Gündem Karslı kadınların Fransızca merakı

Karslı kadınların Fransızca merakı

Paylaş
Karslı kadınların Fransızca merakı

Köylerine gelen Fransız turistlerle iletişim kuramayınca, Fransızca öğrenmeye karar verdiler

Kars'ın Büyük Boğatepe Köyü'ndeki kadınlar, tıbbi bitkileri araştırmak amacıyla köylerine gelen Fransız turistlerle iletişim kuramayınca, Fransızca öğrenmeye karar verdi. 15 ev kadını, köyde açılan Fransızca kursunda dil öğrenmeye başladı. 3 yıl önce bir araya gelen 30 kadın, kurdukları Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği'nin desteğiyle bahçelerinde tere, aşotu, maydanoz, domates, salatalık, çilek ve mısırın yanı sıra aslanpençesi, ebegümeci, çoban çantası gibi tıbbi bitkiler yetiştirmeye başladı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği'nin fonlarıyla hazırlanan projeler kapsamında birçok kentte kadınlar İngilizce öğrenirken, Karslı kadınlar da Fransızca'yı tercih etti. Merkeze 60 kilometre uzaklıktaki 65 haneli Büyük Boğatepe Köyü'ndeki kadınlar, yaz mevsiminde köylerindeki tıbbi bitkileri araştırmak amacıyla gelen turistlerle iletişim kuramayınca, çareyi dil öğrenmekte buldu. 3 yıl önce bir araya gelen 30 kadın, kurdukları Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği'nin desteğiyle bahçelerinde tere, aşotu, maydanoz, domates, hıyar, çilek ve mısırın yanı sıra aslanpençesi, ebegümeci, çobançantası gibi tıbbi bitkiler yetiştirmeye başladı.

FRANSIZLAR AİLELERLE KONAKLADI

Özellikle Fransız turistlerin tercih ettiği Büyük Boğatepe Köyü, misafirperverliğiyle turistlerin dikkatini çekince, ailelerin yanında günlerce konakladı. Ancak, dil bilmeyen köylü kadınlar ile turistlerin anlaşmamaları üzerine geliştirilen ortak proje kapsamında şimdi köydeki kadınlar dil öğrenmeye başladı. Tıbbi bitkiler üzerine araştırma yapan Fransız Tamadi Derneği ile Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği işbirliği yaparak köydeki kadınlara Fransızca öğretmek için fon ayırdı. Şubat ayında başlayan ve köyün İlköğretim Okulu'nda hafta sonları verilen kursa Kafkas Üniversitesi de Fransızca bilen öğretim üyeleriyle destek veriyor. Üniversitenin Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kol, Cumartesi ve Pazar günleri 4’er saat boyunca 15 ev kadınına Fransızca öğretiyor.

Haberin Devamı

Büyük bölümü ilk ve ortaokul mezunu olan kadınlar, Haziran ayına kadar öğrenecekleri Fransızca ile gelen turistlerle iletişim kurabileceklerini söyledi. Boğatepe Köyü Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı olan 3 çocuk annesi Zümran Ömür, köylerinin özellikle Fransız turistler tarafından ziyaret edildiğini belirterek, şöyle dedi:

“Dernek aracılığıyla kursu hazırladık. Bir dil bir insandır. Fransızca çok kibar bir dil. Amacımız turistlerle diyalog kurmak ve onlara en iyi şekilde ev sahipliği yapmaktır. Önümüzdeki yıl da İngilizce öğreneceğiz. Tamadi Derneği’yle beraber bu projeyi yürütüyoruz. Şu ana kadar bir turistle diyalog kurmayı öğrendik ve daha da geliştireceğiz.”

Haberin Devamı

Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mustafa Kol ise, eğitim seviyelerinin farklı olmasından dolayı biraz sıkıntı çektiklerini ancak, öğrencilerinin kısa sürede çok şey öğrendiklerini belirterek, “Dil bilgisi kurallarını bilmedikleri için biraz zorlanıyorlar ama artık alıştılar” dedi. Hazirana kadar Fransızca öğrenecek olan Büyük Boğatepe Köyü’ndeki kadınlar, daha sonra da İngilizce’ye öğrenmeyi hedeflediklerini söyledi.

Mukadder YARDIMCIEL/KARS, (DHA)