 günlük kuluçka süresinin ardından ortaya çıkan ani başlangıçlı yüksek ateş, öksürük (genellikle kuru), baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, ciddi halsizlik, yorgunluk, titreme, bazen ishal ve kusma ile karakterizedir. Öksürük ağır olabilir ve 2 hafta ya da daha uzun süre devam edebilir. İnsanların çoğu herhangi bir tıbbi tedaviye gerek kalmadan 1 hafta içinde iyileşirler. Ama bazı insanlarda hayatı tehdit edebilen ve ölümle sonuçlanabilen komplikasyonlar (zatürre, bronşit, sinüs ve kulak enfeksiyonları ) gelişebilmektedir. Küçük çocuklar, 65 yaş ve üzeri insanlar, hamileler ve kronik hastalığı olanlar (astım, diyabet, kalp hastalıkları gibi) bu kapsamdadır. Kronik sağlık problemleri kötüleşebilir, astımlı hastalarda griple tetiklenen astım atakları, kronik konjestif kalp yetmezliği bulunan hastalarda durumlarının ağırlaşması söz konusu olabilir

Bütün grip hastalarında ateş olmayabileceği akılda tutulmalıdır.