Siyaset Kılıçdaroğlu Çin Seddi'nde
Paylaş
Kılıçdaroğlu Çin Seddi'nde

Çin Komünist Partisi'nin davetlisi olarak Çin'e giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberideki heyet Çin Seddi'ni gezdi

Kılıçdaroğlu ve beraberindeki partili, işadamları ve basın mensuplarından oluşan heyet Çin’in Başkenti Pekin’deki ziyaretlerini sürdürüyor. Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet bu sabah erken saatlerde Çin Seddi’ni gezdi.

Haberin Devamı

İŞADAMLARIYLE GÖRÜŞECEK

Kılıçdaroğlu, Çin Seddi’ni ilk kez gezdiğini ve çok beğendiğini söyledi. Kılıçdaroğlu daha sonra Pekin Uluslararası Fuarı’nı da gezerek buradaki işadamlarıyla sohbet ederek çalışmaları hakkında bilgi aldı. Kılıçdaroğlu’nun Pekin ziyareti devam ederken, bu akşam saatlerinde Şangay’a geçecek.

YASAK ŞEHRİ GEZDİ

CHP Heyeti Çin Seddi ardından imparatorların kenti Yasak Şehri gezdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Pekin’de Türk-Çin İş Forumu’nda konuştu. Türk ve Çinli işadamlarına hitap eden Kılıçdaroğlu, Türkiye ile Çin arasındaki ticarette ciddi dengesizlik olduğunu anlatırken, "Kasım 2012 sonuçlarına göre, Çin’e ihracatımız 2,5 milyar dolarken aynı dönemde Çin’den ithalatımız 19.6 milyar dolar tutarında, yani 17 milyar dolar dış ticaret açığımız var" dedi. 2002 yılında bu rakamın 1.1 milyar dolar olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Çin’le dış ticaret açığımızın tamamen kapatılması gibi kısa vadede kolay olmayan bir beklentiye elbette girmeyeceğiz. Ancak, bu alanda atılabilecek adımlar olduğunun da altını özenle çizmek istiyoruz. Yani bu düzeltilmeyecek bir durum değil" diye konuştu.

Haberin Devamı

ÇİN TÜRKİYE İÇİN AVANTAJLI BİR ÜLKE

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi "100 dolarlık ihracatımızın 83 doları maden ve metallerden, kimyevi maddelerden, tekstil ve hammaddelerinden oluşuyor. Bunun değişmesi için katma değeri yüksek ürünlerimizin Çin’e ihracatımızda daha fazla yer almasını arzu ediyoruz. Türkiye’nin bu potansiyeli var. Çin ithalatının temelini ara mamuller ve yatırım malları oluşturuyor. Bunları Çin, çevre bölgelerinden alıyor. Çin’in ithalatında ülke çeşitlendirmesine gitmesi halinde Türk ürünlerinin Çinli ithalatçıların ilgi alanına gireceğine inanıyoruz. Türkiye, Çin için birçok açıdan avantajlarla dolu bir ülke. Sanayi ürünlerinde Avrupa Birliği ile gümrük işbirliği anlaşmamız, ayrıca birçok ülke ile serbest ticaret anlaşmamız var. Yeni Avrupa pazarına sunulması muhtemel sınai ve zirai ürünlerin Türkiye’de ortak üretimi için işbirliği yollarının aranması, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji alanında teknoloji transferine ilişkin yatırımlar ve daha pek çok alanda iki ülke arasında işbirliği yapılabileceğine inanıyoruz."

Haberin Devamı