Beden Sağlığı Kırmızı et ve balık tüketmek kansızlığı önlüyor

Kırmızı et ve balık tüketmek kansızlığı önlüyor

Paylaş
Kırmızı et ve balık tüketmek kansızlığı önlüyor

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem İngeç, kansızlık hastalığının önemine değinerek, "Yeteri kadar kırmızı et ve balık tüketmek kansızlığı önleyecektir" dedi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem İngeç, kansızlığın kadınlarda daha çok görüldüğünü belirtti:

Haberin Devamı

İnsanlar için yaşamsal değeri olan kan, farklı hücreleri içinde barındırmaktadır. Sayısı diğer hücrelere göre daha fazla olan kırmızı kan hücreleri (alyuvarlar) oksijeni vücuda dağıtmaktadır. Kırmızı kan hücrelerinin sayısının az olması ya da oksijen taşıma yeteneğinin olmaması nedeniyle kansızlık ortaya çıkmaktadır. Kanda yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi veya hemoglobin olmadığında ortaya çıkan kansızlık, vücuttaki dokulara yeterince oksijen gitmemesi nedeniyle kendini yorgunluk ve halsizlikle belli etmektedir.


"Halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı"

"Kansızlık zamanında müdahale edilmediği takdirde birçok sağlık sorununun başlamasına neden olur. Kansızlığın kadınlarda görülme sıklığı yüzde 30-40, erkeklerde ise yaklaşık yüzde 20’dir" diyen İngeç, "Halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, ağız kenarında çatlaklar, tırnaklarda şekil bozukluğu, saçlarda dökülme, toprak veya buz yeme gibi belirtilerle kendini belli eden kansızlık, kan tahliliyle belirlenir. Özellikle demir eksikliği olan çocuklarda yürüme, oturma, konuşmada gecikme ve öğrenmede güçlük görülür. Ayrıca kansızlık nedeniyle psikolojik değişimler de görülür. Aşırı sinirlilik hali ve sonuçta sosyal hayattan kopma gibi nedenlerin altında kansızlık olabilir. Kansızlık tedavi edilmediğinde zamanla başka sorunlara yol açar" diye konuştu.

Haberin Devamı

Hayvansal besinler tercih edilebilir

Kansızlık için yapılması gerekenlere değinen İngeç şöyle devam etti:

Hayvansal besinlerde demir oranı yüksektir. Bunun için yeteri kadar kırmızı et ve balık tüketmek kansızlığı önleyecektir. İçeriğinde C vitamini olan meyveler demir emilimini artırırken, demir emilimini azaltan kahve ve çay tüketiminde aşırıya gidilmemeli. Alyuvar sayısının artması için vücutta folik aside ihtiyaç var. Folik asit düzeyi vücutta düşük ise kan hücresi üretimi azalır. Mercimek, koyu yeşil yapraklı ıspanak ve karalahana gibi sebzeler ile turunçgillerin içeriğinde bulunan folik asidi özellikle gebelik döneminde kadınların alması gerekir. Vücuttaki demir eksikliğini tamamlayan tabletler ya da iğneler kesinlikle kullanılmalı. Tablet ya da iğnelerle alınan demir sayesinde 2 ay sonra hemoglobin düzeyi normale döner.

Haberin Devamı

DHA