Hayvanlar - Çevre Kaplan çiftleşmek için bin 300 kilometre yol katetti
Paylaş
Kaplan çiftleşmek için bin 300 kilometre yol katetti

Hindistan Maharashtra’da vahşi yaşam parkında yaşayan ‘C1’ adlı erkek kaplan, vücuduna GPRS cihazı yerleştirildikten sonra doğal ortamına bırakıldı. 2.5 yaşındaki kaplan, çiftleşecek bir partner bulmak için yola çıktı. Fakat nesilleri tükenme tehlikesi altındaydı. C1 de bir türlü partner bulamadı. Bu amaçla şubatta serbest bırakılmasından bu yana 9 ayda 1300 kilometre yol kat etti.

Hindistan'daki bir kaplan, hayatının en 'yalnız' yürüyüşünü yaptı. Hindistan'da bir kaplanın 5 ay içinde 1300 kilometre yürüdüğü tespit edildi. Bunun Hindistan için bir rekor olabileceği belirtiliyor. Uzmanlar C1 adlı 2,5 yaşındaki erkek kaplanın bu kadar mesafeyi avlanmak, barınacak bir yer bulmak ya da çiftleşmek için kat etmiş olabileceğini söylüyor. Boynunda sinyal gönderen bir tasma olan kaplan, ülkenin batısındaki Maharashtra eyaletindeki bir barınaktan alındı ve Haziran ayında ormana bırakıldı. Kaplanın bir süre tarlalarda dolaştığı, su kaynaklarına gittiği, otobanlara girdiği ve komşu bir eyalete geçtiği; sonunda Maharashtra'da başka bir barınağa gittiği görüldü.

Haberin Devamı

Bir kişiyi 'kazayla' yaraladı

Barınak görevlilerine göre C1, bu süre içinde insanlarla bir kez karşı karşıya geldi. Hayvan dinlendiği çalılığa giren bir kişiyi "kazayla yaraladı". C1, Tippeşvar adlı 10 kaplanın yaşadığı barınakta T1 isimli dişi kaplanın dünyaya getirdiği 3 yavrudan biri. Barınak görevlileri, uydudan izlenen hayvanın vericinin takıldığı Şubat'tan bu yana 5000 noktadan sinyal gönderdiğini belirtti.

Kaplan C1'in katettiği yol

Yaban domuzu ve sığır avlayarak beslenmiş

Hindistan Yaban Hayatı Enstitüsü'nden Dr. Bilal Habib, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Kaplan muhtemelen av, kalacak yer ya da eş arıyordu. Hindistan'da kaplanların yaşayabileceği muhtemel alanlar nispeten dolu. Bu yüzden genç kaplanlar yer bulmak için daha çok dolaşmak zorunda" dedi. Gündüz saklanıp gece yürüyen hayvanın yaban domuzu ve sığır avladığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Vericisinin pili azaldı

Hayvanın vericisinin yüzde 20'lik pili kaldı. Kaplanın insanlarla yeniden karşılaşmaması için başka bir ormana götürülebileceği söyleniyor. Uzmanlar, Hindistan'da kaplan sayısının arttığına ancak bu hayvanların yaşam alanlarının giderek küçülmeye başladığına ve av bulmalarının da zorlaştığına dikkat çekiyor. Bir kaplanın hayatta kalabilmesi için yaşadığı bölgede, avlanabilecek en az 500 hayvanın bulunması gerektiği belirtiliyor.