Gündem İpek üretimi dut fidanı ile hayat bulacak

İpek üretimi dut fidanı ile hayat bulacak

Paylaş
İpek üretimi dut fidanı ile hayat bulacak

Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KOZABİRLİK) tarafından ipek böcekçiliğini desteklemek ve geliştirmek için 600 bin dut fidanı Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki üreticilere ücretsiz dağıtıldı

İpek böcekçiliğini canlandırmak için Valilikler ve KOZABİRLİK işbirliğiyaparken, kozacılık yapmak isteyen çiftçilere dut fidanı da dahil birçok meyvenin fidanı ücretsiz olarak dağıtılıyor. Kozacılık yapmak isteyenlerin tek ihtiyacı ise kapalı ortam ve dut yaprağı.

Haberin Devamı

KOZABİRLİK Genel Müdürü İsmail Aydın, çiftçilere kozacılık eğitimleri verdiklerini ve denetimler yaptıklarını söyledi. Aydın, "Biz çiftçilere böcek de dahil her şeyi ücretsiz dağıtıyoruz. 50 metrekarelik bir alanda 3 kutu böcekten 2 bin 500 ile 3 bin lira kazanılıyor.

Bir kutuda 20 bin yumurta var ve 30 ile 40 kilo koza elde ediliyor. Alımlarda da devlet ve KOZABİRLİK garantisi var. İpek böceği için en önemli şey kimyasal ilacın bulaşmadığı yapraklar. Zaten bu da 1.5 aylık bir süreç" dedi.

YAĞMURLAR REKOLTEYİ DÜŞÜRÜYOR

Aydın, nisan ayında Ege ve Akdeniz Bölgesi’ne, mayıs ayında ise Marmara Bölgesi’nde yumurta dağıtımına başlayacaklarını ifade etti. Aydın, "2011 yılında 5 bin 808 kutu böcek dağıtıldı. 150 bin 646 kilo yaş koza alındı. 2012 yılında 5 bin 576 böcek dağıtıldı. 133 bin 707 kilo koza alındı. Havanın yağışlı ve soğuk olması rekolteyi düşürdü. Bu yıl daha az yağmur olacağını tahmin ediyoruz. 5 bin 500’ün üzerinde böcek dağıtmayı hedefliyoruz. Alacağımız koza kilosu da artacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

’FİDANLAR ÜCRETSİZ’

Aydın, Bursa’da 5 bin dut fidanı dağıttıklarını kaydetti. Aydın, "Fidanlar ücretsiz olarak dağıtılıyor. Muhtarlara bildiren ve bizden talep eden herkese iletiyoruz. Türkiye genelinde 600 bin dut fidanı dağıtıldı. Önümüzdeki yıl da kasım- aralık ayında üreticilere fidanlar yeniden dağıtılmaya başlanacak" dedi.

İsmail Aydın, kilo başına 24 lira olan devlet desteğinin de bu yıl yeniden belirlenmesi için Başbakanlıktan cevap beklediklerini sözlerine ekledi.

DHA