Gündem Koalisyon görüşmesi sonrası Davutoğlu konuştu

Koalisyon görüşmesi sonrası Davutoğlu konuştu

Paylaş
Koalisyon görüşmesi sonrası Davutoğlu konuştu

Ankara Palas'taki Davutoğlu - Kılıçdaroğlu görüşmesi 1.5 saat sürdü. Görüşmede anlaşma çıkmadı. Ahmet Davutoğlu saat 16.30'da Ak Parti Genel Merkezi'nde kameraların karşısına geçti. Davutoğlu, neden CHP ile koalisyon kurulamadığına ilişkin açıklamalarda bulundu

İşte Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamaları

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU KONUŞUYOR

Şehitlerimize rahmet diliyorum. Şehit ailelerimize, yüce yürekli ailelere bir kez daha taziyelerimi arz ediyorum.

7 Haziran seçimleri ülkemizin önüne yeni bir tablo ortaya koydu. Bizim felsefemizde millet amir devlet memurdur. Millete ödev çıkarılmaz millet size ödev veriri.

Seçimlerin üzerinden 2 ay geçti, hükümeti kurma görüşmelerinin üzerinde 1 ay geçti. Ama bu görüşmelerin hangi mecraadan ilerlediğini iyi analiz etmek gerekiyor.

Eğer millet bir görev verdiyse bu görevi tekrar düşün demeden sonucu iyi değerlendirmek gerekir dedi ve 7 Haziran akşamından itibaren çok önemli değerlendirmelerde bulunduk.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer34324","34324","201508","34324-347475.jpg","1", "0","Koalisyon görüşmesi sonrası Davutoğlu konuştu");

Kendi payıma 3 önemli ödevin bize verildiğini kanaatine ulaştım.

1- Yüzde 41 oy oranıyla bize millet 13 yıllık iktidardan sonra sana tek başına yönetme yetkisi vermemişsem ülkeyi en iyi senin yöneteceğine inanıyorum. Ülke sizden gayret bekliyor dedi. 7 Haziran akşamı Ak Parti balkonunda yaptığım açıklamada, ülkeyi hükümetsiz bırakmayacağımızı, gereğini yapacağımızı ifade etmiştim.

2- mademki oylarımızda bir düşme yaşanmıştır millet bize kendimize bir anlamda bir muhasebe edin ve kendinizi değerlendirin demiştir. Bu bir mesajdır. Dün de MYK'da acaba o kurucu değerlerimiz arasındaki hangi noktalara yoğunlaşmamız gerektiğini konuştuk. Eğer milletimizin yanlış anladığı noktalar varsa bunları yakından inceleyeceğiz. Yarın partimizin 14. kuruluş yıldönümü orada da bunu değerlendireceğiz.

3- Milletimiz bize uzlaşı kültürü içinde hükümet için oturun ve konuşun. Hiç kimseye bu yetki tek başına devredilmemişse koalisyon görüşmelerinin devam edilmesinden başka bir şey yok. Biz şunu söyledik: 8 Haziran'dan sonra öncü kural meşruiyettir. Ahlaki ve siyasi meşruiyetin gereğini yaparız. Meclis Başkanlığı seçimini yaparken gerekli etik kurallar gereği seçimi yaptık.
Açık ilkeli şefaffa, baştan bu kürsüden ifade ettiğim unsurlara halel getirmemek için görüşmeler yaptım. Bütün partiler kapılarını bize kapatırken biz bütün partilerle görüştük. Bütün STK'larla temas kapılarını açık bıraktık. Sadece siyasi part temsilcisleriyle değil STK'larla da görüşmeler yaptım.

Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Bahçeli ve sayın Eş Başkanlarla görüşmeler yaptık. CHP ile görüşürken diğer partilerle görüşmelerimizi sürdüreceğiz dedik. Görüşmeler neticesinde hükümet ortaklığı için zemin var mı diye istikşafi görüşmeleri başlattık. Sayın Bahçeli bu aşamada zeminin olmadığını ifade etti. HDP Eş Genel Başkanları'yla yaptığımız görüşmeleri biliyorsunuz. Baştan hükümet ortaklığı olmayacağı aşikardı.

Sayın Koç ve Sayın Çelik arasında gerçekten çok güzel bir görüşme süreci yürütüldü. Türk demokrasisi tarihinde en kapsamlı muktesebat metni oluştu Bu başlı başına bir kazanımdır. Beklenen talep edilen ve gerçekleşmeyen bir süreç yaşandı. 13 Temmuz'dan bu yana saın Kılıçdaroğlu ve ekibine üslup kurallarına uydukları için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Görüşmeler açık, şeffaf, yürütülmüştür. Hep karşı taraflar birbirlerinin görüşlerini ifade etmiştir.

