Beden Sağlığı Kimlere varis tedavisi yapılmaz?

Kimlere varis tedavisi yapılmaz?

Paylaş
Kimlere varis tedavisi yapılmaz?

Varis tedavisi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, hangi durumlarda varis tedavisinin yapılamayacağını anlattı

Varis, toplardamarların genişlemesidir. Temelde toplardamarların görevini yapamamasıdır ve bir hastalıktır. Varis, tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Ancak bazı durumlarda tedavi edilmemelidir.

VARİS TEDAVİSİ NE ZAMAN YAPILMAZ?

1. DVT sonrası gelişen varisler: Derin venöztromboz gelişen hastalarda kirli kan, ana toplardamarlardan yukarı iletilemez çünkü burada pıhtı oluşmuştur. Bu hastalarda bacaktaki kirli kanın yukarı gitmesi ancak safen damarı aracılığıyla olabilir. Bu durumda uzun dönemde bu damar varisleşir, genişler. Hastanın tam bir öyküsü alınmadan, muayenesi ve doppler ultrasonu yapılmadan varisli damar kapatılırsa bacağın dolaşımı belirgin şekilde bozulur. Bu nedenle muayene ve doppler ultrason hayati önem arz etmektedir. Geçirilmiş DVT öyküsü olan hastalarda bacaktaki varis kapatılmaz, varis çorabı ve ilaç tedavisi gibi destek tedavileri verilir.

2. Tromboz (kan pıhtılaşması) hastalığı olanlar: Genetik olarak bazı insanlarda pıhtılaşma-tromboza meyil mevcuttur. Bu hastaların geçmişinde geçirilmiş pıhtılar veya sık gebelik kaybı gibi hikayeler vardır. Hastaların böyle bir geçmişi varsa varis tedavisi yapılmaz. Birincisi, bacağa yapılacak herhangi bir girişim başka bir yerde pıhtılaşma başlatabilir, ikincisi uzun dönemde bu hastalarda da derin venöztromboz gelişebilir. Bu durumda varis olan damarlar aslında bacağın dolaşımını koruyacak damarlardır. Bu hastalarda da varis çorabı, kan sulandırıcı ilaçlar ve varise yönelik ilaç tedavisi verilmelidir.



3. Behçet Hastalığı vb. gibi vaskülitler: Vaskülit damar duvarı mikropsuz iltihabıdır. Bu hastaların damarları mikropsuz iltihaplanmaya ve pıhtılaşmaya yatkındır. Bu tip hastalarda da derin venöztromboz ve kan pıhtılaşma riski olanlardaki gibi varisli damarın kapatılması istenilmez. Çünkü yapılan işlem başka bir yerde vasküliti tetikleyebilir ve uzun dönemde de DVT gelişebilir, varisli damara ihtiyaç gelişebilir. Bu hastalarda da varis çorabı, vaskülite yönelik ve varise yönelik ilaç tedavisi verilmelidir.

Sonuç olarak varis tedavisi bir hastalık olarak değerlendirilmelidir. Hastaların özgeçmişi, soy geçmişi sorgulanmalı, hastalıklarının ayrıntılı şekilde değerlendirilmesi sağlanmalıdır. Muayene ve doppler ultrason oldukça kıymetlidir. Sadece görüntüye göre tedavi kararı verilmemelidir.

Haberin Devamı