Bilim - Teknoloji Intel yeni işlemcisi Xeon Scalable'ı duyurdu
Paylaş
Intel yeni işlemcisi Xeon Scalable'ı duyurdu

Yarı iletken üreticisi Intel yeni nesil güçlü sunucuların kalbinde yer alacak Xeon işlemci ailesinin detaylarını paylaştı. Yeni 3. Nesil Intel Xeon Scalable işlemciler, popüler veri merkezi iş yüklerinde ortalama %46 iyileşme oranı ile, önceki nesle kıyasla önemli bir performans artışı sağlıyor.

Intel’in 3. nesil Xeon Scalable işlemci ailesi yonga başına 40 çekirdeğe kadar ölçekleniyor. %20 IPC artışı sunan Ice Lake-SP işlemcileri veri merkezi odaklı iş yüklerinde ortalama %46 performans artışı sunacak.

Haberin Devamı

Intel DL Boost ile gelen yongalar yapay zeka temelli işlemlerde kaydadeğer avantaj sağlıyor. Hali hazırda yapay zeka hızlandırıcısıyla gelen tek çözümler olan 3. nesil Xeon Scalable ailesi bu alanda önceki nesile kıyasla %74 daha performanslı. Ek olarak yeni platformun kompleks görsellerin işlenmesi ve video analizi yapay zeka tabanlı yoğun iş yüküne dayalı alanlarda %56’ye kadar gelişme sunduğu da belirtilmiş.

3. nesil Xeon Scalable işlemcileriyle birlikte 2 soketli konfigürasyonlar için de SGX güvenliğini sunan Intel böylelikle 1 TB’a kadar kodu izole edip işleyebilme imkanı sağlıyor. Buna ek olarak Intel Total Memory Encryption ve Intel Platform Firmware teknolojileriyle veri koruması üst düzeye çıkarıldı. Ek olarak Intel Crypto Acceleration’ın eklendiği yeni Ice Lake-SP modellei bu sayede kriptografik algoritmalarda hızlanma sağlayacak.

Haberin Devamı

Pandemiyle birlikte önemi iyice artan e-perakende sektörleri gibi şifrelemenin yoğun olduğu iş yüklerine dayanan alanlarda müşterilerin veri güvenliği sağlanırken genel sistem performansı da korunacak.

Ağa özel optimize edilen N son ekli seçeneklerini çeşitli yük senaryolarına yönelik geliştiren Intel, 5G iş yüklerinde önceki nesle kıyasla %62’lik iyileşme vadediyor.

10 nm+ sürecinden geçen 2. nesil Optane belleği destekli işlemciler bu sayede 14 nm nodunun 2.7 katı yoğun bir banttan çıkacak. İlk nesil Foveros 3D paketlemesinin uygulandığı yongalarda ayrıca 2. nesil EMİB ara bağlantılarına yer verildi.