Siyaset İşte dokunulmazlık oylamasının sonucu
Paylaş
İşte dokunulmazlık oylamasının sonucu

Meclis Genel Kurulu'nda dokunulmazlık görüşmeleri bugün başladı. Meclis Genel Kurulu'nda dokunulmazlık teklifinin görüşmeleri yapıldı ve teklif için gizli oylamaya geçildi

Gizli oylamaya 536 milletvekili katıldı. Çıkan sonuç: Kabul: 348 Ret:155 Çekimser: 8 oldu. 25 oy ise boş çıktı. Bu sonuçla Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi 348 evet oyuyla kabul edildi. Teklif, referanduma sunulmanın alt sınırı olan 330 şartını aştı, ancak referandumu zorunlu olmaktan çıkaran 367 oya ulaşamadı. Referandum aralığında kabul oyu aldı. Böylece teklifin maddelerinin görüşülmesine geçilmesi kabul edilmiş oldu. Teklifin 1. maddesi ise 350 oyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği için mesai başladı. AK Parti'nin dokunulmazlık teklifinin ilk tur görüşmeleri ve oylama bugün yapıldı. Teklifin gece saatlerinde gündeme gelmesi bekleniyordu. Ancak HDP'nin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkında verdiği gensoru önergesini geri çekmesi üzerine görüşmeler başladı.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi için gizli oylamaya 536 milletvekili katıldı. 348 kabul, 155 ret ve 8 çekimser oy çıktı. 25 milletvekili boş oy kullandı. Bu sonuçla Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi 348 evet oyuyla kabul edildi.



İLK OYLAMA REFERANDUMU İŞARET ETTİ


İkinci tur oylamada milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek. Bu akşam yapılan oylama da referandum işareti veriyor.

MECLİS'TE PARTİLERİN SANDALYE DAĞILIMI ŞÖYLE:


AK Parti: 317, CHP: 133, HDP:59, MHP:40, Bağımsız: 1

FİRELER HANGİ PARTİDEN?


AK Parti'nin teklifine MHP ve CHP destek vereceklerini açıklamıştı. Bu sonuçlar ise fireye işraret ediyor. Meclis'te oylama gizli yapıldığı için hangi parti milletvekillerinin oylamada ret oyu verdiği bilinmiyor.



İKİNCİ TUR CUMA GÜNÜ

Anayasa’ya geçici madde eklenmesine ilişkin teklifin ikinci tur görüşmesi 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.

367'NİN ÜZERİNDE OY ÇIKAMAZSA


Anayasa gereği ilk tur oylamada 330 milletvekilinin dokunulmazlıkların kaldırılması için oy vermesi maddelerin kabul edildiği anlamına geliyor. İkinci tur oylamada ise teklifin referandum konusundaki akıbeti belli olacak. Eğer ikinci tur oylamada 367’nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.



TEKLİFİN MADDELERİNİN OYLAMASINA GEÇİLDİ

Dokunulmazlıkla ilgili anayasa teklifinin 1 maddesinin oylamasına saat 23:10 sularında geçildi. Saat 24:00'da biten oy sayımı sonrasında teklifin 1. maddesi 350 oyla kabul edildi. Oylamada ayrıca 148 hayır, 5 çekimser ve 27 boş oy çıktı.




MHP MİLLETVEKİLİ MEHMET PARSAK


Teklif üzerinde söz alan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, dokunulmazlığın hiçbir zaman terör örgütü savunuculuğuna kalkan olarak kullanılamayacağını ifade etti. Parsak, partisinin, terörün meşrulaştırılmasında ya da propaganda malzemesi yapılması noktasında kullanılmasını asla kabul etmeyeceğini bildirdi. Mehmet Parsak, şöyle devam etti: "Hangi konuda olursa olsun, hangi yöntemleri kullanırsa kullansın, nereden besleniyorsa beslensin, terörün başı görüldüğü yerde ezilmelidir. İktidarın çözüm adı altında yürüttüğü ihanet sürecinin bir sonucu olarak şehirlerimize, ilçelerimize, üniversitelerimize yerleşen terörün başı Sur'da, Cizre'de, Nusaybin'de, Dargeçit'te ezildi. Hacettepe'de, Boğaziçi'nde, Dil Tarih'te ezildi, eziliyor ve ezilmeye devam edecek." Parsak, dokunulmazlıklara ilişkin teklifi desteklediklerini söyledi. Ancak bu hassas konunun anayasaya eklenecek geçici bir madde ile çözülmeye çalışılmasının önemli sakıncaları olduğunu vurgulayan Parsak, teklifin bu şekilde yasalaşmasının ardından gelecek terör suçlarına ilişkin dokunulmazlık dosyalarının Meclisin raflarında tozlanacağını savundu.