"EĞİTİM VE DIŞ POLİTİKA NOKTASINA AYRI DÜŞTÜK"

Farklı siyasi cenahlardan gelen iki parti arasında derin görüş ayrılıklarının olduğu ortada. Üzerinde mutabık kalınan hususların olduğunu gördüm. Ancak başta Dış Politika ve eğitim olmak üzere bazı noktalarda temel farklılıkların olduğunu gördük. Derin görüş ayrılıkları nedeniyle uzun süreli koalisyonun sakıncaları ortaya konularak CHP'ye özellikle üzerinde mutabık kaldığımız hususlar çerçevesinde süreli bir reform hükümeti kurularak, seçimleri göz önnde bulunduran bir hususta bir çalışma yapılmasını, ülkeyi seçim öncesinde hükümetsiz bırakmamak içinde teklifte bulunduk. Dışarıdan destek, reform hükümeti teklifinde bulunduk.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer34323","34323","201508","34323-347466.jpg","1", "0","'Eğitim ve Dış Politika noktasına ayrı düştük'");

Sayın Kılıçdaroğlu uzun dönemli hükümetten yana olduğunu ifade ettiler. Çok samimi ve dürüst bir şekilde bunları istişare ettik.

Sonunda geldiğimiz husus şudur: Şu anda hükümet ortaklığı geliştirecek bir zeminin olmadığı görüşü ortaya çıktı.

Her şeyden önce bunu bir olumsuz gelişme olarak ifade edilmemesini istiyoruz. Anlaşmak ve ya anlaşmamak iki doğal sonuçtur.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer34322","34322","201508","34322-347449.jpg","1", "0","'Hükümet ortaklığı kuracak zeminin olmadığı görüldü'");

ERKEN SEÇİM EN GÜÇLÜ İHTİMAL

Görünen o ki bütün bu değerlendirmeler, sayın Bahçeli'nin erken seçim sözleri göz önüne alındığında ülkemizin tekrar milli iradeye başvurma ihtimali çok yükselmiştir hatta tek ihtimal olarak ortaya çıkmıştır. Erken seçim güçlü bir ihtimaldir.

Burada üzerimize düşen şey bu parti böyle yapmalı şu parti böyle yapmalı demek yerine tam bir milli iradenin bize verdiği görevleri yerine getirmekti. Biz elimizden geleni yaptığımızı ifade etmek istiyoruz.

Erken seçime gitme şartlarının ortaya çıktığı durumda suhuletle siyasi diyaloğu sürdürmemiz şarttır. Pusu havayı bekleyenlere karşı omuz omuza vermemiz gerektiğini ifade etmek isterim.

Milletimizin bize verdiği sorum

GAZETECİLERİN SORULARI

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer34321","34321","201508","34321-347418.jpg","1", "0","Gazetecilerin sorularını yanıtladı");

Erken seçim kararı Meclis'ten mi çıkacak? Bahçeli ile görüşülecek mi?

Görüşme trafiğiyle ilgili sekülasyonları doğru bumuyorum. Ben söz verdiğim hiç bir sözden sapmadım. Bütün liderlerle yaptığım görüşmeleri mutabık kalınan noktalarda açıklamalarda bulundum. Ben burada 13 Temmuz akşamı Kılıçdaroğlu'yla yaptığım görüşme sonrasında daha Bahçeli'yle görüşmeden bütün liderlerle yapacağım görüşmelere açık olduğumu söyledim. Böyle günlerde siyasi liderlerin bir araya gelmesi kadar doğal bir şey yok. Eğer erken seçime gidilecekse herkesin seviyeli bir şekilde davranması gerektiğini ifade ettik. Eğer sayın Bahçeli ile görüşmemiz gerekirse bunu gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kimsenin bu istişarelerden kaçmaması gerktiğini savunuyorum.

Eğer herkes görevini yaparsa ülkede olağanüstülük bir durum olmadığını herkese göstermiş oluruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bir insiyatifi olmadan erken seçim sürecini işletebiliriz. Meşruiyet çizgisi içinde TBMM'nin kendi sorununu çözmesi daha doğru olacaktır.

Erken seçim herkesin zikrettiği bir şey. Bugüne kadar gerek olmadıkça erken seçim kelimesini ifade etmedim. Ben dönüp de millete sen doğru karar vermedin ben tekrar seçim istiyorum demem.

