Dünya Irak'ta kadına yönelik şiddete tepki

Irak'ta kadına yönelik şiddete tepki

Paylaş
Irak'ta kadına yönelik şiddete tepki

Kerkük'te bir araya gelen 25 sivil toplum kuruluşu, hükümeti "kadına yönelik şiddeti" önlemek için harekete geçmeye çağırdı

Irak’ın kuzeyindeki Kerkük kentinde bir araya gelen 25 sivil toplum kuruluşu kadına yönelik şiddeti kınadı. Irak’taki sivil toplum kuruluşları, Kerkük’teki Mediko Konferans Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

25 sivil toplum kuruluşu adına basın açıklaması yapan Sürut Muhammed, "kadına yönelik şiddete hayır" kampanyası çerçevesinde araştırma yaptıklarını belirtti. Yaptıkları araştırma hakkında bilgiler aktaran Muhammed, "Sağlıklı ve doğru bilgilere ulaşmak için değişik kesimlerle görüştük. Anket düzenledik. Bu çalışmalar neticesinde vardığımız sonuca göre, 2013 yılının ilk 5 ayında önceki yıla oranla Kerkük’te kadına yönelik şiddette artış olduğunu görüyoruz" dedi.

Son 5 ayda Kerkük’te 17 kadının öldürüldüğünü dile getiren Muhammet, 35 kadının uğradığı şiddet dolayısıyla kendini yaktığını, 122 kadına fiili olarak şiddet uygulandığını söyledi. Toplum olarak vahim bir tablo ile karşı karşıya olduklarını vurgulayan Muhammet, son 5 ay içinde 2 bin 485 evlilik yapıldığına, buna karşın bin 500 çiftin boşandığına dikkati çekti.

Haberin Devamı

Kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini savunan Muhammed, "Evlerde silah bulundurma oranında da artış var. Bu durum kadına yönelik şiddete ve öldürme girişimlerine yönelik caydırıcı yasanın olmamasından kaynaklanıyor. Öldürülme tehdidi altında bulunan kadınlarla ilgili yasanın bir an önce çıkarılması gerekiyor. Evlerde bulundurulan silahlara sınırlama getirilmelidir. Aileyle ilgili özel programlar yapılmalı ve toplumsal sorunlar ile kadına yönelik haksızlıklar anlatılmalı" ifadesini kullandı.

AA