Dünya Kriz, Beyaz Saray'ı vurdu!

Kriz, Beyaz Saray'ı vurdu!

Paylaş
Kriz, Beyaz Saray'ı vurdu!

ABD'de, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nin bütçe kesintilerini önlemek için Başkan Barack Obama'nın sağlık alanında düzenleyeceği reformları bir yıl erteleme kararı almasının ardından, hükümetin federal harcamaları kısmak zorunda kalması ilk önce Beyaz Saray'ı vurdu

ABD Başkanı Barack Obama, eşi First Lady Michelle Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve eşi Jill Biden'ın gündelik etkinliklerinin yanı sıra, günlük basın açıklamaları haber ve videolarının yer aldığı Beyaz Saray web sitesi, ABD hükümetinin kepenk kapatıp, federal harcamalarda kısıntılara gitmesinden etkilenen ilk kurum oldu. Beyaz Saray'ın resmi web sitesi, ABD hükümetinin 'kepenk kapatmasının' ardından, 'Temsilciler Meclisi, ABD Hükümeti'ni finanse edecek yasaları geçirememesinden dolayı, bu sayfadaki bilgiler güncellenmemiş olabilir. Bazı başvurular işleme konmamış olabileceği gibi, sizden gelen soruları yanıtlama olanağımız da olmayabilir' uyarısıyla açılmaya başladı.

ABD'de ikinci gününe giren 'hükümetin kepenk kapatmak' zorunda kaldığı krizde, ABD Başkanı Barack Obama, dünkü yaptığı konuşmada Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçi milletvekillerini, milyonlarca Amerikalıyı, uygun koşullarda sağlık sigortası olanağından yoksun bırakmak için, ideolojik bir savaş yüzünden hükümeti tıkamak, işlevsiz hale getirmekle suçladı.

ABD'de, yaklaşık 18 yıl aradan sonra, ilk kez Temsilciler Meclisindeki milletvekillerinin, hükümeti kapatmayı yeğlediklerini belirten Obama, 'Daha açık bir deyişle, devletin tek bir organındaki, Kongre'nin tek bir kanadındaki tek bir partinin içindeki bir kesim, yalnızca bir yasadan hoşlanmadıkları için hükümetin büyük bir bölümünü kapattı' dedi. Sağlık sigortaları olmadığı için, evinden, gelirinden, sağlığından olmuş bir grup Amerikalının önünde konuşan Obama, konuşmasında bu kişilerin yaşamlarından örnekler vererek, ABD hükümetinin kepenk indirmesine yol açan sağlık sigortası reformunun neden gerekli olduğunu anlattı.

Obama, 'Cumhuriyetçiler hükümeti kapatmak zorunda değildi ama kapattılar. Ancak her Amerikalının bunun neden olduğunu anlamasını istiyorum. Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler, sağlık reformu yasasının finansmanı kesilmedikçe ya da kaldırılmadıkça federal hükümete finansman sağlamayı reddettiler. Milyonlarca Amerikalıyı, uygun koşullarda sağlık sigortası olanağından yoksun bırakmak için, ideolojik bir savaş yüzünden hükümeti tıkamak, işlevsiz hale getirdiler. Bir başka deyişle, sadece işlerini yapmak için fidye istemeye kalktılar' diye konuştu.

Obama, Cumhuriyetçilerin içerisindeki bir grubun, hükümetin büyük bir bölümünü kapatarak ülkenin zaten kırılgan olan toparlanmasını ekonomik bir kapanma riski altına soktuğunu ve bunun hükümetin kapanmasından çok daha tehlikeli olduğunu belirtti. Kapanmanın etkilerinin, ne kadar süreceğine bağlı olduğuna da değinen Barack Obama, kapanma uzadıkça etkilerinin daha kötü hale geleceğini, federal personelin, ailelerin ve işletmenin zarar göreceğini belirtti. Ulusal Parklar, Müzeler ve Anıtların da, hükümetin kepenk kapatmak zorunda kalmasından dolayı kapalı olacağına değinen Obama, ABD Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçi milletvekillerine, hükümeti yeniden açmaya, evlerine geri gönderilen federal personelin işlerine izin vermeye çağrısı yaptı. Barack Obama, 'Bu da yalnızca, Cumhuriyetçi milletvekillerinin, ideolojik istekler nedeniyle tüm ekonomiyi rehin alamayacaklarını fark etmeleri ile olanaklı' dedi. Cumhuriyetçilerin hükümetin kapanmasına yol açan tutumlarının bütçeyle ilgisi olmadığını da vurgulayan Obama, asıl gerekçenin salık sigortası reformuna geri adım attırmak olduğunu, ancak bunun yapılmayacağını sözlerine ekledi. Obama, 'Kongre'ye mesajım şu: Bütçeyi geçirin, hükümetin kapanmasına son verin. Faturalarınızı ödeyin, ekonomik bir kapanmaya engel olun. Beklemeyin, ertelemeyin, ekonomimizin ya da insanlarımızın bu duruma maruz kalmasına artık izin vermeyin. Birçok kez söylediğim gibi, yapmamız gereken işleri yapmak için, ekonomiyi büyütmek, istihdam yaratmak ve mali durumumuzu uzun vadede düzene sokmak için demokratlarla ve cumhuriyetçilerle birlikte çalışmaya hazırım' dedi.

Obama, şunları kaydetti:

Kongre'nin faturaları ödeme sorumluluğu üzerinde müzakere etmeyeceğini anlatan Obama, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hiç kimsenin sırf bir seçimin intikamını almak ya da ideolojik talepleri zorlamak için ABD'nin adını lekelemesine izin vermeyeceğim. Hoşlanmadığınız bir yasa yüzünden hiç kimse ekonomimize ve milyonlarca çalışan aileye zarar veremez. Benim de Kongre'den geçmesini istediğim ama Temsilciler Meclisi'ndeki cumhuriyetçilerin henüz geçirmediği bir süre şey var ama çıkıp da 'Kongre bir şey yapmadıkça Amerika'nın borca sürüklenmesine izin vereceğim" demiyorum. Yetişkinler böyle yapmaz. Tabi ki hükümetimizin de bu şekilde çalışmaması lazım."

Haberin Devamı

Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK (DHA)