HDP MİLLETVEKİLİ BALUKEN

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise teklifin, "halk iradesini tasfiye ve Meclisi feshetme" olduğunu söyledi. Türkiye siyasi tarihinin en önemli oturumlarından birinin gerçekleştirildiğini vurgulayan Baluken, kendileri açısından, görüşülen teklifin anayasaya ve içtüzüğe aykırılığının net olduğunu belirtti. Teklifin demokrasiye karşı "darbe" olduğunu iddia eden Baluken, şunları ifade etti: "HDP'nin parlamentodan ve demokratik siyasetten tasfiyesi ile birlikte tüm muhalefetin tasfiyesi ile sonuçlanacak olan bir sürecin işletilmek istendiğini görmek zor olmasa gerek. CHP başta olmak üzere bütün muhalefete bu tarihi günde seslenmek isteriz. Tarih diktatörlüğe yürüyen tüm siyasi aktörler için felaket tohumlarını sadece bir bölgeye değil ülkenin dört bir köşesine savuran sayısız pratikleriyle doludur. Bugün saray darbesinin Meclise uzanması sadece HDP ile sınırlı kalmayacaktır. Gelişmeler saray darbesinin, bütün partilerin içine uzandığını ve daha fazla derinleşeceğini zaten göstermeye başlamıştır. CHP'nin tarihsel bir kırılma yaratacak bu saray darbesine vereceği cevap, halklarımızın ve ülkemizin demokratik geleceğini doğrudan etkileyecek, tarih önünde parlamenter demokrasinin saray bahçesine gömülüp gömülmeyeceğini açık bir şekilde not düşecektir. CHP'nin anayasaya aykırı gördüğü bir teklife onay vermesi, kendi misyonunu inkar etmesi anlamına gelecektir." Öte yandan HDP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda, görüşmeler sırasında toplu halde fotoğraf çektirmesi dikkati çekti.

BÜLENT TEZCAN: MİLLETİ KANDIRMANIZA İZİN VERMEYECEĞİZ


CHP adına konuşan Bülent Tezcan ise dokunulmazlığın milletveklinin suç işlemesini güvenceye alan bir uygulama olmadığını belirterek şunları söyledi: "Dokunulmazlık, milletvekilinin siyaset yapma hakkını güvence altına alan, milletvekilinin iktidar baskısı ve iktidara tabi kurumların baskısına bağlı olmadan özgürce siyaset yapabilmesini sağlamak üzere getirilmiş kurumlardır. Ancak ne yazık ki, özellikle yakın siyasi pratiğimize dönüp baktığımızda bir şeyi görüyoruz ki, dokunulmazlık özellikle son on beş yıl içerisinde ısrarlı bir şekilde, yolsuzluk yapmanın zırhı, hırsızlık yapmanın zırhı, soruşturmadan kaçmanın zırhı, devleti soymanın zırhı olarak kullanılmıştır. Hükümet 4 tane bakanın dokunulmazlığı söz konusu olduğunda dokunulmazlığı kullanıyor. Yolsuzluk, terör konusunda milletvekilliği yargılamanın önünü açsın, Yargıtay’ya yargılama yapılsın dedik, buna yanaşılmadı. İstenen geçici maddeyle 650 dosya getirilsin, tam sayıyı bilemiyoruz, AKP’lilerin dosyalarını kapatıyorlar. Dokunulmazlık üzerinden milleti kandırmanıza fırsat vermeyeceğiz."

Haberin Devamı

Dokunulmazlık görüşmelerinin gece geç saatlerde gündeme gelmesi bekleniyordu

Teklifin gece saatlerinde gündeme gelmesi bekleniyordu. Ancak HDP'nin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkında verdiği gensoru önergesini geri çekmesi üzerine görüşmeler başladı. Anayasa’ya geçici madde eklenmesine ilişkin teklifin ikinci tur görüşmesi 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.

'Dokunulmazlık' oylamasında 1. madde kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, hakkında fezlekesi olan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Yapılan ilk tur oylamada 348 evet, 155 hayır, 8 çekimser, 25 boş oy çıktı. Böylece teklifin maddelerinin görüşülmesine geçilmesi kabul edilmiş oldu. Oylanan 1. madde 350 evet oyuyla kabul edildi.

Haberin Devamı

Dokunulmazlı oylamasında 2.madde kabul edildi

Dokunulmazlık teklifinin 2. maddesi 357 oyla kabul edildi.Oylamada 149 ret, 6 çekimser, 17 boş oy çıktı.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer44799","44799","201605","44799-460484.jpg","1", "0","İşte dokunulmazlık görüşmeleri 1. oylama sonuçları");