Siyaset Köşk'te HSYK Zirvesi
Paylaş
Köşk'te HSYK Zirvesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören teklife ilişkin görüşmek üzere CHP lideri Kılıçdaroğlu, MHP lideri Bahçeli ve BDP lideri Demirtaş'ı Çankaya Köşkü'ne davet etti. Görüşmelerin ardından Başbakan Erdoğan da Cumhurbaşkanı Gül ile bir saatlik görüşme yaptı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısında köklü değişiklikler yapan ve Meclis Adalet Komisyonu'nda kavgalara neden olan yasa teklifi konusunda görüşmelerde bulunmak için muhalefet liderlerine çağrıda bulundu.

Gül'ün, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören teklife ilişkin görüşmek üzere CHP lideri Kılıçdaroğlu, MHP lideri Bahçeli ve BDP lideri Demirtaş'ı Çankaya Köşkü'ne davet etti. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli sıra ile Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı ile görüştü. Ve en son BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da görüşmenin sonra, Başbakan Erdoğan da Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmek için Çankaya Köşkü'ne geldi. Erdoğan'a ziyarette Başdanışmanı Yalçın Akdoğan eşlik etti.

Haberin Devamı

Son yaşanan yargı olayları ve HSYK düzenlemeleri konusunda muhalefet partisi liderleriyle görüşen Abdullah Gül, edindiği bilgileri paylaşmak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Erdoğan saat 19.30'da Çankaya Köşkü'ne giriş yaptı.

Erdoğan, Köşke Başdanışmanı Yalçın Akdoğan ile birlikte geldi. Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen görüşme bir saat sürdü.


Demirtaş:"ANAYASAL DÜZEYDE BİR DEĞİŞİKLİĞE DESTEK VERECEĞİZ"


Cumhurbaşkanı ile görüşmenin ardından basının soruları yanıtlayan Demirtaş HSYK düzenlemesinin antidemokratik olduğunu söyleyerek, "Anayasa değişikliği ile HSYK düzenlemesinin yeniden ele alınmasını, Anayasal düzeyde bir değişiklikle daha demokratik bir çerçevede yapılacak bir düzenlemeye destek vereceğimizi sayın Cumhurbaşkanı'na ilettik" dedi.

Demirtaş, "HSYK düzenlemesine ilişkin komisyonda tartışılan 15 maddesi netleşmiş olan düzenlemenin antidemokratik olduğunu, Anayasaya aykırı olduğunu bu haliyle desteklememizin zaten mümkün olmayacağını, bu tasarının geri çekilmesi durdurulması ve mümkünse ortak bir komisyonla çözüm bulunması konusundaki görüşümüzü paylaştık. Şaibeli hale gelen meşruiyetleri tartışmalı hale gelen özel yetkili mahkemelerde yargılanan ve uzun tutuklu kalmış olması nedeniyle özgürlükleri, hakları gasp edilen herkesin bir an önce serbest kalacağı acil bir düzenleme ile birlikte HSYK tartışmasının yapılmasının daha doğru olacağını düşündük.

Bu görüşümüzü sayın Cumhurbaşkanı ile görüştük. Kendisi sayın başbakan ile de görüşecek. Zannediyorum muhalefetin görüşlerini sayın Başbakana iletecek. Sonuçta ne çıkar bilmiyoruz ama biz parti olarak Anayasa değişikliği ile HSYK düzenlemesinin yeniden ele alınmasını, Anayasal düzeyde bir değişiklikle daha demokratik bir çerçevede yapılacak bir düzenlemeye destek vereceğimizi sayın Cumhurbaşkanı'na ilettik. İki önemli husus var tabii birincisi mevcut tasarının mutlaka durması ve geri çekilmesi. İkincisi, uzun tutukluğun son bulacağı, acil bir düzenlemenin yapılması gerekir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Haberin Devamı
startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer14154","14154","201401","14154-93775.jpg","1", "0","Kılıçdaroğlu: 'İki şartımızı ilettik'");



KILIÇDAROĞLU: İKİ ŞARTIMIZI İLETTİK


İlk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Köşk'e çıktı. 13:30'da başlayan görüşme 14.15'te sona erdi. 45 dakika süren görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu "Yargıya siyasi müdahaleleri engellemek istiyoruz.Yargının bağımsız olmasını istiyoruz. Kendi emrinde olan bir yargı istiyoruz" dedi.

CHP lideri şu açıklamayı yaptı: Türkiye bir devlet krizi yaşıyor. Demokrasi tarihinde çok önemli bir olay Yargıya müdahale edilmesi ciddi bir sorun olarak gündemde HSYK ile ilgili bir yasa teklifi görüşülüyor. 90 yıllık demokrasi kazancımızı çöpe atan bir teklif. Yargının bağımsızlığını öteden beri savunana bir genel başkan olarak endişelerimizi Cumhurbaşkanına aktardık. İki ön koşulumuz olduğunu söyledik. Birincisi TBMM'de görüşülen yasa teklifinin geri çekilmesi gerekiyor. İkincisi iktidarın yolsuzluk soruşturmasına engel olmaması gerekiyor. Bu iki koşul gerçekleşirse tabii anayasa değişikliği gündeme getirilebilir.

Haberin Devamı


Tekmeli kavga


Cuma günü Meclis Adalet Komisyonu'nda iktidar ile CHP milletvekilleri arasında kavga yaşandı. Bu kavga cumartesi günkü toplantıda ise tekmelerin havada uçuştuğu bir kavgaya dönüştü.