Erken seçimde en fazla fayda bekleyen AK Parti. Eğer 17 milletvekili daha kazanırsak tek başımıza iktidar oluyoruz. Bizim dünyaya kendi erken seçim kararını kendi Meclisinde aldığını göstermemiz gerektiğini göstermemiz gerekir. Bu ülkede demokratik olgunluğu gösterir.

Sayın Cumhurbaşkanı'na hükümeti kurma görev yetkisini iade etmeyeceğini mi ifade ediyorsunuz?

Sayın Kılıçdaroğlu ile ilk görüştüğümde de ifade etmiştim. Türkiye uzun yıllar koalisyon pratiğine sahipti. Ana muhalefet partisi ile koalisyona ulaşmasak bile usulüne uygun bir yöntem geliştirdik. Ben görevi aldığımda AK Parti dışındaki tüm koalisyon seçenekleri tüketilmişti. Ben görevi bu kontekste aldım. Ben yola çıktığımda zihnimde 9 seçenek vardı. Tek seçenekle iki seçenekle yola çıkmadım. Dün akşam itibariyle bu 9 seçeneğin hepsi korunuyordu. CHP ile yapılan görüşme sonrası 3'ü 4'ü elendi. Bence bütün parti liderlerin kendimizin bu çözümü bulması bu kararı birlikte almamız gerek. MHP ile görüştükten sonra formatı belirlemek gerektiğinden yanayım.

CHP ile koalisyon ihtimali ortadan kalktı ama seçim hükümeti ihtimali var mı?

Sayın Kılıçdaroğlu seçim hükümeti seçeneğinin gerçekleşemeyeceğini ifade etti. CHP ile seçim barajının düşürülmesi dahil bir çok ortak noktada mutabık kaldık. Anayasal düzenlemeler, yargı bağımsızlığı, seçim barajı... Sayın Kılıçdaroğlu bana bu noktada bir ortak anlayışın söz konusu olmadığını ifade etti.

Başbakan istiyorum ama Cumhurbaşkanı istemiyoru eleştirisi?

Sayın Cumhurbaşkanı ile aramızdaki şahsi dostluk hem de devlet adamlığı bağlamında güçlü bir ilişki var. bu ifadeleri zul addederim. Ben milletin bana verdiği ödevi ve Cumhurbaşkanımızın bana devdi ettiği hükümeti kurma görevini yerine getirmeye çalıştım. Cumhurbaşkanımızın bana koalisyon olmasın manasında herhangi bir telkini olmadı. Toplumda bir erken seçim beklentisi var. Bütün anketlere yansıyan durum. Biz siyasi partiler toplumun taleplerine gözlerimizi kapatabilir miyiz? Bu da olmaz.

Eğer CHP ve MHP ile ciddi görüş ayrılıkları olmasaydı tabanıma 'dava arkadaşlarım bugün bunu yapmamız gerekiyor' derdim ve tabanımızı ikna ederdim.

Ne kadar medeni başladıysa ana muhalefetle medenice koalisyon hükümeti kurulmayacağı konusunda mutabık kaldık.

Kasım'da mı erken seçim yapılacak? Cumhurbaşkanı ile görüştünüz mü? Dışarında MHP destekli bir azınlık hükümeti mi düşünüyorsunuz?

Kafamdaki olasılıkları şimdi ifade etmemek gerekir. Bu tür gelişmeler için bir söz vardır: Üzerinde bir gece uyumak lazım. Yapmayacağımız şeyleri söyleyeyim: 1 saniye bile ülkemizi hükümetsiz bırakmayacağız. AK Parti kongresinin zamanında yapılmasından yanayım. AK Parti'de de olağanüstü bir durum yok. Herkes sakin olsun. Önümüzdeki aylarda sükunetle sürdürürüz. Bugün sayın Cumhurbaşkanı ile mutat devlet günümüzdü. Sabah sayın Genelkurmay Başkanımızın veda görüşmesi vardı, Sayın Kılıçdaroğlu ile de görüşmemiz vardı. Size söylediklerimi telefonda sayın Cumhurbaşkanımıza ifade ettim.

Her şeyin yapılmasından sonra erken seçim kadar normal bir şeydir. Seçim aşı olmak gibi bir şeydir. Aşı bünyeyi sıhate kavuşturur. Aşıyı zamana yaymamak lazım. MHP ile yapacağımız temaslar neticesinde mümkün olan en kısa sürede aşıyı yaparız. Belirsizlik puslu havayı seven çakallar böyle havaları sever.