Cumartesi Postası İzel: Sanatçının yaşı, futbol takımı, siyasi partisi olmaz

İzel: Sanatçının yaşı, futbol takımı, siyasi partisi olmaz

Paylaş
İzel: Sanatçının yaşı, futbol takımı, siyasi partisi olmaz

Yaptığı aşk şarkılarıyla gönüllere taht kuran İzel ile buluştuk. Aşktan, müzikten, pandemiden ve hayattan konuştuk. Pandemiden dolayı hayli endişeli ama yine de karamsar değil. Şöyle diyor: Altı yıl ara verdikten sonra geri dönüşüm benim için yeniden bir doğuş olmuştu. Tam hızımı almış gidiyorken pandemi beni çok üzdü. Kendi planlarımı yaparken kaderin de benim için başka planlar yaptığını gördüm. Ama inanıyorum ki her şey geçecek ve biz yine düze çıkacağız. Detaylar için sizi aşağı alalım... Alev Gürsoy Cimin / alev.gursoy@posta.com.tr

Çok iyi işler yapsanız da bir dönem ortaya çıkıyorsunuz sonra birden kayboluyorsunuz. Bu bilinçli bir tercih mi?

Haberin Devamı

Bir sanatçı sürekli göz önünde olmamalı. Albümlerimin arasına uzun süreler koyarım. Benim için önemli olan en iyi şarkıyı bulmaktır ve o şarkıyı kendimi hazır hissettiğimde çıkarırım. Fakat bu son altı yıllık ara tamamen benim isteğim dışında gelişmişti. Müziğe ara verdiğim bu dönemde hayatımın en zor yıllarını geçirdim. Aklını müzik ve işiyle bozmuş biri olarak bu süreç beni çok yıprattı.

Gündemde olmayı sevmemenizin özel bir sebebi var mı?

Bu bir tercihtir. İşimle gündemde olmayı, polemiklerden uzak kalmayı, bazı şeyleri içimde yaşamayı doğru buluyorum. Sanatçının dinleyiciyle arasında tatlı bir erişilmezlik olmalı. İç içe olmak saygıyı zedeler. Özellikle sosyal medyada yediğini içtiğini paylaşan sanatçılar starlık kavramından uzaklaşıyor.

Haberin Devamı

90’lardaki başarınızı kimse tartışamaz. Sizce o günden bugüne müzik sektöründe neler değişti?

Sadece 90’lardaki başarımla anılmak hem sevindiğim hem de yanlış olduğunu düşündüğüm bir durum. 90’lara iyi imza atmak bir yana 2012’ye kadar iyi işler yapmış bir sanatçıyım. Buna bazen kafam takılıyor çünkü 2000’lerde de iyi projeler yaptım. Değişen şeylere gelince, dijital platformların çağımız için gerekli ve faydalı olduğunu düşünüyorum ama bence sektöre adaletsizlik getirdi ‘Parayı veren düdüğü çalar’ durumları yaşanıyor.

KADIN SANATÇILAR SON DÖNEMDE ERKEKLERDEN DAHA BAŞARILI

Şimdiki şarkılar biraz duygusuz mu yoksa bana mı öyle geliyor?

Sadece size öyle gelmiyor. Duygulu şarkılar, eskiye nazaran maalesef azaldı. Şarkıların yüzde 90’ı aşkı anlatır. Günümüzde eski aşklar yaşanmadığından şarkılar duygusuz oluyor. Gençlerimizin son dönemde 90’lı yılların şarkılarından daha çok keyif almasının sebebi de bu olsa gerek.

Siz yeni jenerasyonun şarkılarını dinlerken ne hissediyorsunuz?

Açıkçası yeni jenerasyonu şanssız buluyorum. Eskisi gibi 80 bin, 90 bin kişilik biletli, canlı konserler veremiyorlar. Bunda dijital platformların etkisi büyük. Genç sanatçılarımızda beğendiğim isimler tabii ki var. Erkekler bana kızmasın ama kadın sanatçılar son dönemlerde daha başarılı...

Haberin Devamı

PARA BİRİKTİRMEYİ BECEREMEDİĞİM İÇİN ZOR BİR SÜREÇ GEÇİRDİM

Hayatınızın nasıl bir dönemindesiniz?

İstesem de normal bir dönemde olduğumu söyleyemem. Altı yıl ara verdikten sonra geri dönüşüm benim için yeniden bir doğuş olmuştu. Tam hızımı almış gidiyorken pandemi beni çok üzdü. Kendi planlarımı yaparken kaderin de benim için başka planlar yaptığını gördüm.

Neler yaşadınız?

İyi olduğum söylenemez. 40 yıl düşünsem böyle günler geçireceğimiz aklıma gelmezdi. İlk başta gelip geçici bir şey olduğunu düşündüm ama kabullenmeme evresini atlattıktan sonra önce ülkem sonra dünya adına dua ettim. Özellikle geceleri ufacık bir öksürükte bile ateşime bakmak gibi paranoyalar yaşadım.

Bu dönem size ne öğretti?

Biraz vurdumduymaz bir toplum olduğumuzu fark ettim. Konu sağlık olduğunda dünyadaki her insanın aynı olduğunu anladım. Ekonomik sıkıntılar başladığında ise orta halli diye bir şey kalmadığını, zenginin çok zengin, fakirin çok fakir olduğunu anladım. Hem kendi adıma hem ülkem adına büyük korkular yaşadım.

