Pazar Postası İş kadınları tiyatro Sahnesinde
Paylaş
İş kadınları tiyatro Sahnesinde

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), kadınlara girişimcilik eğitimi vermeyi amaçlayan bir akademi kurma projesine fon sağlamak amacıyla tiyatro oyunu hazırladı. 'Ben Bir Gün Kadınken' isimli oyun, 12 Nisan'da Beşiktaş Kültür Merkezi'nde sahnelenecek...

‘Ben Bir Gün Kadınken’ isimli oyunda rol alan KAGİDER üyesi iş kadınlarından Direct Comm Marketing Group Kurucu ve Yönetici Ortağı Sanem Öğüt’le projeyi konuştuk.

Haberin Devamı

Hazırlayan:Sanem Öğüt

- Tiyatro fikri nereden çıktı?

Girişimci olmak isteyen kadınları eğiteceğimiz KAGİDER Akademi’yi hayata geçirmek istiyoruz. Zaten bu eğitimleri ‘İşimi Kuruyorum’ adıyla veriyoruz. Girişimci olmuş ama tam oturtamamış veya sıfırdan iş kurmak isteyenler başvuruyor. Ama sınırlı sayıda kadına ulaşabiliyoruz. Online akademiyi hayata geçirebilirsek Türkiye’deki tüm kadınlara ulaşmış olacağız. Bunun için fon gerekiyor. Nasıl fon oluşturabileceğimizi düşünürken üyemiz Şila tiyatro fikrini ortaya attı. Hoşumuza gitti, bu işi en iyi kim yapar, bize destek olur sorusuna da hep birlikte ‘BKM olur’ dedik. Yılmaz Erdoğan ve Zümrüt Arol ricamızı kırmadılar. Salonu, kostümleri, yönetmeni bize açtılar. Onların sayesinde hem mesajlarımızı iletebileceğiz, hem de kadın girişimcilere destek olacak akademimizi açabileceğiz. 3 yıldır çalıştığımız, ‘Teknolojide Kadının Yeri’ ile ilgili projeler gerçekleştirdiğimiz Vodafon ve ‘Beş İlde Beş Zirve’ projemizin sponsoru Garanti Bankası da bu projeye destek.

Haberin Devamı

- ‘Ben Bir Gün Kadınken’ nasıl bir oyun?

Madem ki kadını günlük ve toplumsal hayatta güçlendirmeyi hedefliyoruz, biraz da empati yoluyla anlatalım dedik. Bunu çok öğretici, didaktik değil de eğlenceli yaparak gülerken düşündürsün istedik. BKM’nin iki genç yazarı Erkan Ersezer’le Gürkan Kanyaş yazdı oyunu. Uzun uzun onlarla konuştuk, hatta bazı rakamları verdik. Kadının Türkiye’de istihdam oranının yüzde 26 olduğunu, Avrupa Birliği’nde yüzde 78’lere vardığını anlattık. Bir karıkocanın hayatındaki değişimden yola çıkarak oyunu hazırladık. Yönetmen Celal Tak hem oyuncu hem yönetmen olduğu için kadınların dilinden çok iyi anlıyor.

- Yönetmen işi sıkı tutuyormuş...

Hak vermemek elde değil. Hep beraber sahneye çıkınca birden 6 yaş sendromuna giriyoruz. Sürekli konuşuyoruz. Daha da ileri giderek yönetici kimliğimizle nasıl yönetmesi gerektiğini anlatıyoruz. Dün dayanamayıp “Madem ki ben yönetmenim şimdi benim dediğimi dinleyeceksiniz!” dedi.

- İşten provalara vakit bulabiliyor musunuz?

Haberin Devamı

Çok özveri gerekiyor. Tiyatro projesinde 15 kadınız, her birimiz aslında 50-100 kişilik şirketler yönetiyor. Sabah 7.30’da işimize giriyoruz, akşam bambaşka bir dünyada bambaşka bir role bürünüyoruz. 4 saat prova yapıyoruz. Çünkü bu akademiyi hayata geçirmek istiyoruz.

-Siz daha önce oyuncuydunuz, tek sahne tecrübesi olan sizsiniz...

Oyunculuğa Ferhan Şensoy’un tiyatrosunda başlamıştım. Öğrenciydim, bir sene amatör, bir sene profesyonel olarak iki sene Ferhan Şensoy’la Küçük Sahne’de çalışma fırsatı buldum. Okul hayatı, iş hayatı derken 20 senedir sahneden uzaktım. Sahneye çıkmak doğru ve güzel konuşmayı, karşındakini iyi anlamayı gerektiriyor. İş hayatımda çok faydalandığım şeylerdi.

- Yıllar sonra sahneye çıkınca ne hissettiniz?

Tekrar sahneye çıkmak benim için hem heyecan verici hem de biraz ürkütücü. Kalp çarpıntısıyla yapıyorum. Ama derlerdi sahne tozu yutmuş olmanın önemini. Hakikaten orası ayrı bir dünya.

- Oyun tek bir gala mı; turneye de olacak mı?

Farklı yerlerde oynamak istiyoruz. Mesajlarımızın daha çok kişiye ulaşmasını istiyoruz. Belki daha sonra DVD olarak çıkaracağız. Senaryo hakkı KAGİDER’in. Bu oyunu oynamak isteyen başka dernekler de çıkabilir, memnuniyetle paylaşırız.

Haberin Devamı

- Bilet fiyatları ne kadar ve nereden temin edilebilir?

250 lira. Proje için 500 bin liraya ihtiyacımız var. Bilet talepleri meltemkaraarslan@kagider.org adresine veya 0212 266 82 61 nolu telefona iletilebilir.

(23.03.2014 tarihli Posta karnaval'dan alınmıştır.)