Dünya Karadağ Meclisi'nde 'Muhteşem' ders

Karadağ Meclisi'nde 'Muhteşem' ders

Paylaş
Karadağ Meclisi'nde 'Muhteşem' ders

"Muhteşem Yüzyıl" dizisinin büyük ilgiyle izlendiği Karadağ'da, Kanuni Sultan Süleyman'ı eleştiren milletvekiline, Boşnak milletvekili Sülyo (Süleyman) Mustafiç, parlamentoda tarih dersi verdi

Balkanlar’da ekonomik krizden önemli oranda etkilenen ülkelerden biri olan Karadağ’da, hükümetin getirmeye çalıştığı yeni vergi oranları 14 Müslüman milletvekilinin bulunduğu 81 parlamenterli mecliste görüşüldü.

Radikal görüşleriyle bilinen muhalefetteki Değişiklikler için Hareket Partisi milletvekili Neboyşa Medoyeviç, hükümetin vergilerini eleştirerek "Muhteşem Süleyman döneminde bile bu topraklardan bu kadar vergi alınmadı" dedi.

’Medoyeviç, bu iddialarını "tarihçi olan ve Kanuni’nin ’adaşı’ olan Boşnak Parti milletvekili Sülyo Mustafiç’in dahi kabul edeceğini" iddia etti. Medoyeviç, konuşmasında ayrıca, Karadağ’da televizyonlarda gösterilen "Muhteşem Yüzyıl"ı da eleştirdi.

Bu sırada parlamentoda bulunan iktidardaki koalisyonun ortağı Boşnak Parti’nin milletvekili Sülyo Mustafiç, söz alarak Medoyeviç’in iddialarına yanıt verdi.
Mustafiç, "Bölgede gösterilen Türk dizilerinin, ’Türkleri yerli halka işkence eden, acımasız bir işgalci olarak gösteren’ algının değiştirilmesine önemli katkıda bulunduğunu" ifade etti.

Bu durumdan rahatsız olanların, hala eski tezleri savunmaya çalıştığını vurgulayan Mustafiç, 400 yıl boyunca Osmanlı idaresinde adaletle yönetilen ve barış içinde yaşayan Balkan halklarının aslında Osmanlı’ya teşekkür etmeleri gerektiğini kaydetti.

Mustafiç, parlamentoda yaşanan tartışmayla ilgili yaptığı açıklamada, Neboyşa Medoyeviç’in sözlerinden rahatsız olduğunu belirterek, "Bu sözlerden sonra kürsüye çıkıp kendisine bir tarih dersi vermeye ihtiyaç duydum, bunu da yaptım" dedi.

Büyük fetihlerinden dolayı Kanuni Sultan Süleyman’a "Muhteşem" ismini onun zamanında yaşayan Avrupalı tarihçilerin verdiğini belirten Mustafiç, ancak Türk tarihçilerin Sultan Süleyman’a yaptığı kanunlardan dolayı "Kanuni" ismini verdiklerini anımsattı.

Mustafiç, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı Devleti’nin çok geliştiğini, kendisinin sanat, mimari eserler, edebiyat ve medeniyetin büyük dostu olduğunu ve önemli kanunlar çıkaran biri olarak hatırlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Parlamento’daki konuşmamda, milletvekillerini Osmanlı ile ilgili eskiden oluşan bazı yanlış algıları değiştirmeye de davet ettim. Bölge halkı yönetimi altında bulunduğu Osmanlı’ya karşı ilk isyanı 400 yıl sonra yaptı. Bu ayaklanma ise yerli yöneticilerin bazı yolsuzluk girişimlerinden dolayı oldu. Demek ki buradaki insanlar Osmanlı devleti altında o kadar iyi yaşadı ki 400 yıl kimse sesini çıkarmadı. Bütün bu tarihi gerçeklere parlamentoda tek tek işaret ettim."

Osmanlı’nın bölgeyi mağdur bırakan bir nevi şer olarak algılanmasından uzak durulması gerektiğini de parlamentoda vurguladığına işaret eden Mustafiç, şöyle devam etti:

"Karadağ’da benim de doğduğum kent olan Bar’ı milletvekillerine örnek gösterdim. Bar’daki tarihi kale Osmanlı’nın eseri ve bu kale Berlin Kongresi’nin ardından burayı alan Karadağlılar tarafından yıkıldı. Osmanlı bölgenin fethi sırasında burada bulunan Katoliklere ve Ortodokslara mal ve can güvenliği sağladı. Osmanlı buradaki farklı kültür ve farklı dilleri hep korudu ve bu değerler günümüze kadar gelmeyi başardı."

Karadağ’daki Boşnakların ülkenin bağımsızlığı için 2006’da düzenlenen referandumda önemli rol oynadığını hatırlatan Mustafiç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Asırlardır buradayız ve Osmanlı kültürünün bakiyesi olarak her türlü tarihi gerçeklerin değiştirilmesine karşıyız. Biz buradaki yerel kültürümüzle birlikte Osmanlı kültürünü barındırıyoruz ve tarihi gerçeklerin değiştirilmesini kendi kültürümüze saldırı olarak algılıyoruz. Buradaki Boşnaklar, Türklere, Türk medeniyetine ve Osmanlı’ya çok yakındır. Öte yandan, hem Karadağ hem Sırbistan hem de Bosna Hersek, Türkiye gibi Osmanlı’ya aynı şekilde sahip çıkmalıdır. Çünkü bizler aynı medeniyetin parçalarıyız."

AA

Haberin Devamı