Dünya Kaddafi'nin konvoyunu Tuaregler koruyor

Kaddafi'nin konvoyunu Tuaregler koruyor

Paylaş
Kaddafi'nin konvoyunu Tuaregler koruyor

Libya ordusuna ait onlarca araçlık bir konvoy, çöl bölgesini geçerek, Nijer'e ulaştı

Fransız ve Nijerli kaynaklar, Reuters'a yaptıkları açıklamalarda, bu konvoyun Muammer Kaddafi'nin sığınma talebiyle ilgili gizli görüşmeler yürütmek amacıyla gelmiş olabileceğini söyledi.

Konvoyun yaklaşık 200-250 araçlık olduğu ve Nijer ordusu tarafından eskort edildiği bildirildi. Fransız askeri bir kaynak, Kaddafi'ye sığınma öneren komşu ülke Burkina Faso'ya giden yol üzerinde eski Libya devlet başkanının da konvoya katılmış olabileceğini ifade etti.

Fransız kaynaklar, Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam'ın da konvoya katılmayı düşündüğünü öne sürdü.

Nijerli Tuareg gerillaları dün Kaddafi’nin İç Güvenlik Şefi Mansur Dav'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 10 kişilik bir grubun Nijer’e girdiğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

KONVOY SERVET TAŞIYOR

Libyalı muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi’nin (UGK) Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Komitesi Başkanı Fethi Baca, altın, euro ve dolar taşıyan 10 araçlık bir konvoyun, Nijer’deki Tuareglerin yardımıyla dün gece Cufra’dan Nijer’e geçtiğini belirtti. Baca, konvoyda Libya lideri Muammer Kaddafi’nin ülkeden kaçan yanlılarının bulunduğunu sandığını da söyledi.

Baca, Fransız ve Nijer askeri kaynaklarına dayandırılan, 200-250 araçlık konvoyun dün gece Nijer’e geçtiği yolundaki bilgileri doğrulayamayacağını ifade etti. Bu arada UGK sözcüsü Abdül Hafız Hoca, Nijer’e geçen konvoyla taşınan paranın Libya Merkez Bankası’nın Sirte şubesinden alındığını belirtti.

KONVOYUN BAŞINDA TUAREGLER VAR

Haberin Devamı

Nijer’in çöl kasabası Agadez’e ulaştığı bildirilen Libya konvoyunun başkent Niamey’e hareket ettiği bildirildi. Nijer’de yayımlanan özel Agadez Info gazetesinin sahibi Abdulaye Haruna, Agadez’e ulaşan onlarca aracın bu sabah Niamey’e hareket ettiğini belirtti.

Nijer’in güneybatı köşesinde, Burkina Faso sınırında bulunan Niamey, Agadez’e 965 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Haruna, konvoyun başında, Nijer’de Kaddafi rejiminin desteklediği sanılan ayrılıkçı Tuareg grubunun lideri Rissa ag Bula’nın bulunduğunu söyledi. Burkina Faso, Libyalı muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi’ni geçen ay tanımış, ancak Kaddafi ve ailesine sığınma önerisi de yapmıştı. Kaddafi yanlılarının yer aldığı zırhlı araçlardan oluşan konvoyun muhtemelen Cezayir üzerinden geçerek Nijer’in kuzeyindeki çöl kasabası Agadez’e gittiği bildirilmişti.

NİJER'E TEPKİ

Libya İnsani ve Siyasi Kalkınma Forumu Başkanı Ali Ebuzakuk, konvoyun ülkeye girişine izin veren Nijer'i eleştirdi.

El Cezire'ye açıklama yapan Ebuzakuk, Nijer'in, Kaddafi rejiminin aranan subaylarını barındırmasının BM'nin seyahat kısıtlamalarını ihlal ettiğini söyledi.

Ebuzakuk, Nijer'in "Libya halkının düşmanından taraf olmaması gerektiğini" belirtti.

Libya'nın güney komşularından Nijer'de hükümet Trablus'un muhaliflerin eline geçmesinin ardından, 27 Ağustos tarihinde Ulusal Geçiş Konseyi'ni tanımıştı.

"LİBYA İÇİN KENDİNİ FEDA EDECEK"

Nijer'e kaçmış olabileceği iddia edilen Kaddafi'nin "sağlık durumunun çok iyi olduğu ve Libya'yı savunmaya hazırlandığı" bildirildi.

Kaddafi'nin sözcüsü Musa İbrahim, merkezi Şam'da bulunan Arrai televizyonuna yaptığı açıklamada, "Hala güçlüyüz" dedi. İbrahim, Muammer Kaddafi'nin oğullarının ülkeyi savunma ve Libya için kendini feda etme rolünü üstlendiğini belirtti.

Kaddafi'nin sağlık durumunun çok iyi olduğunu ve ülkeyi savunmaya hazırlandığını ifade eden İbrahim, Libya'nın ölene ya da zafer kazanılana dek savunulacağını söyledi.

Haberin Devamı