Gündem Kadınlar 'kadın cinayetleri'ni durdurmak için yürüdü

Kadınlar 'kadın cinayetleri'ni durdurmak için yürüdü

Paylaş
Kadınlar 'kadın cinayetleri'ni durdurmak için yürüdü

Son günlerde artan kadın cinayetleri Beyoğlu'nda düzenlenen "Büyük Kadın Yürüyüşü" ile protesto edildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından düzenlenen oyuncular Beren Saat ve Nur Surer’in de destek verdiği yürüyüşte şiddeti simgeleyen makyajları ile kadınlar, gelinlik ve tabutlar taşıyarak renkli görüntüler oluşturdular. BDP, DİSK, İHD, TKP, ÖDP, Emek Partisi, SDP, Şefkat-Der, İstanbul LGBTT Derneği gibi birçok parti ve sivil toplum örgütlerine üye kadınlar, saat 14.00 sıralarında Tünel Meydanı’nda bir araya geldi.

Kadına yönelik şiddeti temsilen gelinlik ve tabutlar taşıyan grup, 500 kişilik grup, "Hesap Soruyoruz", "Devlet Kadınları Neden Korumuyor?", "Bakanlığın koruduğu aile, kadınların öldürüldüğü aile mi?" yazılı pankartlar taşıdılar. Grup ayrıca, ""Kadın katillerinden hesap soracağız", "Asla yalnız yürümeyeceksin", "Erkek vuruyor, devlet koruyor" ve "Kadın cinayetlerinden sorumlusunuz" sloganları attı.

Ceylan Soysal, Ayşe Paşalı ve Münevver Karabulut gibi öldürülen birçok kadının fotoğrafını taşıyan grup, "Yasta değil isyandayız", "Tek kırmızı sürdüğümüz olsun" ve "Doğurduklarımız tarafından öldürülüyoruz" dövizleri taşıdılar. Oyuncular Beren Saat ve Nur Sürer’in de destek verdiği yürüyüşte bazı kadınların şiddeti simgeleyen yüzlerindeki makyajlar, taşıdıkları gelinlik ve tabutlar renkli görüntülere sahne oldu.

HER GÜN 5 KADIN KAYBEDİYORUZ

Taksim Meydanı’nda son bulan yürüyüşle ilgili ortak basın açıklamasını yapan EHP Kadınlar Merkezi Sorumlusu Berna Görgülü, şunları söyledi: "Her gün 5 kadını kaybettiğimiz, adaletin kadından yana olmadığı düzeniniz daha ne kadar böyle sürecek? Her gün farklı şehirlerde yaşanan kadın cinayetlerine karşı suskun değil öfkeliyiz.

Kadın ve Aile Bakanlığı’nı kaldırarak yerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı getiren hükümet, kadın cinayetlerinden sorumludur. Son günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından dile getirilen, ‘Şiddet uygulayan erkeğe elektronik kelepçe’ uygulaması, kadın cinayetlerini durdurma mücadelemizin bir kazanımıdır.

Öldürülmeden önce ve gerçek koruma istiyoruz. Kadın cinayetlerinin önüne geçecek bir kadın bakanlığı istiyoruz. Kadın cinayetlerini durduracağız platformu’nun mücadelesi kadınların yaşam mücadelesinin adıdır. Tüm toplumsal mücadeleler ile kaderini birleştiren mücadelemiz sonucunda kadınların katledilmediği günleri de kuracağız."

PİPPA’NIN KARDEŞİNDEN MEKTUPLU DESTEK

Öte yandan Kocaeli’nin Gebze ilçesinde tecavüz edilip öldürülen Pippa Bacca ismiyle tanınan İtalyan performans sanatçısı Giuseppina Pasqualino Di Morineo’nun kardeşi Rosalia Pasqualino da yürüyüşe mektup göndererek destek verdi.

Mektupta, "Bugün Pippa hakkında bir şeyler söylemek gerçekten üzücü ve yarınki eyleminizi desteklemek gerçekten zor. Pippayı ve onun özlemlerini unutmamanız bizi gerçekten mutlu etti. Pippa nın hayatı, gezileri ve mesajları hakkında konuşmak beni mutlu ediyor. Pippa’nın katili o kadar akıl almaz ki tıpkı diğer kadınların cinsel, toplumsal ve dinsel nedenlerden öldürülmesi gibi bu konuda benim bir şeyler söylememem gerçekten imkansız. Kardeşimin gülüşünü hatırlıyorum ve bunun acımızı dindireceğini umut ediyorum" denildi.

Taner YENER/İSTANBUL,(DHA)