Kasım ayı yemekleri

Kasım ayı sebzeleriyle yapabileceğiniz birbirinden lezzetli, tadına doyum olmayan 10 yemek tarifi...

17 Kasım 2021, Çarşamba 17:00 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
LAHANA SARMASI TARİFİ

LAHANA SARMASI TARİFİ

Lahana sarması malzemeler

  • 1 adet orta boy lahana
  • 6 su bardağı sıcak su

İç harcı için:

  • 1 su bardağı pirinç
  • 400 gram kıyma
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet büyük boy domates
  • Yarım tatlı kaşığı domates salçası
  • Yarım tatlı kaşığı biber salçası
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım su bardağı ılık su

Sosu için:

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet büyük boy domates rendesi
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

LAHANA SARMASI YAPILIŞI

Büyük bir tencerede su kaynatın. Yaprak yaprak ayıkladığınız lahanaları kaynayan suya atıp haşlayın ve süzülmeye bırakın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları pirinç, kıyma, domates rendesi, ince kıyılmış maydanoz, domates ve biber salçası, nane, tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve ılık su ile karıştırarak harcı hazırlayın. Sosu için rendelenmiş domates, domates salçası, tuz, zeytinyağı ve tuzu ılık suyla açın. Sosu sarmaların üzerine gezdirip küp küp kestiğiniz tereyağını tencerenin üzerine yerleştirin. Damarlarını ayıkladığınız lahanalara dolma içini sarın ve sarmaları tencereye yerleştirin. Kapağını kapatıp kaynayan tencerenin altını kısın ve 35 dakika kadar pişmeye bırakın.


KEREVİZ YEMEK TARİFİ

KEREVİZ YEMEK TARİFİ

Kereviz yemek malzemeler

  • 1 kilogram kereviz
  • 3 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • Kereviz sapı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet patates
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Tuz

KEREVİZ YEMEĞİ YAPILIŞI

Kerevizi ayıklayıp küp küp doğrayın. Pişirene kadar limonlu suda bekletin. Soğanı yemeklik doğrayın. Şeker, zeytinyağı ve tuzu tencereye alın.

Soğanı da ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Patatesi de kereviz gibi küp küp doğrayın. Havuçları da enine doğrayıp soğanın üzerine ilave edin. Birkaç dakika daha kavurun. Ardından patatesi kereviz ve kereviz saplarını da ekleyin. Daha sonra su ve şekeri de ilave edip kısık ateşte kerevizler yumuşayana kadar pişirin. En son kereviz saplarını içinden çıkarın ve tuz ekleyin.


KİREÇTE KABAK TATLISI TARİFİ

KİREÇTE KABAK TATLISI TARİFİ

Kireçte kabak tatlısı malzemeler

  • 1 kg soyulmuş bal kabağı
  • 1 çay bardağı sönmemiş kireç
  • 2.5 litre su
  • 6 su bardağı toz şeker
  • 6 su bardağı soğuk su
  • Limon tuzu
  • Tahin
  • Ceviz içi

KİREÇTE KABAK TATLISI YAPILIŞI

Sönmemiş kireci büyük bir kabın içine alın. Üzerine 2.5 litre su ekleyip 1 gece bu şekilde bekletin. Bal kabağını uzun ince parçalar şeklinde doğrayın. Kireçli suyun üzerinde çok ince bir tabaka şeklinde duran kireç kaymağını suyuyla birlikte alarak başka bir kaba aktarın. Kabak dilimlerini ekleyin. Kabakların suyun altında kalması için üzerine bir tabak yerleştirin. Bu şekilde 24 saat bekletin. Kabakları sudan alıp iyice yıkayın. Yine bir kaba alıp üzerine su ilave ederek 1 saat daha bekletin. Dilimlerin suyunu süzüp kürdanla birkaç yerinden delin. 18 saat dolunca kabakları sudan çıkarın. Teker teker 5-6 kez suda yıkayın. İyice yıkadıktan sonrada 1 saat suda bekletin. Dilimleri kürdanla birkaç yerinden delin. Su ve şekeri tencereye alıp 5 dakika kaynatın. Şerbeti ılındırın. Kabakları şerbete ilave edin. Tencereyi tekrar ocağa alıp kabakları kısık ateşte 2 saat pişirin. Tencereyi ocak üzerinden almadan önce kabakların üzerine limon tuzu ekleyin ve 1 saat bekletin.


