Gündem Koğuş arkadaşının itirafı 'yüzyılın keşfi'ni sağladı

Koğuş arkadaşının itirafı 'yüzyılın keşfi'ni sağladı

Paylaş
Koğuş arkadaşının itirafı 'yüzyılın keşfi'ni sağladı

Muğla Milas'ta jandarmanın operasyonuyla 2 bin 400 yıllık bir kral mezarı bulunmuştu. Son yüzyılın en önemli keşfi olarak nitelendirilen operasyonu cezaevine giren yerel gazete sahibi Mustafa Tunç'a aynı koğuşta yatan bir kaçakçının ihbarı başlatmış

Muğla Milas’ta geçen hafta güvenlik güçlerinin yaptığı operasyonla son yüzyılın en önemli tarihi eser keşfi ve eserdeki talan ortaya çıkmıştı. Define avcılarının yerin 13 metre altında bulunan Karia Satrabı Mousolos’un babası Hekatomnos’a ait 2400 yıllık mezar odasına tünellerle girip, eserleri yağmaladığı belirlenmişti. Kral mezarının bulunmasının altından film gibi bir hikaye çıktı.

Haberin Devamı

‘Jandarmaya anlat!’

Milas’ta yayın yapan yerel bir gazetenin sahibi Mustafa Tunç, taahhütü ihlal suçundan 18 Haziran’da Milas Cezaevi’ne girdi. Mustafa Tunç’un koğuşunda kaçak kazı yapmaktan yatan 4 define avcısı da vardı. Kaçakçılardan Turan Çelik, Mustafa Tunç’a “Yıllardır herkesin peşinde olduğu Hekataios’a ait mezarı bulduk” diyerek mezar odasındaki soygunları anlattı. Turan Çelik, “Mezar odası ve lahit iki kez soyuldu. İkinci soygunda 60 santimetrelik eşsiz bir altın heykel bulundu. Sıra lahitin yeraltından çıkarılmasına geldi. Jandarmaya bildir, engel ol” dedi. Beş gün sonra para cezasını ödeyip serbest kalan Mustafa Tunç, iddiaları gazetesine taşıyınca jandarma düğmeye bastı.

POLiS B.S.’Yi ARIYOR

Haberin Devamı

Kral Hekatomnos’a ait anıt mezarla ilgili jandarmaya bir ihbar mektubu ile birlikte görüntülerin yer aldığı bir CD gönderildiği ortaya çıktı. Mezarı soymak isteyen defineciler tarafından çekildiği sanılan görüntülerde anıt mezardaki soygun sırasında kullanılan aletler yer alıyor. Görüntülerde bir gazetenin (Sabah Gazetesi) ‘Akıl almaz bir rezalet’ manşetinin üzerine yerleştirilmiş beyaz kağıda yazılan ‘B.S.’ harfleri de dikkat çekiyor. Soyguncuların gazetenin manşetini kullanarak B.S. rumuzlu kişiye mesaj gönderdiği düşünülüyor. Polis şimdi görüntülerdeki B.S.şifresinin peşinde.