Spor 'Kortizon kullandı cezası yok'

'Kortizon kullandı cezası yok'

Paylaş
'Kortizon kullandı cezası yok'

'Gökhan Gönül'ün kaburga yanına ağrı gidermek ve tedavi sürecini hızlandırmak için uygulanan kortikosteroid grubuna ait kortizon iğneleri için önceden izin almak gerekmiyor'

Gökhan Gönül ile ilgili iddialara uzmanlar açıklık getirdi... Fenerbahçe'nin yıldız oyuncusundan, Beşiktaş maçında alınan idrar numulerinin pozitif çıktığı şeklindeki haberler üzerine kulüpte hareketli saatler yaşanmaya başladı.

Haberin Devamı

Uzmanlar ise Gökhan'ın durumuyla ilgili şu bilgiyi verdiler: 'Gökhan Gönül'ün kaburga yanına ağrı gidermek ve tedavi sürecini hızlandırmak için uygulanan kortikosteroid grubuna ait kortizon iğneleri için önceden izin almak gerekmiyor.

Sadece maçlar öncesinde ödem giderici ve ağrı kesici özelliği bulunan bu ilacın uygulandığına ilişkin bilgi formunun doldurulması şartı var. Eğer sporcu kontrole alınır ve bu türden bir yasaklı madde çıkarsa, sporcudan sağlık raporu ve doktorundan ilacın kullanımına ilişkin rapor, ilgili federasyona bildiriliyor.

TEDAVİ İŞE YARAMIŞ

Bu durumda sporcunun sakatlığının durumu, tedavi sürecine ilişkin olarak uzman görüşüne başvuruluyor. Zira bu maddelerin tedavi amaçlı kullanım istinası (TAKİ) yarışma dışı kullanımlar için geçerli.

Haberin Devamı

Maç sırasında kullanımı ise yasak. Gökhan'ın geçirdiği tipteki sakatlıklarda tedavi süreci ortalama 6-8 haftayı buluyor. Gönül'ün 3 hafta içinde iyileştiği göz önüne alındığında kortikosteroid tedavisinin işe yaradığı ortaya çıkıyor. Türkiye'de farklı spor branşlarında daha önce de benzer şekilde 'tedavi amaçlı kullanım istisnası bulunan ilaç' kullandığı ortaya çıkan sporculara herhangi bir ceza uygulanmamıştı.' (Haber Türk)