ZENCEFİLLİ BAL KABAĞI KÖFTESİ TARİFİ

ZENCEFİLLİ BAL KABAĞI KÖFTESİ TARİFİ

Zencefilli bal kabağı köftesi malzemeler

  • 600 gram bal kabağı
  • 1 soğan
  • 6 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Kırmızı pul biber 

Kızartmak için

  • Ayçiçek yağı 

Üzeri için

  • Taze tarhun 

ZENCEFİLLİ BAL KABAĞI KÖFTESİ YAPILIŞI

Bal kabağı ve soğanı rendenin iri tarafı ile rendeleyip geniş bir kaseye alın. Galeta unu, yumurta, kabartma tozu, toz zencefil, tuz ve baharatları ilave edip iyice yoğurun.

Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Elinizle yuvarlayarak top köfteler yapın. 

Ayçiçek yağını bir tavada ısıtın ve bal kabağı köftelerini kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin.

Yağını çektirdiğiniz köfteleri bir servis tabağına alın. Taze tarhun yaprakları ile süsleyerek servis yapın. 


HAVUÇ ÇORBASI TARİFİ

HAVUÇ ÇORBASI TARİFİ

Havuç çorbası malzemeler

  • 3 adet orta boy havuç
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 5 büyük su bardağı sıcak tavuk suyu (yoksa sıcak içme suyu)
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

HAVUÇ ÇORBASI YAPILIŞI

Soğanları çok iri olmayacak şekilde doğrayın. Sıvıyağı kızdırdığınız tencereye soğanları ekleyin ve sotelemeye başlayın. 1-2 dakika sonra tereyağını da ekleyin. Hemen ardından aynı soğanlar gibi çok iri olmayacak şekilde doğradığınız havuçları ilave edin. 1 dakika kadar soteledikten sonra pirinci ekleyip bir çevirin ve sıcak tavuk suyunu yada içme suyunu ekleyin. Tavuk suyunu ekledikten sonra minik bir tülbentin içine hafif ezilmiş 1 diş sarımsağı, karabiberi koyup, bir iple bağlayıp çorbanın içine atın. Su kaynamaya başlayınca altını kısın ve pişmeye bırakın. Havuçlar iyice yumuşayıp, pirinçler pişince, baharat kesesini çıkarıp, parçalayıcı yardımıyla çorbayı pürüzsüz hale getirin. Son olarak tuzunu da ekleyip, çorbanın altını kapatın.


PIRASALI GÜL BÖREĞİ TARİFİ

PIRASALI GÜL BÖREĞİ TARİFİ

Pırasalı gül böreği malzemeler

  • 3-4 adet hazır yufka
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kırmızı biber
  • 500 gram pırasa
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kişniş

Sosu için;

  • 1 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta

PIRASALI GÜL BÖREĞİ YAPILIŞI

3-4 yemek kaşığı kadar sıvı yağ tencereye alınır. İnce ince doğranmış pırasa ve rendelenmiş havuç tencereye alınarak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Daha sonra tuz ve karabiber eklenerek karıştırılır. Sosu için bir kaba 1 adet yumurta, 4 yemek kaşığı sıvı yağ,1 su bardağı süt alınarak çırpılır. Böreklik hazır yufka 4 ‘e bölünerek bir parçası tezgaha serilir. Yufkanın üzerine hazırlanan sostan bolca sürülür. Pırasanın iç harcından yufkanın üzerine serpilerek rulo yapılır. Hazırlanan rulo kıvrılarak gül şekli verilir. Tepsiye yerleştirilen böreklerin üzerine kalan sos sürülür. İsteğe bağlı olarak susam ve çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişmeye bırakılır.


ISPANAKLI PATATES MANTISI TARİFİ

ISPANAKLI PATATES MANTISI TARİFİ

Ispanaklı patates mantısı malzemeler

  • 4 adet haşlanmış patates
  • 1 yumurta
  • 5 çorba kaşığı un
  • 6 yaprak ıspanak
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam karabiber
  • 30 gram kaşar peynir
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı

ISPANAKLI PATATES MANTISI YAPILIŞI

Öncelikle patatesleri soyup haşlayın.

Daha sonra patatesleri derin bir tencerede ezip püre haline getirin.

Ispanakları saplarından ayırıp kaynayan suda 3 dakika haşlayıp iyice süzün.

