Önceki Fotolar

Kayısının 8 önemli faydası

Yazın en sevilen meyvelerinden biri de kayısı. Güneşin sıcaklığını taşıyan rengiyle içimizi açan kayısı kurutulup kışın da tüketilebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, kayısının 8 önemli faydasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

20 Haziran 2019, Perşembe 09:41
A A

•DEMİR TAKVİYESİ YAPIYOR

Demir eksikliği anemisi halsizlik, baş dönmesi, sindirim sorunları gibi semptomlarla yaşam kalitesini düşüren ve sık görülen bir sağlık sorunu. Kırmızı kan hücreleri olmazsa organların çalışmasında problemler oluyor. Demir kırmızı kan hücrelerinin yapımı için çok önemli. Kayısı demir içermesi nedeniyle demir eksikliği olanların her gün düzenli kayısı tüketmesi çok faydalı.


•GÖZLERİ GÜÇLENDİRİYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz “Göz sağlığı için özellikle A, C, E vitaminlerden zengin beslenmek önemli ve kayısı bu vitaminlerin hepsini içeriyor. A vitamini gece körlüğüne karşı koruyucu, E vitamini gözleri direkt olarak serbest radikal hasarından koruyor. Aynı zamanda, kayısıya sarı-turuncu rengini veren karotenoid, beta karoten A vitamininin öncüsüdür. Tüm bu özellikleri ile kayısı göz sağlığı için önemli bir yere sahip” diyor. 

KURUSU MU TAZESİ Mİ MAKBUL?

KURUSU MU TAZESİ Mİ MAKBUL?

Kayısı hem taze hem kuru hem reçel hem meyve suyu olarak tercih edilebilen ve çok çeşitli tüketilebilen bir meyve. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz “Taze ve kuru meyve arasındaki fark meyvelerin içerdiği su miktarı. Kuru meyvelerin suyu kurutulduğu için daha yoğun ve tatlı bir tada sahip olur."

Deniz "Porsiyon kontrolü yaparak kurusu da tüketilebilir ancak mevsiminde taze kayısı yiyerek içerdiği tüm faydalı bileşenlerden yararlanmak ve su oranı yüksek bir meyve yemek ilk tercih olmalıdır. Buna karşın gaz ve şişkinlik sorunu yaşayanlar çiğ sebze meyve yerine pişmiş olanları daha rahat tolere edebileceğinden taze kayısı yerine şekersiz bir komposto yapabilir ve kayısının posasından yararlanabilir” diyor.

Sıradaki haber yükleniyor...