Dünya Jolie: 'Böyle bir kamp görmedim'

Jolie: 'Böyle bir kamp görmedim'

Paylaş
Jolie: 'Böyle bir kamp görmedim'

BM Özel Temsilcisi Angelina Jolie ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Kilis Öncüpınar'da Suriyeli sığınmacıların yaşadığı konteyner kenti ziyaret etti

Yaklaşık 12 bin 500 kişinin kaldığı Öncüpınar’daki konteyner kente gelişinde Kilis Valisi Süleyman Tapsız ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerince karşılanan Jolie ve Guterres, kampla ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Haberin Devamı

Suriyeli aileleri konteyner evlerinde ziyaret eden Jolie, kreş, anaokulu ve hastaneyi de gezdi. Basına kapalı gerçekleşen ziyaretlerin sonunda gazetecilere açıklama yapan BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, AFAD Kilis Konaklama Tesisleri’nde barınma, sağlık ve eğitim gibi alanlarda verilen hizmetlerin insan onuruna yakışır kalitede olduğunu belirtti.

Dünyanın birçok yerinde temel ihtiyaçların karşılanması konusunda bu kaliteyi sağlamanın mümkün olmadığına dikkati çeken Guterres, "Türk hükümetine bu konuda minnettarım. Bu örneğin büyük bir cömertliği gösterdiğinin farkındayım. Suriye halkı bu cömertliği hak ediyor. BM Mülteciler Yüksek Komiseri olarak Kilis’teki bu kampta gördüklerimden çok memnunum" dedi.

Haberin Devamı

Uluslararası toplumun, Türkiye, Ürdün, Irak ve Lübnan gibi çok sayıda Suriyelinin bulunduğu yerlerde, bunu tek başına yapmanın mümkün olmadığını görmesi gerektiğini kaydeden Guterres, "Uluslararası toplumun bu yüksek standartların sürdürülmesi ve her yerde hayata geçmesi için dayanışma içinde olması ve destek vermesi gerekiyor" diye konuştu.

"HİÇBİR YERDE BÖYLE BİR KAMP GÖRMEDİM"

BM Özel Temsilcisi ünlü aktris Angelina Jolie de Türkiye’ye ve Türk halkına, büyük acı çeken bu ailelere sınırlarını açtığı için teşekkür ederek sözlerine başladı.

Yaklaşık bir yıl önce de Türkiye’ye geldiğini anımsatan Jolie, şunları söyledi: "Şimdi ondan on kat daha fazla sığınmacı var. Çok minnettarız. Bugün çok sayıda aileyle ve çocukla da görüştüm. Aileler ve çocuklar da Türk halkına ve Türk hükümetine aynı şekilde minnettarlar. Çok duygusallar ve Suriye’de yaşananlardan dolayı büyük endişe duyuyorlar, Suriye’de kalan aileleri ve arkadaşlarını merak ediyorlar."

Bir soru üzerine ise Jolie, "Türk hükümeti büyük cömertlik göstererek bu olağanüstü kampı kurmuş. Gerçekten çok etkileyici. Guterres’in söylediği gibi hepimiz ülkelerinden kaçmak zorunda kalan ailelerin barındırılması için bu şartlarda kamplar olmasını umut ediyoruz. Hiçbir yerde bunun gibi bir kamp görmedim" diye konuştu. BM’ye ait ciplerle konvoy halinde konteyner kente gelen heyet, 4 saatlik ziyaretin ardından İslahiye’deki çadır kente geçti.

Haberin Devamı

SURİYELİLERLE 4 SAAT GEÇİRDİ

Suriyelilerle baş başa görüşen Jolie, minik çocukların eğitim gördüğü ana okulunu da gezdi. Çocukların söylediği Türkçe ve Arapça şarkıları dinleyen Jolie’ye Suriyeliler sevgi gösterilerinde bulundu. Film yıldızı, yaklaşık 4 saat kaldığı kampta Suriyelilerle birlikte öğle yemeği de yedi.

"TÜRKİYE YALNIZ BIRAKILMAMALI"

Ünlü film yıldızının sohbet sırasında kampı çok güzel bulduğunu, Türkiye’nin bu konuda yalnız bırakılmaması gerektiğini, AB ülkelerinin de elini taşın altına koyması gerektiğini söylediği belirtildi. Jolie’nin, ilk ziyaretinin ardından Türkiye’ye çok sayıda Suriyelinin geldiğini de hatırlattığı kaydedildi.

İSLAHİYE’DEKİ ÇADIR KENTİ GEZDİ

Angelina Jolie ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Kilis’teki konteyner kent ziyaretinin ardından Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin barındığı Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki çadır kente geldi. Jolie ve Guterres’i ilçe Kaymakamı Osman Beyazyıldız ve diğer yetkililer karşıladı. Angelina Jolie, burada basına kapalı olarak Suriyeli’lerle görüşüp onların sorunlarını dinledi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 3 saat kampta kalan Angelina Jolie, çadır kenti de gezdi. Suriyeli’lere el sallayarak kamptan ayrılan Jolie için çok geniş güvenlik önlemi alındı.
Jolie ve Antonio Guterres Gaziantep Havaalanı’na gitti. Angelina Jolie ve Antonio Guterres’in yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edileceği bildirildi.

DHA-AA