Ispanakları yapraklarını ve zeytinyağını mutfak robotundan geçirin.

Robottan geçirdiğiniz ıspanakları ezilmiş patateslerin içine koyup üzerine yumurta, tuz, karabiber ve unu ekleyin ve yoğurun.

Yeşil, yumuşak kıvamlı patatesli bir hamur elde etikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın.

Bu parçaları çatalın ucuyla yuvarlayıp şekil verin.

Kaynayan tuzlu suya atıp 5 dakika kaynatın.

Tereyağını tavada eritin ve üzerine haşlanmış ve süzülmüş patates mantılarını koyup 2 dakika karıştırıp servis tabağına alın.

Üzerine rendelenmiş peyniri ekleyip yanında sarımsaklı yoğurtla sıcak servis edebilirsiniz.


KARNABAHAR GRATEN TARİFİ

KARNABAHAR GRATEN TARİFİ

Karnabahar graten malzemeler

  • 1 adet küçük boy karnabahar
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 3 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • Karabiber
  • Tuz

KARNABAHAR GRATEN YAPILIŞI

Karnabaharı çiçeklerine ayırın bir tencereye yerleştirin. Karnabaharın üzerine su ekleyerek diri kalacak şekilde haşlayın.

Haşlama işleminden sonra karnabaharın suyunu süzün ve fırın tepsisine dizin. Bir kabın içerisine yumurta, un, süt sıvıyağ, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştırın.

Hazırladığınız karışımı karnabaharların üzerinde gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında karnabaharları yaklaşık 30 dakika pişirin. 30 dakika sonunda karnabaharları çıkartın ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin. Tekrar fırına atın ve kaşar peyniri eriyip kızarana kadar pişirin.


KARNABAHAR KÖFTESİ TARİFİ

KARNABAHAR KÖFTESİ TARİFİ

Karnabahar köftesi malzemeler

  • Yarım karnabahar
  • 1 yumurta
  • 1 kırmızı biber
  • 2 taze soğan
  • Yarım su bardağı un
  • 50 gr rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 su bardağı galeta unu
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Tuz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 diş sarımsak
  • 1 su bardağı yoğurt

Kızartmak için

  • Ayçiçeği yağı

KARNABAHAR KÖFTESİ YAPILIŞI

Karnabaharı iri parçalara ayırıp tuzlu suda 15 dakika haşlayın. Süzdükten sonra çatalla ezin.

Taze soğanı ince, kırmızı biberi küp şeklinde doğrayarak ekleyin. Yumurta, rendelenmiş kaşar peynir, kimyon, karabiber, tuz ve unu ilave edip yoğurun.

Karışımın üzerini örterek 30 dakika buzdolabında bekletin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp yassı köfteler hazırlayın. Galeta ununa bulayarak kızgın yağda altın rengi oluncaya kadar kızartın. Kağıt havlu üzerinde fazla yağını süzdürün.

Yoğurda sarımsak rendeleyin. Dereotunu ince kıyıp ekleyin ve karıştırın. Köftelerin üzerine yoğurt sosundan dökün. Pulbiber serpiştirerek servis yapın.


KARALAHANA SARMASI TARİFİ

KARALAHANA SARMASI TARİFİ

Karalahana sarması malzemeler

  • 1 kg kara lahana
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 3 soğan
  • 250 gram kıyma
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Kimyon
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı ince doğranmış maydanoz
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Üzeri için

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 15 gram tereyağı

KARALAHANA SARMASI YAPILIŞI

Karalahanaları yıkayıp kaynayan tuzlu suya atın ve yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzerek soğumaya bırakın. Soğanı yemeklik doğrayıp kıymaya karıştırın. Pirinç, zeytinyağı, tuz, salça, maydanoz ve baharatları ekleyip karıştırın. Harçtan yaprakların içine doldurup sarın. Tencerenin zeminine karalahana yaprakları serip, dolmaları tencereye dizin. En üste zeytinyağı gezdirip üzerine uygun büyüklükte bir tabak kapatın ve dolmaların hizasına gelecek kadar sıcak su ekleyin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın. Yumuşayıncaya kadar pişirin. Tereyağını eritip salçayı 3 dakika kavurun. Dolmaları tabağa alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos gezdirdikten sonra sıcak servis yapın.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER En sevilen ana yemek tarifleri