Haberin Devamı

Siz ekonomik olarak sarsıldınız mı?

Sırf pandemi değil, ne zaman ülkede bir sorun olsa ilk etkilenen ama etkilenmemiş gibi görünenler hep sanatçılar olur. Yaklaşık 10 konserim iptal oldu. Para biriktirmeyi pek beceremediğim için zor bir süreç geçirdim.

ŞİDDETE BAŞVURAN TÜM ERKEKLERE ACIYORUM

Geçmişte “Hayvan canımı yakıyor, sevişmeyi bilmiyor, gündüzleri uyuyor, geceleri vampir gibi” diye sözleri olan ‘Drakula’ isimli bir şarkı yapmıştınız. Birlikte oldukları kadınlara değer vermeyen, saygılı davranmayan erkeklere taş atıyordunuz. Sizi çok eleştirmişlerdi. Bugün hangi kafadasınız?

Öncelikle şarkının bir derdi olduğunu, birçok mesaj verdiğini sizin de fark etmiş olmanız beni çok mutlu etti. Her ne kadar eleştirilsem de hâlâ şarkının arkasındayım. Bu şarkının değerinin sonradan anlaşılacağını çok iyi biliyordum ve bugün de aynı kafadayım.

Artan erkek şiddetiyle ilgili ne söylersiniz?

Aklı ve kalbiyle derdini anlatmak yerine şiddete başvuran tüm erkeklere acıyorum. Bu konuda çok daha ağır cezalar getirilmesi gerektiğine inanıyorum.

Haberin Devamı

EĞER GÜÇLÜ OLMASAYDIM O ALTI YILDAN SONRA AYAĞA KALKAMAZDIM

Hep romantik şarkılar söylüyorsunuz. Gerçek hayatta da o kadar duygusal mısınız?

Aslında duygusal olduğum kadar güçlü ve neşeli bir kadınım. Duygusal şarkılarım ön planda olsa da neşeli klipler çektiğim birçok şarkım da var. Duygusallığın ağır basması, sesimin rengiyle alakalı olmalı. Zaten hem duygusal hem güçsüz bir kadın olsaydım, geçirdiğim altı yıldan sonra ayağa kalkıp dönüş yapamazdım.

Zamanı geri döndürmek mümkün olsaydı, neleri değiştirmek isterdiniz?

Ben bu hayatın bir sınav olduğunu düşünüyorum. O yüzden zor derslere de ihtiyacım var. Yaralarımla mutluyum ve değiştirmek istediğim bir şey yok.

Dönemin ruhuna ayak uydurabilenlerden misiniz?

Yeni tarz ve sound’ları çok yakından takip ederim. Ne mutlu bana ki çok fazla hit şarkıya sahip oldum. Müzikal anlamda geçmişi çok severim ama tekrara düşmekten çok korkarım.

En çok nelere özlem duyuyorsunuz?

Çocukluğumu hep özlemişimdir. Annem ve babam bana çok güzel bir çocukluk yaşattı.

AÇIK HAVA’DA KONSER VERMEYEN TEK ŞARKICI OLMAMI TAKINTI HALİNE GETİRDİM

İçinizde ukde kalan bir şey var mı?

Türkiye’de çok özel ve güzel mekanlarda konser vermiş olmama rağmen Harbiye Açıkhava Sahnesi’nde konser vermeyen tek şarkıcı olmamı ufak bir takıntı haline getirdim. İçimde kalan ukde budur. Bunu daha önce kimseye söylememiştim.

Bu sektörde sizce vefa var mı?

Olmadığını düşünüyordum fakat 2019’da yaptığım ‘Kendiliğinden Olmalı’ albümümde vefalı sanatçı dostlarımın olduğunu gördüm.

KENDİ RUH SAĞLIĞIM İÇİN BENİ KIRANLARI AFFETTİM

Kırgınlıklarınız var mı?

Vardı... Fakat kendi ruh sağlığım için önce kendimi sonra da beni kıran insanları affettim. Bunu herkese tavsiye ediyorum.

Yaşınız ilerledikçe olaylara bakış açınız değişti mi?

10 yıl önceki İzel’le şimdiki İzel arasında nasıl farklılıklar var? Bana yaşım yok gibi geliyor. Zaten bir sanatçının yaşı, futbol takımı, siyasi partisi olmaz. Olsa da kendi içinde yaşamalıdır. 10 yıl önceki İzel’le aramda sadece kilo farkı var. O da azalmaya başladı çok şükür.

Kadınlara bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?

Kendi kıymetlerini bildikleri sürece başaramayacakları hiçbir şeyin olmadığını bilmeliler.

Peki erkeklere?

Ahh bu erkekler! Babamız, eşimiz, dostumuz... Onlar tüm kötülüklere karşı duvarımızdır aslında ama o duvarı sağlam tuttukları sürece başımızın tacı olurlar.

Hayat sizce adil mi?

Hayat maalesef adil değil ama ben her zaman ilahi adalete güvenirim. Bekler ve görürüm.

Hayata pozitif mi bakarsınız yoksa karamsar mısınız?

Karamsar olduğum zaman azdır ama o az karamsarlığı fazla kara yaşarım. Pozitife geçmem zor olsa da geçince çok uzun süre orada kalırım. Şu an kafamda yeni projeler var. Çok farklı ve değişik planlar içindeyim. Yakında herkesi şaşırtacağım.