Yaşam Kalp krizini telefonunuz bildirecek

Kalp krizini telefonunuz bildirecek

Paylaş
Kalp krizini telefonunuz bildirecek

Deri altına yerleştirilecek bir cihaz kalp krizini geçirebileceğinizi, saatler öncesi cep telefonunuza mesaj olarak gönderecek

Kalp krizi geçirme riskiniz mi var? Cep telefonu böyle bir risk karşınızda yaşamınızı kurtarabilir.

Yeni bir tıbbi cihaz, telefona yaşam kurtarıcı bir işlev de kazandırıyor... Deri altına yerleştirilen küçük bir parça, düzenli olarak kan değerlerinizi izleyerek, yaşamsal bir sorun ihtimali belirince cep telefonunuza uyarı gönderiyor.

İsviçre’deki Ecole Politeknik isimli firma tarafından geliştirilen cihaz, aynı zamanda bluetooth işlevi de olan en küçük implant olma özelliği de taşıyor. Bu minik cihaz, kalp krizi riski belirince cep telefonuna uyarı gönderiyor.

Cihaz, kalp krizi öncesinde kanda beliren bazı maddeleri takip etme prensibiyle çalışıyor. Tıbbi veriler, kalp krizi öncesinde kanda, Triponin isimli proteinin arttığını gösteriyor. Cihaz, Triponin artışını ölçerek cep telefonuna bilgi veriyor. Bu protein artışının önceden saptanması durumunda, kalp krizi için önlem almak mümkün.

ABD CİHAZI ONAYLADI

Cihazın bir özelliği de kandaki Glukoz oranını takip etmesi. Cihaz kandaki başka değerleri de takip edebiliyor ve verileri ciddi kuruluşları tarafından sağlıklı olarak kabul ediliyor.

Deri altındaki cihanız deri üstünde 100 milivatlık bir pili bulunuyor.

Doktorlar, cihazın kalp krizi riskini takip etmesinin dışında, şeker hastaları için de önemli yararlar sağlayacağını düşünüyor.

Telefonların bazen kapsama alanı sorunu yaşaması uzmanları endişelendirse de, kapl krizlerine müdahele konusundaki yararı ciddiye alınıyor.

Amerikan İlaç ve Gıda Kurumu, cihazın kalp krizi riskine karşı veri toplama yönteminin sağlıklı olduğunu onaylamış durumda. Kurum, kalp krizlerini önlemek için Triponin ölçümünün işe yarar bir yöntem olduğunu kabul ediyor. Triponin kalp krizi öncesinde salgılanmaya başlanıyor ve saatler sonra kalp krizi yaşanıyor. Maddenin salgılanmasının hemen ardından müdahele, kalp kaslarının sağlığı açısından da büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

ntvmsnbc