Kaparinin faydaları ve zararları neler? Kapari nasıl tüketilir, nelere iyi gelir?

Gebre otu olarak da bilinen kapari doğada kendiliğinden yetişen dikenli bir bitki türü. Kapari ülkemizde Akdeniz ve Ege'de yetişiyor. Potasyum, fosfor ve kalsiyum açısından zengin olan kaparinin faydaları ve zararları neler? Kapari otu nasıl tüketilmeli? Tohum olarak yetişen kapari hangi hastalıklara iyi gelir? Kapari zayıflatır mı? Kaparinin cinselliğe faydaları neler? İşte kapari hakkında merak edilenler.

27 Temmuz 2020, Pazartesi 11:34 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Gebre otu olarak da bilinen kapari, tohum halinde yetişen bir bitki ve anavatanı Asya'dır. Ülkemizde ise Ege ve Akdeniz bölgesinde ağustos-eylül ayları arasında yetişir. Kapari turşu veya reçel olarak tüketilebilir. Zayıflamaya katkısı olan kapari Avrupa'da ise baharat ve garnitür olarak kullanılır. Ayrıca kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanılır. Kaparinin faydaları ve zararları neler? Kalorisi ve besin değeri neler? Tüketimi nasıl yapılır? sorularının cevabı haberimizde.

Evliya Çelebi’nin 400 yıl önce Seyahatnamesinde ‘Gebre’ olarak geçen ve ‘çok faydalı’ bitki dediği Kapari bitkisi, İspanya'da ise milli bitki ilan edildi.

Kapari, dikenli olması nedeniyle bazı çiftçiler tarafından zararlı bitki olarak bilinmesi nedeniyle arazilerinden sökülüyor.

Kaparinin faydaları

Kaparinin faydaları

  • MS hastalığı tedavisinde kullanılır.
  • Kabızlığı giderir ve idrar söktürür.
  • Cinsel gücü artırır.
  • Balgam söktürür.
  • Bağırsak solucanlarının vücuttan atılmasını sağlar.
  • Ağrı kesici özelliği var. Bu sayede diş ağrılarını dindirir.
  • Romatizmaya iyi gelir.


  • Gut hastalığının tedavisinde kullanılır.
  • Adet düzenleyicidir ve adet sancılarını giderir.
  • Karaciğer fonksiyonlarını düzenler. 
  • Kalça rahatsızlıklarına ve hemoroide iyi gelir.
  • Felç riskini azaltır.
  • İskorbit hastalığı ve kan bozukluklarının tedavisinde kullanılır.

  • Vücudunuzdaki yağların yakmasını sağlar. Zayıflamaya yardımcı olur.
  • Antioksidan özelliği vardır. Ayrıca hücre hasarını en aza indirir.
  • Kanserli hücrelerinin oluşumunu önler. Ayrıca bu hücrelerin yayılımını da engellemeye yardımcı olur.

Kaparinin zararları

Kaparinin zararları

  • Çiğ olarak tüketilirse zehirleyebilir. İşlenmiş halini satın almakta fayda var.
  • Çocuklar ve hamileler için zararlı olabilir.
  • Yüksek tansiyon hastalarının tüketmemesi gerekiyor.
  • Vücuttaki suyu çektiği için aşırı tüketimi zararlı olabilir.

Kapari nasıl tüketilir? Kaparinin besin değeri

Kapari nasıl tüketilir? Kaparinin besin değeri

Kapari turşu olarak tüketildiğinde 9 gramı 2 kalori gelir. Kaparinin besin değeri ise yüzde 54 karbonhidrat, yüzde 24 protein, yüzde 22 yağ içermektedir.

Kapari en çok reçel ve turşu şeklinde tüketilir. Balık, kırmızı et ve beyaz et yanında meze olarak da tüketilebilir.

Sağlık içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Kurban eti nasıl tüketilmeli? Uzmandan kurban eti uyarısı