Yaşam Kızgın Kuşlar dünyayı sallıyor

Kızgın Kuşlar dünyayı sallıyor

Paylaş
Kızgın Kuşlar dünyayı sallıyor

Akıllı cep telefonları çıktığından beri oyunları da delice seviliyor. Bunlardan biri Angry Birds yani Kızgın Kuşlar

Oyun dünyada yediden yetmişe herkesin taptığı dijital eğlence haline geldi. Oyun uğruna anneler çocuklarıyla, kadınlar eşleriyle arasını bozdu... Angry Birds bugüne kadar 79 ülkede indirilen en popüler oyun unvanını taşıyor. Geçen ay 500 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı; günlük 300 milyon dakika oynanma oranına sahip. Dünyaca ünlü oyunculardan, şarkıcılardan tutun da üst düzey yöneticilere kadar herkes Angry Birds oynuyor. Oyuncakları, kitapları, t-shirtleri, kalemleri çıkan bu oyunun filmi de yolda. Peki kızgın, aynı zamanda sevimli yaratıkları dünya neden bu kadar sevdi?

Haberin Devamı

Şirketin yöneticisi Cumhurbaşkanı’nın davetlisiydi

Angry Birds, Fin yazılım şirketi Rovio’nun eseri. Markanın yöneticisi Peter Vesterbacka geçtiğimiz günlerde Finlandiya’nın bağımsızlığının 94. yılı şerefine Başbakanlık Sarayı’nda verilen davete eşiyle katıldı. Peter Vesterbacka ve eşi Angry Birds’ün dünya çapında ulaştığı başarıdan dolayı ülkenin Cumhurbaşkanı Tarja Halonen’in davetlisi oldu.

Peter Vesterbacka’nın eşi Teija Vesterbacka gecenin şerefine tek omuzlu kırmızı saten tuvaletin üzerine Angry Birds’ün kuş desenini işletmişti. İlgiyi gecenin anlam ve ehemiyetinden çok Teija Vesterbacka’nın elbisesi gördü. Belki Peter ve Teija Vesterbacka ilk çıktığı günlerde Kızgın Kuşlar’ın bu kadar ilgi göreceğini tahmin bile etmemişti. 2009’da Apple’ın cep telefonları için geliştirilen oyun kısa sürede internetteki diğer platformlara da yayıldı.

Haberin Devamı

Facebook, Google Chrome’da oynanabildiği gibi Nokia cep telefonlarında tiryakilerini yarattı. Bilmeyenler için anlatalım. Oyun yeşil domuzların kuşların yumurtalarını çalmasıyla başlıyor. Buna sinirlenen kuşlar domuzları yok etmeye çalışıyorlar. Oyunda amaç, kuşları sapanla fırlatarak domuzları öldürmek; domuzları öldürerek kuşların öcünü almak.

Oyunun kurallarını ve inceliklerini bildikten sonra seviyeleri atlamak çok kolay. Oyunda bir seviyeden diğerine geçmek oyuncularda heyecan yaratıyor. Seviye atlandıkça Angry Birds’e alışkanlık hızlıca kazanılıyor. Bu nedenle, Angry Birds’ün mevsime, özel günlere, zorluk derecesine, vizyondaki çizgi filmlere kadar çok fazla versiyonu piyasaya sürüldü. Oyunun heyecanını artıran bir diğer incelik ise kuşların işlevlerini bilerek oynamak. Her kuş çeşidinin kendine göre bir özelliği var. Sarı kuşlar, dokunulduğu zaman eğimle hızlanırken, beyaz kuş dokunulduğunda yumurta bırakıyor, siyah kuş ise dokunulunca patlıyor. Her seviyede heyecan yükseliyor, alışkanlık artıyor, oyundaki macera devam ediyor.

Yemek kitabından anahtarlıklarına kadar satılıyor

Telefon ve bilgisayar kullanıcılarının ilgisi sadece oyunla sınırlı kalmıyor. Rovio şirketinin yöneticisi Peter Vesterbacka Bloomberg televizyonuna verdiği röportajda şirketin değerinin 1 milyon dolar civarında olduğunu söyledi. Başarının nedenleri arasında oyunun insanın fiziki özelliklerini çok iyi simüle edebilmesi, gerçekçi ve komik olması, grafik ve platformların iyi kurgulanmasını sayıyor. Gerçek şu ki, Angry Birds’ün gelir kaynağının büyük kısmı ürünlerinin çok satmasına bağlı.

Haberin Devamı

Peluş oyuncakları, t-shirtleri, anahtarlıkları, cep telefonu kılıfları, bardakları tüm dünyada yok satıyor. Oyunun yumurta tarifleriyle dolu yemek kitabı bile var. Her başarılı ürün gibi Kızgın Kuşlar’ın da taklitleri yok değil. Oyuncakları, t-shirtleri her neyse de, Finli şirketi en çok kızdıran Angry Birds’ün Çin’deki oyun parkı. Lisanssız park Angry Birds hayranlarından büyük para kazanıyor. Amusement Park’ta oyundaki gibi sapanla domuzlar vuruluyor. Oyununyakında film haline getirilmesi de söz konusu, bizden söylemesi...

(22.01.2012 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır.)

Haberin Devamı